Zonnebaden met de Spaanse Margriet

Zonnebaden met de Spaanse Margriet

De Spaanse Margriet (Osteospermum) is een superbloeier waar je maandenlang van kunt genieten. Zodra jij lekker in de zon kunt zitten, is deze zonaanbidder er ook helemaal klaar voor.

 

 

Met open armen
De stralende bloemen van de Spaanse margriet of Osteospermum reageren op de zon. Zodra het donker is vouwen de blaadjes zich dicht, en bij zonsopgang spreiden ze zich weer reikhalzend open. Vanaf juni tot oktober kun je genieten van de bloemen die groter zijn dan madeliefjes en kleiner dan de grootbloemige witte Margriet. Er zijn verschillende soorten Spaanse Margrieten te koop, dus je vindt er altijd wel eentje die bij je past.

Perfecte perkplant
De Spaanse Margriet is oorspronkelijk een vaste plant uit Zuid-Afrika. Daar kan ze wel een meter hoog worden. In Nederland haalt deze plant met kleurige bloemetjes, afhankelijk van de soort, een hoogte van ongeveer 40 cm. Vanwege onze koude winters is de Spaanse Margriet hier een eenjarige perkplant. Zij kan wel wat droogte hebben en is daarom ideaal om in een pot op je terras of balkon te laten stralen. Natuurlijk kun je haar ook perfect gebruiken om lege plekken in je tuin mee op te fleuren.

 

Kleur en keus
De Spaanse Margrietenfamilie is kleurig. De bloemen zijn vaak rood, roze, lila, paars, wit of geel. Er bestaan ook soorten met meerkleurige bloemen. Spaanse Margrieten kun je perfect matchen met ander zonminnend perkgoed zoals petunia, geranium, verbena, lobelia en vlijtig Liesje. Geef de planten in potten, bakken of hanging baskets een goede start met potgrond. Zorg voor een gat onderin dat je afdekt met wat hydrokorrels. Hierdoor blijft er onderin geen water staan en gaan de wortels niet rotten.

 

Blijf genieten
Wil je zo lang mogelijk van de bloeiende zonnetjes van de Spaanse Margriet genieten? Met wat makkelijke tips is dat geen probleem:

 

  • Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Zo gaat er geen energie naar het maken van zaden, maar naar nieuwe bloemen.
  • Geef  Spaanse Margrieten in potten en bakken om de paar dagen water, maar pas als de aarde bijna droog is. 
  • Geef minimaal eens per twee weken vloeibare plantenvoeding voor een lange en uitbundige bloei.
  • Als je de plant in de herfst afknipt en zij vorstvrij en zonder uit te drogen overwintert, kan ze het volgend jaar opnieuw bloeien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...