Vlijtig Liesje

Vlijtig Liesje

Ja, Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw.

Oorspronkelijk komt het Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) uit tropisch Oost-Afrika. Maar deze plant wordt ook al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende zomer- of perkplant gekweekt. Opvallend is dat de planten heel lang nauwelijks veranderden. Het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein. Dat veranderde halverwege de vorige eeuw plotseling. Dat kwam vooral door de introductie van de wat forsere New Guinea-Impatiens (Impatiens hawkeri) die niet uit Afrika komt, maar inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië waarvan de westelijke helft als Irian jaya deel van Indonesië uitmaakt. Het oostelijke deel is de zelfstandige republiek Papua New Guinea. Daarmee werden allerlei series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. Ze worden allemaal ook Vlijtig Liesje genoemd. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen. Met als resultaat dat de petunia’s en afrikaantjes al snel als meest geliefde zomerse perkplanten werden voorbijgestreefd.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Vergelijk dat eens met soorten zoals Petunia of Zinnia. Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Deze tropische planten weten echt niet hoe ze (met suikers in hun cellen) antivries moeten aanmaken. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via het wel winterharde zaad dat ze rijkelijk rondstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met veel verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm; de wat oudere rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden). Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel aantrekkelijk kunt maken.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP
Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, allerlei plekken in de tuin opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...