Salvia nemorosa

Salvia nemorosa

Ja, knip regelmatig de uitgebloeide bloemen uit je siersalie. Hij bloeit dan veel langer door.

De siersalie Salvia nemorosa (ook wel bossalvia of bossalie genoemd) is een van de beste bloeiers onder de salies. De wilde soort stamt (met zijn vormverschillen) uit Centraal- en Zuid-Europa, maar wordt ook in Voor-Azië (Turkije, Syrië) aangetroffen. Die wilde soort wordt bijna niet meer gekweekt. Voor tuingebruik zijn er wereldwijd door de kwekers honderden cultivars ontwikkeld die vooral met blauwe, violette, roze en witte bloemen bloeien. De meeste kweekvormen worden 40-60 cm hoog of hoger. De soort kan wel 100 cm hoog worden. Deze salies bloeien vooral in de periode juni-september. De bloemen verschijnen steeds in aren aan de toppen van de opstaande stengels. Het fijne van Salvia nemorosa is dat de planten weinig eisen stellen aan de grond waar ze in groeien. Het zijn heel makkelijke planten die niet woekeren en het liefst gewoon rustig hun gang gaan. Heerlijke planten dus die je jarenlang zullen belonen voor het feit dat jij van ze geniet. Ook als je ze als potplant houdt.

Sterke plant
Salvia nemorosa is een sterke plant. Ze groeit uit een korte, maar stevige wortelstok en vormt geen bladrozetten, maar ovale bladeren met een prettige, grijsgroene kleur aan korte steeltjes aan de stengels. Bij de soort verschijnt een overvloed aan kleine blauwe bloemen in stevige, opstaande aren. Die aren krijgen later in het seizoen een wat lossere vorm en de schutblaadjes bij de bloemen hebben een wat meer violette kleur. Van deze soort zijn tal van cultivars ontwikkeld met iets andere bladkleuren en vaak rijkere bloei. Deze planten trekken zich niets aan van slecht weer en bloeien maar door. Een van de meest bekende cultivars is ‘Ostfriesland’ die vrij laag blijft (45 cm) en vooral breed uitgroeit. ‘Blauhügel’ wordt iets hoger (50 cm) en bloeit zuiver blauw. Een van de hogere rassen is ‘Mainacht’ (60 cm, donkerblauw) die in 1956 door de bekende Duitse vasteplantenveredelaar Foerster werd geïntroduceerd. Het hoogst wordt waarschijnlijk de roze ‘Rose Queen’ (70 cm). GroenRijk biedt nu een interessante, aantrekkelijke keuze.

Bossalie
Deze naam is een rechtstreekse vertaling van de wetenschappelijke naam Salvia nemorosa. ‘Nemorosa’ betekent: ‘van het bos’ of ‘in het bos groeiend’. Salvia komt van het Latijnse ‘Salvere’ en ‘Salvare’ wat zo ongeveer ‘gezond maken’ en ‘redden’ inhoudt. De naam Salvia nemorosa werd door de plantkundige Linnaeus aan deze soort gegeven.

Er zijn meer dan 800 soorten salie
Daar komen vaste planten en eenjarige soorten bij voor. Het keukenkruid Salvia officinalis (echte salie of tuinsalie) is ongetwijfeld de meest bekende soort. Deze bloeit paarsviolet in juni-juli. Van dezelfde soort komen ook bekende sierplanten voor, o.a. ‘Tricolor’ die bont blad heeft met grijsgroene, gele en paarsrode tinten. Heel bekend zijn ook de eenjarige vuursalie (Salvia splendens) met vuurrode bloemen (ze zijn er ook met andere bloemkleuren) en de scharlei of muskaatsalie (Salvia sclarea) die uit Zuid-Europa stamt en violet tot soms zelfs lichtrood bloeit. Ook deze soort is in zijn wilde vorm variabel. Dat was bij Salvia nemorosa indertijd ook de reden dat men eerst dacht met een kruisingssoort te maken te hebben. De plant heeft dan ook vrij lang Salvia × superba geheten.

Verzorging
Als je de plant in zijn pot (en die weer in een sierpot) op een zonnige plek op het balkon of terras zet, moet je vooral zorgen dat de potgrond niet uitdroogt en zul je tijdens de bloei zo nu en dan moeten bijmesten. Het voedsel uit de potgrond is na ca. een maand namelijk verbruikt. Daarna krijgt de plant honger en zul je hem zolang hij bloeit moeten voeden. Plant je hem in je tuin, doe dat dan op een zonnige tot licht beschaduwde plek in voedzame, normale tuingrond die wel goed doorlatend moet zijn. Stagnerend water is vooral ’s winters funest (dan kunnen de wortels gaan rotten), maar de grond mag ook niet helemaal uitdrogen. Knip de in het najaar afstervende stengels na de bloei licht terug. Je hebt dan kans dat de plant nog een keer gaat bloeien. Laat in de herfst wat er aan stengels resteert gewoon afsterven (zeker bij planten in de volle grond). Zo’n stengeldekje zorgt voor winterbescherming van de wortels eronder. Een wirwar van afstervende stengels breekt ook de windkracht en zorgt in de tuin voor beschutting van overwinterende insecten. Als in het voorjaar nieuwe stengelpunten verschijnen, kun je de plant opschonen. Geef dan ook een goede voorraadbemesting met organische mest. Doe dat ook bij potplanten. Organische mest werkt langdurig en veroorzaakt geen overbemesting omdat de voedende stoffen gedoseerd vrijkomen. Het scheelt je veel werk. Je hoeft je dan alleen nog om het watergeven te bekommeren. Als de planten gaan bloeien wel weer bijmesten.

TIP: Door de voornamelijk blauwe bloemkleuren laat Salvia nemorosa zich uitstekend met andere planten combineren.

In kort bestek
De meerjarige siersalie (Salvia nemorosa) die GroenRijk deze week speciaal aanprijst, is een sterke, rijke bloeier met violetblauwe tot blauwe bloeiaren (andere kleuren komen ook voor) die in grote aantallen verschijnen boven het enigszins grijsgroene blad. Prachtig als potplant en in de volle grond van de tuin. Voor jarenlang terugkerende bloemenweelde! Gemakkelijk te verzorgen. Voor iedere, normale tuingrond.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...