Alvast voorjaar met de Japanse roos

Alvast voorjaar met de Japanse roos

De Japanse roos (Camellia japonica) kan al vanaf februari kleur aan je tuin geven met uitbundige bloemen. Deze wintergroene heester met glanzende, donkergroene bladeren siert je tuin het hele jaar door. 

 

Reusachtig roosachtig

Zoals de naam al verraad komt de Camellia japonica oorspronkelijk uit Japan, maar ze groeit in het wild ook volop in China, Taiwan en Zuid-Korea. De Nederlandse naam Japanse roos dankt deze schoonheid aan haar sierlijke en grote, meestal helderrode, roze of zuiverwitte bloemen die wel wat op rozen lijken. Afhankelijk van de soort bloeit ze al in februari en gaat daar tot in april mee door. De grote donkergroene bladeren blijven ook in de winter glanzen. Er bestaan enorm veel gekweekte soorten. Velen kunnen wel drie tot zelfs vijf meter hoog worden en ongeveer anderhalve meter breed.

 

Ochtendhumeur

De Camellia japonica groeit traag, dus je kunt een jonge plant ook jarenlang op een bescheiden plekje kwijt. Al in de zomermaanden zie je nieuwe bloemknoppen aan de winter-groene heester verschijnen. De bloeiende Japanse roos houdt niet van vroege ochtendzon omdat de opengaande bloemen na nachtvorst dan kunnen beschadigen. Ook als het laat in de winter nog vriest kunnen haar bloemen bevriezen. Zet de plant daarom op een beschut plekje in wat lichte schaduw of halfschaduw. Je helpt haar met een licht zurige en goed waterdoorlatende bodem.

 

De beste omstandigheden

Met deze tips verzorg je de Japanse roos optimaal:

  • Deze heester houdt niet van droogte, maar ook niet van natte wortels. Houd de aarde tijdens droge periodes wel vochtig, het liefst met zacht water uit je regenton.
  • De plant heeft niet veel bemesting nodig, geef haar in de zomer eventueel wat kalkvrije organische mest.
  • De meeste gekweekte soorten zijn redelijk winterhard en wintergroen. Dek de gevoelige bloemknoppen bij strenge vorst wel goed af en zet planten in pot binnen op een koele plek.
  • Omdat de Japanse roos traag groeit, hoef je haar nauwelijks te snoeien. Knip direct na de bloei eventueel alleen wat uitstekende takken weg.

 

Zuur hoekje

Het geeft een mooi effect als je de Japanse roos plaatst tussen andere zuurminnende planten zoals Bergthee (Gaultheria procumbens), Rododendron (Rhododendron) en Skimmia (Skimmia japonica). Zo ontstaat er een mooie, groenblijvende plek in je tuin.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...