Calibrachoa dubbelbloemig

Calibrachoa dubbelbloemig

Ja, de mooie gevuldbloemige Calibrachoa’s zijn net zo makkelijk te verzorgen en ze bloeien net zo rijk als de enkelbloemige vormen.

Sinds een paar jaar zijn er ook Calibrachoa’s met gevulde (dubbele) bloemen. Dat is heel bijzonder. Ze lijken niet meer op de klokvormige bloemen van Petunia’s, waar Calibrachoa’s verre familie van zijn. De meeste liefhebbers vinden ze meer op mini-roosjes lijken. Daar hebben ze inderdaad veel van weg. Soms is dat zelfs in de naam herkenbaar, zoals bij de cultivar ‘Double Red Rose’. Het is een fantastisch gezicht om deze planten maandenlang en overdadig rijk te zien bloeien. Ze zijn op verschillende manieren en door verschillende kwekers ontwikkeld in zowel Japan als de USA. Zoals je misschien weet stammen de oorspronkelijk klokvormig en enkelbloeiende Calibrachoa’s uit Midden- en Zuid-Amerika (vooral uit Peru, Brazilië en Chili). Daaruit werden in Japan verschillende rassen ontwikkeld die later onder de naam ‘Million Bells’ in de USA werden geïntroduceerd. Uit die rassen ontstonden op verschillende plekken – de herkomst is niet altijd even duidelijk – de gevuldbloemige rassen waarvan GroenRijk er nu een aantal aanbiedt.

Veel verschillende namen en groeivormen
Natuurlijk heten ook de dubbelbloemige Calibrachoa’s nog steeds Calibrachoa, maar er bestaan inmiddels hele gevuldbloemige series met namen zoals ‘Superbells’, ‘Mini Famous Double’ enz. (Er bestaan ook enkelbloemige ‘Mini Famous’-rassen.) Een andere nieuwe ontwikkeling is dat er ook al Calibrachoa-series zijn waarbij de planten met behoud van hun eigenschappen uit zaad worden voortgekweekt (de ‘Kabloom’-serie bijvoorbeeld). Dat was tot voor kort onmogelijk. Door de fantastische eigenschappen van Calibrachoa’s heeft de halve wereld zich op deze succesplanten gestort en dan zie je snelle ontwikkelingen, maar ook ontstaat al gauw een oerwoud aan benamingen waar niemand meer de weg in weet. Planten met verschillende namen lijken dan soms zo sterk op elkaar dat het mogelijk om dezelfde planten gaat, maar waar verschillende kwekers rechten op claimen. Trek je daar niets van aan. Kijk en kies wat je mooi vindt. Daar gaat het om.

Let zeker bij de dubbelbloemige Calibrachoa’s behalve op de bloemen ook op de groeivorm. Het zijn soms wat minder uitgesproken ‘hangers’ dan de meeste enkelbloemige Calibrachoa’s. Sommige dubbelbloemige vormen groeien tot wel 60 cm hoog, andere blijven lager en vormen halfhangende ranken (‘mounding trailing’ wordt dat genoemd), andere vormen echt lange ranken. Rijk bloeien doen ze allemaal. Er worden veel nieuwe rassen aangeboden waarvan de gekweekte, verhandelbare aantallen nog vrij klein zijn en je kunt niet altijd zien hoe de planten zich zullen ontwikkelen. Vertrouw wat dat betreft maar op de informatie die je bij aanschaf in de GroenRijk-tuincentra krijgt. ‘Hangende groeiwijze’ is ook echt ‘hangende groeiwijze’.  Die planten zijn dan ideaal voor bloembakken, sierpotten, hanging baskets enz.

Goede verzorging
Ook dubbelbloemige Calibrachoa’s hebben weinig verzorging nodig. Ze bloeien onafgebroken door tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Je hoeft geen uitgebloeide bloemen weg te halen. Dat doen de planten zelf. Ze zijn zogenaamd ‘zelf-schonend’. Zet of hang je dubbelbloemige Calibrachoa liefst op een zonnige plek, maar iets schaduw verdraagt hij ook. De wortels mogen niet te lang kletsnat blijven. Geef dus niet te vaak en de veel water. Geef pas weer water als het toplaagje potgrond droog aanvoelt. Als je de plant in de volle grond van je tuin zet – dat kan ook – moet de grond daar goed doorlatend zijn. Extra water geven is dan vaak onnodig. De planten verdragen vrij veel droogte en warmte. Geef planten in potten eens per veertien dagen wat plantenvoedsel in het gietwater. Als de planten voedseltekort krijgen, tonen ze dat door vergeling van het normaal volgroene blad. Calibrachoa’s groeien graag in pH-neutrale grond (pH 7). Te zure of te kalkrijke grond verdragen ze slecht. Normale standaard potgrond is prima. Op de oorspronkelijke groeiplekken in Zuid-Amerika zijn Calibrachoa’s wintergroene, meerjarige planten. Voor onze streken worden ze eenjarig gekweekt. Koop dus elk jaar nieuwe. Als de planten er na enkele maanden wat ‘magerder’ gaan uitzien, kun je een snoeischaar pakken en de ranken een stuk inkorten. Dat zet de planten aan tot nieuwe vertakking en rijkere bloei, zeker als je ze dan ook nieuw voedsel geeft. Een of twee weken daarna zie je de bloei dan al weer rijker worden. Sommige liefhebbers maken er een gewoonte van om die ‘snoei voor rijke herbloei’ in de nazomer te doen.

TIP
Er worden ook dubbelbloemige Calibrachoa’s aangeboden met drie bloemkleuren in één pot. Bijvoorbeeld Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’. Dat uit drie stekken samengestelde plantentotaal bloeit uitbundig met gele, roze en paarse bloemen. Schitterend en heel kleurrijk!

In kort bestek
Dubbelbloemige (gevuldbloemige) Calibrachoa’s zijn prachtige bloeiers. Hun bloemen – aan sierlijke ranken – lijken meer op kleine roosjes dan op de klokvormige petuniabloemen waar ze familie van zijn. Ze bloeien overdadig en ononderbroken van de zomer tot ver in de herfst. Ze vragen minder verzorging dan petunia’s en verdragen meer droogte en warmte. Uitgebloeide bloemen weghalen hoeft bij deze zonminnaars niet. Nu bij GroenRijk!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...