Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

Zuid-Amerikaans ‘Carnaval’ met de Portulaca

De vurige bloemetjes van de Portulaca zijn niet te stuiten. Ze vlammen maar door. Van mei tot in de herfst is het feest in je tuin of op je balkon.

Warmbloedige vetplant

In het warme Zuid-Amerikaanse klimaat groeien de weelderige Portulaca vetplantjes als onkruid. Ze slaan goed water op in hun vlezige blaadjes en kunnen de droogte daardoor prima verdragen. Ze gaan dicht in de avond en ontwaken overdag. In Nederland kennen we vooral de gekweekte Portulaca grandiflora ‘Carnaval’, een bekende gangmaker in tuinen en op balkons. Met een mix van roze, rode, gele en soms ook oranje en witte bloemen spettert hij je tegemoet. De Portulaca is ook bekend onder de naam portulak en is een familielid van de eetbare postelein.

Tropische verrassing

De Portulaca is een laagblijvend vetplantje van ongeveer 20 tot 30 cm hoog. Met de lange stelen en kleine bloemetjes is hij uitermate geschikt om in een hangpot te plaatsen en zo je tuin of balkon wat pit te geven. Met de kant-en-klare hangpotten met Portulaca’s van GroenRijk kun je makkelijk aan de slag. Je vindt er gegarandeerd een prima plek voor aan een schutting, een muur of naast de deur. Portulaca’s doen het ook goed in een rotstuin of een border, langs de randen van een pad, in plantenbakken of in een tafelschaal.

Makkelijk type

Portulaca’s zijn makkelijke planten. De gekweekte soorten doen het prima in ons klimaat. Dankzij de vochtopslag in hun blaadjes houden ze het langer vol zonder vers water dan andere langbloeiende zomerplanten. Ze kunnen zelfs wel een droogteperiode aan tijdens je vakantie! Geef de hangpot wel even water voor je weggaat. Er bestaan allerlei Portulaca-soorten die prachtig met elkaar, of met andere eenjarige zomerbloeiers, mixen. Zo zijn er Portulaca’s met stengels in een beetje rode of grijze kleuren en met dubbele- of juist enkele bloemen. 

Laat de Portulaca schitteren!

Met deze tips houden Portulaca’s hun zomerfeest zo lang mogelijk vol:

  • Geef de vetplantjes een warme, zonnige plek.
  • Pluk steeds uitgebloeide bloemetjes weg.
  • Zorg dat overtollig water kan weglopen door gaten onderin de pot.
  • Voeg eens in de 14 dagen vloeibare meststof voor eenjarige kuipplanten aan het water toe.
  • Voorkom verslappende stengels en giet alleen water op de aarde en niet op de plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...