Warme vakantiedromen met citrusbomen

Warme vakantiedromen met citrusbomen

Met hun geurende bloesems en kleurige vruchten geven citrusbomen karakter en een zuidelijke sfeer aan je tuin. We hebben een aantal makkelijke soorten voor je op een rijtje gezet. Sommige kunnen gewoon in de volle grond. 

Zonnebaden

Citrusbomen houden van de zon! Geef je boom dus een lichte en beschutte plek in je tuin of op je terras. Vlak bij een zuidelijke muur is ideaal. Hoe meer zon de boom krijgt, hoe minder kwetsbaar hij zal zijn. Als de temperatuur hoog genoeg is, worden de vruchten rijp en kun je ze lekker eten.

Bikkels
De volgende citrussoorten kunnen wel wat vorst verdragen en zullen de grootste overlevingskans in de volle grond hebben:
 

  • Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan vorst van -20 graden aan. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten zijn zuur en bitter. Vaak wordt alleen de schil in recepten gebruikt.
     
  • Satsuma (Citrus unshiu 'Satsuma Okitsu'): een boom met platte mandarijnen en weinig pitjes die tot -12 graden winterhard is.
     
  • Chinese Kumquat (Citrus japonica): de kleine, langwerpige vruchtjes van deze citrus worden ook wel dwergsinaasappels genoemd. Je eet ze met schil en al. Er zijn soorten te koop die tegen -10 graden vorst kunnen.

Kuipplanten
Veel andere citrusbomen kun je het beste als kuipplanten in een decoratieve pot neerzetten. Bekende soorten zijn: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. In september haal je ze naar binnen en zet je ze op een koele, lichte plek zoals een onverwarmde kamer in huis.

Minder bekende kuipplanten
Ook deze citrusbomen met kleine vruchten zijn leuk om te ontdekken:

  • Bittersinaasappel (Citrus aurantium): bittere, kleine sinaasappels die je vooral in recepten als marmelade kunt gebruiken.
     
  • Calamondin (Citrus mitis): de vruchtjes lijken op mandarijnen. De smaak zit tussen citroen en sinaasappel in. Deze soort kan goed in de huiskamer overwinteren.

Citruszorg

  • Gebruik bij het planten van een citrusboom mediterrane potgrond of potgrond voor citrusplanten.
     
  • Voordat je de boom plant, haal je de kluit uit de kweekpot en spoel je hem af.
     
  • Geef in het groeiseizoen regelmatig mest voor citrusplanten of mediterrane planten.
     
  • Geef in de lente en zomer regelmatig voldoende water, zeker bij warm weer.
     
  • Bescherm bomen die jonger dan 6 jaar zijn tegen (nacht)vorst. Daarna kunnen ze wat meer aan.

Fijne tuinvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...