Bekroning met 'Corona'

Wist je dat het woord corona van oorsprong juist een hele mooie betekenis heeft? Letterlijk betekent het kroon of krans. Vooral bekend is de lichtkrans die je rondom een volledige zonsverduistering ziet, maar ook de lauwerkransen van lauriertakken uit de klassieke oudheid werden Corona genoemd. Geen wonder dat verschillende telers geïnspireerd raakten en deze naam aan hun nieuwe soorten meegaven.

Ananas comosus 'Corona'
De oorspronkelijke Ananas comosus uit Midden- en Zuid-Amerika is een kolossale plant met meterslange bladeren. Veel te groot om in de vensterbank te zetten. Daarom bestaan er kleinere kweeksoorten, zoals de 'Corona'. Je koopt deze exotische plant al kant-en-klaar met een kleine siervrucht die hoog uitsteekt boven de koker van lange, stevige en puntige bladeren. Bovenop de mini-ananas zie je ook weer een kroontje van kleine bladeren. Heel bijzonder aan deze 'Corona' is dat hij juist ’s nachts veel zuurstof  afgeeft.

Dahlia 'Karma Corona'
De vele puntige en felgekleurde bloemblaadjes van de Dahlia 'Karma Corona' doen je gelijk denken aan de felle stralen van de zon, mede door de combinatie van bronsgeel met oranje en zalm. Deze dubbelbloemige 'Karma Corona' hoort tot de cactusdahlia’s vanwege het stekelige uiterlijk van de puntige en gebogen blaadjes. Als snijbloem is het een echte topper omdat de stralende 'Karma Corona' ook nog een lange, kaarsrechte steel met donkergroene bladeren heeft.



 

Taxus baccata 'Nissens Corona'
De Taxus baccata of venijnboom groeit erg langzaam, maar wel heel gelijkmatig. In tuinen komt deze wintergroene conifeer vaak voor als haagplant. Bijzonder aan de 'Nissens Corona' is dat hij niet erg hoog wordt, maar wel zeer breeduit groeit. De takken spreiden zich alle kanten op. Deze struik met korte, heldergroene en puntige naalden kan zo wel vijf tot zelfs acht meter breed worden!

Rhododendron 'Corona'
De trechtervormige roze bloemen van de hoge Rhododendron 'Corona' vallen gelijk op. In het voorjaar bloeien de grote bloementrossen uitbundig, en in de rest van het jaar vormt deze heester een mooie, wintergroene wolk van lange, slanke, knalgroene bladeren in je tuin. De Rhododendron komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar doet het ook uitstekend in ons land. Vroeger was de heester vooral populair op landgoederen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...