Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Met zomerbloeiende vaste planten haalt u kleur en geur naar uw terras, een lokroep voor bijen en vlinders. En omdat het winterharde vaste planten zijn, heeft u er zomer na zomer plezier van. Maak kennis met de Echinacea, Phlox en Delphinium.

Echinacea, Phlox en Delphinium

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, heeft een groen of oranje bloemhoofdje omringd door afhangende bloemblaadjes. Die hebben prachtige kleuren zoals zalmroze, okergeel, dieppaars, donkerrood of wit. Er zijn bovendien ook dubbelbloemige variëteiten. De E. purpurea is de oorspronkelijke soort en verwijst naar de lilakleurige bloemblaadjes. 

Phlox kent u misschien als vlambloem vanwege de oorspronkelijke purperrode kleur. De plant is herkenbaar aan zijn zoete geur en zijn mooie trosvormige bloeiwijzen. Er zijn opgaande soorten (P. Paniculata Grp) en bodembedekkende soorten (p. Subulata Grp). Door veredeling is de plant inmiddels verkrijgbaar in het wit, dieppaars, blauw en roze met een rood oog. Er zijn zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes. 

Delphinium (ridderspoor) behoort tot de Ranunculaceae en heeft statige, langgerekte bloemen. Wanneer u goed kijkt naar de bloemetjes langs de aren zijn de ‘sporen’ van een ridder te paard te zien. De plant is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten en in het wit. 

Verzorging van Echinacea, Phlox en Delphinium

Voor een zomerse bloemenzee zet u Echinacea, Phlox en Delphinium in de halfschaduw tot volle zon. Ze hebben het naar hun zin in goed doorlatende, vochtige grond. Geef de planten regelmatig water, zeker wanneer ze in potten staan. In het voorjaar verlangen ze wat extra voeding om lang te bloeien en gezond te blijven. 

Snoeitips zomerbloeiende vaste planten 

In de nazomer, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kunt u de planten terugknippen zodat ze een eventuele tweede bloei geven in het najaar. De planten zullen in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Laat de afgestorven delen aan de plant zitten, dat beschermt ze namelijk tegen extreme winterse omstandigheden. Eind februari kunt u deze delen dan verwijderen, de plant zal zich in het voorjaar weer ontwikkelen om in de zomer prachtig te bloeien. 

Meer informatie over Zomerbloeiende vaste planten (Echinacea, Phlox, Delphinium) en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...