Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken
De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening! Gazania’s worden ook wel middaggoud genoemd omdat ze in de middag open gaan en in de avond weer sluiten. Ze hebben Zuid-Afrikaanse roots en kunnen goed tegen droogte met hun wat stugge, grijsgroene blad. In Nederland wordt middaggoud als eenjarige perkplant gebruikt, want ze is niet winterhard. De meeste soorten kunnen bloeien van mei tot oktober. Je zult merken dat bijen en vlinders zich graag laten lokken door de bloemen van jouw Gaziana.
 

Exotische Splendens Jupiter
De Gazania Splendens Jupiter bereikt een hoogte van ongeveer 25 cm en ziet er wat exotisch uit. Alsof het een bijzondere soort uit een botanische tuin is, zo mooi. Dat komt door het puntige einde van de bloemblaadjes en de opvallende tekening. De goudoranje bloemen hebben donkeroranje strepen die vlak bij het gouden hart een bruine cirkel vormen. Je kunt je ogen er gewoon niet van af houden!
 

Magisch weerpoppetje
Eigenlijk lijkt middaggoud op een ouderwets weerpoppetje dat aangeeft hoe de dag er buiten uit ziet. De plant weerspiegelt namelijk precies hoeveel zon er is. In de avond, bij regen en bewolking blijft de Gazania dicht. Maar de middagzon zorgt voor de magie, wanneer de blaadjes open gaan en de Gazania je tegemoet straalt. Een prachtig effect! Ook als de blaadjes gesloten zijn, is de Gazania nog beeldschoon. De naar binnen gevouwen puntige bloemblaadjes lijken dan samen op een kleurig kwastje.

Handig om te weten
De verzorging van middaggoud gaat makkelijk als je dit weet:
 

  • Geef niet teveel water. Een tot twee keer in een warme zomerweek is voldoende.
  • De plant kan zowel in de zon als halfschaduw staan, maar zorg wel voor middagzon. 
  • Geef in het vroege voorjaar wat beschutting tegen koude wind.
  • Zorg dat overtollig water goed kan wegstromen.
  • Voor een goede en lange bloei geef je eens per twee weken vloeibare plantenvoeding en verwijder je uitgebloeide bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...