Vlinderorchideeën, echte diva’s!

Vlinderorchideeën, echte diva’s!

Met haar uitbundige bloei is de Vlinderorchidee ofwel Phalaenopsis een rasechte aandachttrekker. Een diva, met diva streken. Ze houdt er bijvoorbeeld niet van om haar wortels vuil te maken aan gewone aarde. Met luchtige orchideeëngrond is ze veel gelukkiger, omdat ze luchtwortels heeft. In (sub)tropische bossen was ze gewend zich vast te klampen aan elke stoere stronk in haar buurt!

Verzorging van de orchidee

Vlinderorchideeën houden van een lichte plek, maar niet van de volle zon. Zet ze dus niet vlak achter een raam op het zuiden. Daar kan het erg heet worden. Zet haar liever iets verder van het raam af. Gewone kamertemperaturen – 18-22 °C – voldoen prima. Ook een gewone luchtvochtigheid – 40-50% – is goed genoeg. Geef maximaal eenmaal in de week (of eenmaal per negen dagen) matig water. Geef pas opnieuw water als de grond bijna droog aanvoelt. Giet doorsijpelend, overtollig water af. Vlinderorchideeën hebben een hekel aan langdurig natte voeten. Ze hebben ook maar weinig orchideeënvoeding nodig.

Lang plezier van de bloemtrossen

Vlinderorchideeën kunnen steeds nieuwe bloeitakken vormen. Elke bloemtak kan gemiddeld wel twee tot drie maanden blijven bloeien! Deze orchideeën vormen per jaar een of twee grote, vlezige en dikke, groene bladeren. Die blijven heel lang aan de plant, maar vallen wel een keer af. Als dat gebeurt, is dat een teken dat je Vlinderorchidee toe is aan een schoonheidsslaap. Zet haar wat koeler weg en geef matig water tot ze weer nieuwe bloeistengels vormt vanuit de oksels van de bladeren. Dan weer lichter zetten. Al die tijd wel gewoon matig water blijven geven. Voor en na de rustperiode verwen je haar om de week met orchideeënvoeding.

Orchidee op leeftijd?

Een keer in de drie jaar wil jouw Vlinderorchidee wat nieuwe grond en een grotere pot. Doe dat dan in verse, ruige orchideeëngrond. Dit bestaat voor het grootste deel uit boomschors en hoogwaardige turfstrooisel. Dat bootst hun natuurlijke habitat het beste na. Is jouw Vlinderorchidee uitgebloeid maar is de steel nog groen? Probeer haar opnieuw in de bloei te krijgen. Je knipt daarvoor de steel af vanaf het derde oog (van onderaf geteld). Ogen zijn de verdikkingen langs de steel. Ook met een mooie orchideeënschaal, met ruimte voor haar luchtwortels, geef je haar een welkome verjongingskuur!

TIP

Vlinderorchideeën doen het prima in normale omstandigheden in je woonruimte. Maar als de lucht er heel droog is – minder dan 40% op de hygrometer – kunnen jonge bloeiknopjes uitdrogen. Voorkom dat door je orchidee zo nu en dan een fijne neveldouche te geven. Eens een diva, altijd een diva!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...