Struikheide

Struikheide

Ja, de Garden Girls® struikheide is een groep bijzondere, winter-groene heideplanten die enorm lang bloeien

Calluna is de bekende struikheide (ook bezemheide genoemd; Calluna vulgaris) die in augustus de heidevelden paars kleurt. Het zijn planten voor enigszins vochtige, maar wel goed gedraineerde (dus niet te lang natte), zure grond. Maar er is met de struikheide die GroenRijk nu aanbiedt, iets bijzonders aan de hand. De Calluna vulgaris Garden Girls® zijn namelijk geen gewone bloeiers, maar KNOPBLOEIERS. Die zijn net zo mooi, maar ze bloeien enorm veel langer door. Garden Girls® is geen cultivarnaam, maar een gedeponeerd handelsmerk of merknaam. Het gaat om een hele serie planten die allemaal meisjesnamen als cultivarnaam dragen. Vandaar die naam Garden Girls® of eigenlijk Gardengirls®, want zo – als één woord – is deze groep heideplanten wettelijk gedeponeerd. Het zijn stuk voor stuk sterke prachtplanten. Er zijn inmiddels meer dan 60 verschillende ‘tuinmeisjes’. GroenRijk biedt daaruit nu een royale keuze aan. Heel interessant door de grote kleurverschillen! Als je rijkbloeiende, kleurrijke najaarsbloeiers zoekt, zijn Gardengirls® ideaal! 

Waarom knopbloeiers  zo speciaal zijn
Knopbloeiers zijn planten waarbij de bloemknoppen tijdens de bloei niet helemaal opengaan, terwijl ze evenveel kleur geven als bloemen die wel helemaal open gaan. Dat verschijnsel komt in de natuur spontaan en regelmatig voor, maar vooral bij heideplanten. Het is een mutatie waar de planten niets aan hebben, want de bestuivende insecten kunnen hun werk niet doen. De bloemen zullen dan ook nooit zaad kunnen vormen. In de natuur sterven zulke knopbloeiers dan ook vanzelf weer uit. Het grote voordeel voor ons is dat de planten toch hopen dat er wel wordt bestoven. Ze blijven daarom veel langer doorbloeien dan normaal. Toen de kwekers dat in de gaten kregen, zijn ze dergelijke planten via stek gaan veredelen en vermeerderen. Dat is bijvoorbeeld het levenswerk van de man die de Gardengirls® heeft ontwikkeld, de Duitse heideplantenkweker Kurt Kramer. Hij had al een hele serie knopbloeiers met verschillende bloemkleuren – en allemaal meisjesnamen – ontwikkeld toen hij in 1997 bedacht dat het voor de Europese en zelfs wereldwijde handel veel makkelijker was om ze allemaal als ‘tuinmeisjes’ (Gardengirls®) aan te bieden. Dat is sinds die tijd met groot succes gebeurd. Kramer heeft daarnaast met dezelfde planten nog andere series ontwikkeld. Als hij twee verschillend gekleurde knopbloeiers in één pot kweekt, worden die als Twingirls® aangeboden, staan er drie bij elkaar in een pot, dan zijn het Triogirls® geworden. Er zijn inmiddels zelfs Quattro-Girls® (exact zo geschreven). Al die kweekvormen en hun namen zijn wettelijk door het kwekersrecht beschermd. Herr Kramer werkt bij de verdere ontwikkeling van zijn ‘Girls’ nauw samen met diverse andere gerenommeerde heideplantenkwekers in binnen- en buitenland, die nieuwe cultivars onder dezelfde overkoepelende namen in de markt mogen zetten. 

Een greep uit de meer dan 60 cultivars uit de Gardengirls®-serie
Om aan te tonen dat het echt alleen om ‘meisjes’ gaat: ‘Alicia’ (wit, aug.-nov.); ‘Amethyst’ (purperrood, aug.-jan.); ‘Anette’(roze; aug.-nov.); ‘Aphrodite’ (rood; aug.-jan.); ‘Athene’ (dieprood); ‘Bettina’ (wit, grote knoppen, grijsgroen blad); ‘Bonita’ (purperrood); ‘Emma’ (wit); ‘Lena’ (lilaroze); ‘Lilli’ (purperrood); ‘Lisbeth’ (violet); ‘Melanie’ (wit, aug.-nov.); ‘Sandy’ (zuiverwit,  aug.-nov., geel blad); ‘Theresa’ (roze, aug.-nov., geel blad). Fantastische kleuren, volkomen winterhard. De laatbloeiende rassen bloeien tot in de winter (januari). De meeste rassen bloeien vanaf augustus.

Goed bestand tegen slecht weer
De knopbloeiende Gardengirls® trekken zich weinig aan van slecht weer. Vooral in de late herfst (november-december) kan het buiten echt guur zijn: koude, striemende regen, hagel, sneeuw, mist en nachtvorsten zijn dan heel gewoon. Je moet er als plant maar tegen kunnen!  Gardengirls® zijn er tegen bestand. Ook als je ze in potten hebt geplant.

De verzorging
Plant ze in zure grond. Heb je dat niet in je tuin, koop dan speciale heideplantengrond (GroenRijk heeft het) en plant ze daar in. Gardengirls® en andere heideplanten kunnen namelijk niet tegen kalk in de grond. Je kunt ook een flinke hoeveelheid tuinturf door je tuingrond mengen. Dat verzuurt ook. Als er vrij veel kalk in de grond zit, kunnen heideplanten moeilijk voedsel opnemen. Je ziet de planten dan achteruit gaan. Plant je de Gardengirls® in potten, zorg dan dat daar een drainagegat in zit. Snoei de planten in maart. Je kunt er gewoon afsnoeien wat er het jaar ervoor is bijgegroeid. Niet dieper snoeien. Vanuit het kale hout lopen de takjes namelijk niet meer uit. Geef na de snoeibeurt een goede basisbemesting met kalkvrije, organische mest (bijv. gedroogde koemest). Zorg dat de grond waarin je Gardengirls® groeien, nooit helemaal uitdroogt. De grond moet wel goed doorlatend zijn. Te lang nat is ook niet goed. Als er vrij lang plassen op de grond blijven staan, moet je daar wat aan doen (vraag advies bij GroenRijk).

TIP: Deze planten zijn prachtig te combineren met andere planten die zure grond vragen, zoals Rhododendron, dopheide (Erica), Ierse heide (Daboecia), lepelboom (Kalmia), Pieris, blauw schapengras (Festuca), kleine coniferen, brem (Cytisus) enz. Er is bij GroenRijk genoeg om uit te kiezen. Vraag advies als je niet weet wat geschikt is.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...