Alocasia cucullata: tropisch geluk

Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 

Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwouden van verschillende Zuidoost-Aziatische landen en kan daar wel zeven meter halen. Het bijzondere van de Alocasia cucullata is dat hij in je huiskamer wel die fantastische tropische uitstraling heeft, maar relatief compact groeit. De stelen worden maximaal een meter hoog en de bladeren zo’n 40 cm lang. Hij is dus zeker ook geschikt voor de wat kleinere kamer.

 

Geef hem een A-locatie

De snel groeiende Alocasia cucullata houdt van een lekkere lichte plek, maar niet van veel direct zonlicht. Zijn absolute a-locatie is daarom wat verder weg van een raam op het zuiden of wat dichter bij een raam op het westen of oosten. Draai de plant wel af en toe een kwartslagje, anders heb je kans dat hij teveel scheef gaat groeien. Ook is het handig om de vloer onder de olifantsoor in de gaten ook te houden, vanuit de bladeren kan er namelijk water druppelen.

 

Goede zorgen

Omdat de stoere Alocasia cucullata tropische omstandigheden is gewend, heeft hij wel wat extra goede verzorging nodig. Als je deze tips volgt, geeft hij je er prachtige bladeren voor terug!

  • Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat het té nat wordt en de wortels in het water staan.
  • Voeg in de zomermaanden om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt van vochtige lucht. Zet hem daarom niet te dicht bij de verwarming en besproei de bladeren regelmatig met wat water. Dit voorkomt ook spint.
  • Het is normaal als er bladeren afsterven. De Alocasia cucullata maakt in het voorjaar gewoon weer nieuwe bladeren aan.
  • Knip eventueel lelijke bladeren zo dicht mogelijk bij de steel af.

 

Good luck!

Hoewel het sap van de Alocasia cucullata licht giftig is en je moet uitkijken met kleine kinderen en huisdieren, wordt hij ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De plant is in onder meer Thailand zelfs symbool voor succes en geluk!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...