Bekroning met 'Corona'

Wist je dat het woord corona van oorsprong juist een hele mooie betekenis heeft? Letterlijk betekent het kroon of krans. Vooral bekend is de lichtkrans die je rondom een volledige zonsverduistering ziet, maar ook de lauwerkransen van lauriertakken uit de klassieke oudheid werden Corona genoemd. Geen wonder dat verschillende telers geïnspireerd raakten en deze naam aan hun nieuwe soorten meegaven.

Ananas comosus 'Corona'
De oorspronkelijke Ananas comosus uit Midden- en Zuid-Amerika is een kolossale plant met meterslange bladeren. Veel te groot om in de vensterbank te zetten. Daarom bestaan er kleinere kweeksoorten, zoals de 'Corona'. Je koopt deze exotische plant al kant-en-klaar met een kleine siervrucht die hoog uitsteekt boven de koker van lange, stevige en puntige bladeren. Bovenop de mini-ananas zie je ook weer een kroontje van kleine bladeren. Heel bijzonder aan deze 'Corona' is dat hij juist ’s nachts veel zuurstof  afgeeft.

Dahlia 'Karma Corona'
De vele puntige en felgekleurde bloemblaadjes van de Dahlia 'Karma Corona' doen je gelijk denken aan de felle stralen van de zon, mede door de combinatie van bronsgeel met oranje en zalm. Deze dubbelbloemige 'Karma Corona' hoort tot de cactusdahlia’s vanwege het stekelige uiterlijk van de puntige en gebogen blaadjes. Als snijbloem is het een echte topper omdat de stralende 'Karma Corona' ook nog een lange, kaarsrechte steel met donkergroene bladeren heeft.



 

Taxus baccata 'Nissens Corona'
De Taxus baccata of venijnboom groeit erg langzaam, maar wel heel gelijkmatig. In tuinen komt deze wintergroene conifeer vaak voor als haagplant. Bijzonder aan de 'Nissens Corona' is dat hij niet erg hoog wordt, maar wel zeer breeduit groeit. De takken spreiden zich alle kanten op. Deze struik met korte, heldergroene en puntige naalden kan zo wel vijf tot zelfs acht meter breed worden!

Rhododendron 'Corona'
De trechtervormige roze bloemen van de hoge Rhododendron 'Corona' vallen gelijk op. In het voorjaar bloeien de grote bloementrossen uitbundig, en in de rest van het jaar vormt deze heester een mooie, wintergroene wolk van lange, slanke, knalgroene bladeren in je tuin. De Rhododendron komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar doet het ook uitstekend in ons land. Vroeger was de heester vooral populair op landgoederen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...