Zonder sneeuwklokjes geen lente

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken, weet je dat de lente op komst is. Ze is lid van de narcisfamilie. Haar naam is afgeleid van de Griekse woorden gála (melk) en anthos (bloem) en betekent dus melkwitte bloem. Veel soorten van dit zichzelf uitbreidende bolgewas bloeien gewoon in het wild, vooral in grote bosrijke delen van Europa en West-Azië waar ze soms hele witte tapijten vormen.

 

De populairste soorten

Er zijn tenminste 20 Galanthus soorten, waarvan het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) de bekendste is. Ze heeft fijne bladeren met een lichte blauwzweem, wordt 10-15 cm hoog en bloeit meestal in januari en februari met helder witte bloemen. Daarnaast is ook het breedbladig of groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) erg populair. Zij bloeit vaak al een maand eerder en heeft grijzig-groene, brede bladeren. Ook het glanzend sneeuwklokje (Galanthus woronowii) komt veel in Nederland voor. Zij heeft opvallend frisgroene, glanzende bladeren en bloeit meestal al in januari.

 

Niets meer aan doen

Het sneeuwklokje is een makkelijk bolgewas. Als je de bollen goed poot, heb je er nauwelijks meer onderhoud aan. Zo pak je het aan:

  • De meeste Galanthus soorten staan het liefst in de halfschaduw. Galanthus elwesii wil graag wat meer stralen in de zon. 
  • Plant de bollen al in het najaar in kalk- en humusrijke, goed waterdoorlatende grond.
  • Zorg dat het plantgat twee keer zo diep is als de lengte van de bol, en zet het puntje omhoog.
  • Knip de bladeren na de bloei niet af, de bollen halen hier nog hun voedsel uit.

 

Fantastisch veel variatie

Wil je hele bijzondere sneeuwklokjes? Er bestaan wel 2000 verschillende gekweekte Galanthus variëteiten, waaronder gele soorten zoals de Galanthus nivalis 'Lutescens' en vroegbloeiers, zoals Galanthus reginae-olgae. Maar je kunt ook al in december bloeiende Galanthus–soorten in pot kopen. Dan begint de lente alvast in je woonkamer!


Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...