Zomerliefde van Agapanthus 'Amourette Blue'

Zomerliefde van Agapanthus 'Amourette Blue'

De hoge, langgerekte stelen van de Agapanthus africanus 'Amourette Blue' of Afrikaanse lelie wijzen allemaal reikhalzend omhoog richting de zon. Geef deze ranke beauty een zuidelijk plekje op je terras of balkon en de fel blauwe bloemen stralen de hele zomer.

Liefdesavontuur

De Agapanthus africanus 'Amourette Blue' is een perfecte plant om cadeau te geven aan je geliefde. Naast de Nederlandse naam Afrikaanse lelie draagt deze sierlijke zomerbloeier met schermen vol lichtblauwe bloemetjes namelijk ook de bijnaam liefdesbloem. Het Grieks woord ‘agape’ betekent beheerste liefde en ‘anthos’ bloem. De soortnaam 'Amourette' betekent ook nog eens liefdesavontuur! Met zoveel liefde en schoonheid van deze geraffineerde, bladhoudende soort loop je zeker geen blauwtje. 

Betoverende blauwe bloemen

De Afrikaanse lelie komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. In het wild doen sommige soorten het ook prima op de warme Canarische Eilanden en het bloemeneiland Madeira. De charmante plant houdt van warme zonnestralen, en doet het in ons land prima in een pot of kuip op een warm terras. Vooral de bladverliezende soorten kun je ook op een zonnige en warme plek planten, in goed gedraineerde, niet te arme grond in border of tuin. Daar bloeit zij de hele zomer van juli tot in september. 

Liefde en aandacht

De Afrikaanse lelie is niet alleen gevoelig voor kou, maar ook voor al te vochtige grond. Met deze tips heb je de meeste kans op een gezonde, bloeiende plant:

  • Als je de 'Amourette Blue' in een pot of kuip zet, meng dan wat zand door de potgrond en zorg dat er een drainagegat onderin zit, of gebruik hydrokorrels.
  • Geef vóór de bloei wat extra mest; dan bloeit de plant nog beter.
  • Geef tijdens de bloeiperiode een keer per week water, zeker bij warm weer.
  • Je hoeft de Agapanthus niet te snoeien.
  • Je kunt de plant vermeerderen door om de drie tot vier jaar te scheuren.

Overwintering

De Agapanthus africanus 'Amourette Blue' houdt niet van kou en heeft tijdens de wintermaanden bescherming nodig. Zet potten in een droge en koele ruimte. Bladverliezende Agapanthus-soorten kunnen vaak wat meer aan. Als je de plant in de volle grond hebt gepland, kun je de wortels beschermen door ze af te dekken met vliesdoek of plastic en daarboven wat stro, bladeren en boomschors.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...