Wat maakt mij éxtra mooi?

Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

Medinilla, zo mooi en zo makkelijk!

De Flamenco-variant is 100% pure schoonheid. Als een soort vuurpijlen schieten roze vierkante bloemstengels onder de bladen vandaan. De uiteinden exploderen in schutbladen met daaronder een zuurstokroze bloemenweelde. Zo bijzonder dat je zou denken dat Medinilla’s ingewikkeld te verzorgen zijn. Integendeel, als de bladeren wat gaan hangen is het tijd voor een scheutje water. Zorg dat het gietwater goed kan weglopen. Een binnenpot of een plantenschotel voldoet prima.

Kies een lichte plek voor je Medinilla

In de bloeiperiode mag de Medinilla op een warme lichte plek staan. Volle zon is wat teveel van het goede. Warm is goed, maar zet je Medinilla liever niet boven de verwarming. Die plek is te droog. In de winter geef je de plant even wat rust; laat voeding achterwege en kies een koelere ruimte. Een slaapkamer is daarvoor heel geschikt. 

Tips & Trics voor een top Medinilla 

  1. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert stimuleer je nieuwe groei.
  2. Met een beetje geluk krijgt je Medinilla Magnifica Flamenco veel en zware bloemen. Kies een zware pot die niet makkelijk omkiept. 
  3. Een plant die zo’n bloemenzee produceert kan wel een energiedrankje gebruiken! In het voorjaar kan je wat extra plantenvoeding bij het gietwater doen, bij voorkeur Orchidee-voeding.
  4. Medinilla houdt niet zo van verpotten. Kies na aanschaf gelijk voor een pot op de groei.
  5. Weet je niet meer precies wat de laatste gietbeurt was, maar voelt de aarde nog vochtig? De gouden Medinilla-regel is: bij twijfel even geen water geven! 

Leuk weetje

Medinilla is een epifyt. Niet te verwarren met een parasiet. Een epifyt is een plant die leeft op de takken van bomen. Die haalt daar – in tegenstelling tot een parasiet – geen voedsel uit. Met dit in gedachten snap je dat de Medinilla Magnifica ‘Flamenco’ geen stilstaand water gewend is. Wel de hoge luchtvochtigheid van de tropen. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...
Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...