De klassieke schoonheid: Dahlia Dalina!

De klassieke schoonheid: Dahlia Dalina!

De Dahlia Dalina is geknipt voor élke tuin. Knippen is hier ook letterlijk van toe-passing. Allereerst zijn Dahlia’s snijbloemen. Daarnaast zit het geheim van een rijke groei bij Dahlia’s in het toppen. Je knipt simpelweg de uitgebloeide bloemen van de steel af. De Dahlia-plant verlegt nu haar energie naar andere stengels en knoppen. Uitbundige bloei is je beloning voor dit eenvoudige werkje!

Dahlia’s, alle soorten en maten

Er zijn Dahlia-varianten met schijnbaar nonchalant geplaatste puntige bloemblaadjes, tot aan soorten met gekrulde kokerachtige bloemblaadjes. Die lijken in al hun perfectie en symmetrie wel facetgeslepen diamanten. Dahlia’s zijn er in vrijwel alle kleuren en kleuren-combinaties. Soms zelfs met strepen of stippen aan de punten van de bloembladen. De meeste Dahlia’s worden zo’n 50 centimeter hoog en bloeien vroege zomer tot in de late herfst. Wist je dat Dahlia’s ook lekker ruiken? Dat lijken vlinders ook wel te weten!

Dahlia Dalina, de klassieke schoonheid herontdekt

Het vleugje nostalgie dat Dahlia’s brengen heeft dit jaar extra aantrekkingskracht. Een bonte mix van Dahlia Dalina-soorten oogt zelfs helemaal retro. Maar ook in een grafisch motief zijn Dahlia’s onweerstaanbaar; maak verschillende vlakken of stroken met Dalina’s in contrast-kleuren. Je tuin krijgt gegarandeerd veel bekijks door de overweldigende explosie van kleur, met de Dahlia Dalina als de crème de la crème. Vollere en rijkere dubbele bloemen vind je zelden.

Dit willen jouw Dahlia’s!

  • Dahlia’s houden van een lekker zonnebad. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico dus met een zonnige plek zijn ze helemaal in hun element.
  • De uitgebloeide bloemen van de Dahlia knip je direct onder de bloemknop af. Een uitgebloeide knop herken je aan de iets langwerpige vorm, een verse knop is veel ronder.
  • In een milde winter kunnen Dahlia’s goed overleven. Weliswaar verdwijnen de bladeren, maar de knol loopt in het voorjaar weer uit. Voor de zekerheid kan je de plant ook afdekken met bladeren en stro of in de herfst afknippen tot aan het maaiveld. De knollen graaf je dan op en laat je vorstvrij overwinteren (bij maximaal 7 graden Celcius). In het voorjaar plant je de knollen terug en kan de kleurenpracht van start gaan.
  • Een neutrale, normaal vochtige bodem vindt deze sterke plant perfect. Start vandaag nog met je Dahlia Dalina eldorado!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...