Perkgoed in wandhanger

Perkgoed in wandhanger

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed in deze wandhanger langer door.

Hoe krijg je een bloemenwaterval in je tuin of op je balkon? Door sierlijk rankende, rijkbloeiende zomerbloeiers tegen de wand te hangen. Dat kan op veel manieren, maar GroenRijk heeft nu een van de mooiste voor je uitgezocht: wandhangers waarin een hele serie rankende planten bloeit en alle ruimte heeft om een heel kleurvlak te vormen. De wind kan met de ranken spelen, de bloemen stralen in de zon en jij kunt er ook makkelijk bij om de planten water te geven. Het idee erachter is eigenlijk heel simpel en lekker alternatief: maak een soort tas met vakjes voor de potten met planten en hang die aan een hengsel op. Meer dan een spijker of een haakje voor de bevestiging is niet nodig. Het kan waar je maar wilt. Tegen een muur, een schutting, een deur, een plantenrek, waar maar plek is. Zo’n hanger staat overal mooi, is trendy en decoratief. GroenRijk biedt je deze wandhangers nu kant-en-klaar ophangbaar met planten en al aan. Uiteraard zijn er de sterkste, uitbundig bloeiende zomerbloeiers voor uitgezocht.  Er is aan alles gedacht: zelfs aan wandhangers die geschikt zijn voor een plekje met wat meer schaduw (dan is de hanger bijvoorbeeld met Vlijtig Liesjes beplant). Je kunt er een wat donkerder plekje geweldig mee opfleuren. Maar voor de meeste planten is een plekje in de zon natuurlijk het fijnst.

Wat dacht je van een wandhanger met bijv. blauwe Lobelia’s?
Als blauw jouw lievelingskleur is, zijn Lobelia’s – natuurlijk hanglobelia’s – een perfecte keuze. Het zijn prachtplanten die met honderden bloempjes tegelijk je wandhanger zullen sieren. Als je zo’n bloemetje van dichtbij bekijkt, zie je hoe bijzonder die is. Ieder bloempje heeft drie grotere blaadjes onderaan met daarboven twee kleine, opstaande ‘oortjes’. Absoluut uniek. Hanglobelia’s zijn rankende vormen van de soort Lobelia erinus. Er bestaan tientallen rassen van. De meeste bloeien blauw, maar er zijn ook witbloeiers, blauwe met een wit oog, lichtblauwe en donker-gentiaanblauwe, zelfs paarsbloeiende. GroenRijk heeft de mooiste en sterkste voor je uitgezocht. 

Vlijtig Liesjes kunnen in zon én schaduw
Vaak wordt gedacht dat Vlijtig Liesjes (Impatiens) in de schaduw móeten groeien, maar dat is niet zo. Ze houden ook van zon, maar dan hebben ze veel meer water nodig. Dat moeten ze dan dus wel krijgen. Daarom is een plek waar niet de hele dag de volle zon op staat, beter voor ze (en voor jou, want het scheelt met water geven). De planten zullen in je wandhanger tot aan de eerste nachtvorsten in het najaar overdekt zijn met bloemen. En van regenachtig weer trekken Vlijtig Liesjes zich niets aan.

Natuurlijk zijn er veel meer rankende zomerbloeiers geschikt voor je wandhanger
Je wandhanger  kun je jaar na jaar gebruiken. Dus wisselen van planten kan ook. Wat dacht je van Mini-petunia’s (die eigenlijk Calibrachoa heten). Ook die zijn prachtig in zo’n hanger. Het leuke van Calibrachoa’s is dat je geen uitgebloeide bloempjes hoeft weg te nemen. Die verschrompelen vanzelf en vallen dan af. Ook leuk is dat hommels en bijen graag nectar bij deze bloemen komen halen en van slecht weer trekken ze zich – net zoals Vlijtig Liesjes – niets aan. Ze bloeien gewoon door.

Ook heel mooi zijn hangende Verbena’s. Die vormen enorm veel bloempjes in schermvormige trossen en ook dat zijn echte volhouders tot de vorst invalt. Ze zijn er in allerlei tinten.

Nog een soort die het heel goed in een wandhanger zal doen: Scaevola, de waaierbloem. Deze soort komt oorspronkelijk uit o.a. Tahiti in de Stille Oceaan, heeft glanzend groen blad en vormt lange ranken met trossen violetblauwe bloemen.

De verzorging is makkelijk
Laat de grond in de potjes nooit helemaal uitdrogen. Dus geef regelmatig water. Tijdens warme perioden zul je wat vaker moeten gieten. Geef een keer per week wat plantenvoeding in het gietwater. Haal uitgebloeide bloemen die niet vanzelf afvallen, regelmatig even weg. Dan bloeien de planten niet alleen beter door, maar je vergroot er ook de bloeirijkheid enorm mee.

TIP: Zo’n 45 cm hoge wandhanger met prachtig bloeiende perkplanten is ook een heel leuk cadeau! Fijn om te geven!

In kort bestek
Met de makkelijk te bevestigen, verschillend bloeiende wandhangers die GroenRijk deze week aanbiedt, kun je allerlei verticale plekken in je tuin (of op je balkon) in een prachtig bloemenvlak veranderen. De planten die erin groeien, vormen met hun lange ranken heel aantrekkelijke, bloemrijke wandtapijten. Ze zullen bloeien tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. De verzorging is heel eenvoudig.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...