Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

Grootbladige ficus, Woonplant van de maand september

Ficus is bekend als sterke binnenboom met honderden kleine blaadjes, maar is ook verkrijgbaar met grote bladeren, die de plant meteen een heel ander, stoerder silhouet geven. Als statementplant is deze groene reus perfect om snel sfeer te brengen in een kamer.

Woonplanten zoals ficussen met grote bladeren verbeteren de lucht in huis door CO² om te zetten in zuurstof. De grote bladeren absorberen daarnaast fijnstof uit de lucht en slaan dat op in de wortels waar het wordt afgebroken en afgevoerd. Het groene blad bevordert ook nog de luchtvochtigheid in huis door vocht heel geleidelijk te verdampen. Dat maakt Grootbladige ficus een echte aanwinst om de start van het binnenseizoen mee te vieren. 

Herkomst

Ficus is de Latijnse naam voor vijg. Grootbladige ficus hoort bij de moerbeifamilie en groeit in (sub)tropische gebieden, voornamelijk in Azië en Afrika, maar ook in Zuid-Amerika en Australië. 

Keuze assortiment Ficus 

Ficus lyrata is verkrijgbaar als binnenstruik en op stam en heeft glanzend blad dat wel wat op een viool lijkt. Vooral de grote, opvallende nerven die het blad reliëf geven vallen op. 
Ficus elastica heeft effen donkergroen blad met fijne nerven die als een veer getekend zijn en zo'n 25 cm lang worden. Hij groeit recht omhoog en neemt zo ondanks de grote bladeren niet veel ruimte in. 
Ficus Cyathistipula heeft donkergrond glanzend blad, kan al jong vijgjes krijgen en is een sterk vertakte potentiële kamerreus die langs een stok omhoog klimt en zo mooi recht omhoog groeit. 

Verzorgingstips

  • Ficus kan zowel een lichte als een halfschaduw standplaats hebben, maar geen volle zon. 
  • Liever niet steeds verplaatsen, wennen aan een nieuwe plek kost Ficus veel energie. 
  • Dreigt de plant scheef te groeien, dan elke dag een kwartslag draaien. 
  • De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, in de winter kan Grootbladige ficus met minder water toe. 
  • Eens in de twee weken wat voeding geven. 
  • Douchen of in een zomerse bui afspoelen, daar knappen plant én bladeren van op. 
  • Eens per jaar trakteren op een grotere pot en verse potgrond houdt Grootbladige ficus in topconditie én houdt de groei erin. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...