Ananasplant

Ananasplant

De vrucht van ananas ‘Corona’ brengt een verrukkelijke geur in huis

Ananas comosus ‘Corona’ is een uiterst decoratieve, exotische kamerplant met heel bijzondere eigenschappen. De soort Ananas comosus is de bekende eetbare ananas. Die wordt veel te groot om in huis te hebben. ‘Corona’ is een van de kweekvormen die veel kleiner blijven. De mooie, stevige, volgroene bladeren worden maar ca. 30 cm lang (bij de wilde soort is dat meer dan 1 m) en ze missen de scherpe stekels. De ‘Corona’s die je nu bij GroenRijk kunt kopen hebben al een vrucht gevormd die heerlijk naar ananas geurt (en ook naar ananas smaakt), maar hij is niet bedoeld om te eten. Ananas ‘Corona’ is een echte sierplant. De naam ‘ananas’ komt van het woord ‘ananá’ uit een Zuid-Amerikaans-Indiaanse taal wat ‘fruit met een sterke geur’ betekent. De vrucht moet je vooral laten zitten, want deze verspreidt (in de lucht) het ontstekingsremmende enzym bromelaïne dat de luchtwegen verwijdt. Dat helpt bijvoorbeeld tegen snurken. Daarom wordt wel aangeraden om juist deze plant in de slaapkamer te zetten. In Zuid-Amerika wordt de plant als zeer geneeskrachtig beschouwd.

Ananassen zijn bromelia’s

Het geslacht Ananas is een van de ruim 1600 leden van de Bromelia-familie. Er bestaan ca. 20 soorten Ananas in het wild. Ze komen allemaal alleen in Zuid- en Midden-Amerika voor. Waar de soort Ananas comosus oorspronkelijk vandaan komt, weet niemand meer. Die is alleen uit cultuur bekend. De Carib-Indianen hebben de plant op de Caraïbische Eilanden geïntroduceerd. Daar groeiden ze al toen Columbus ze in 1493 voor het eerst zag (en de vruchten proefde) op het eiland Guadeloupe. Tegenwoordig worden de eetbare ananasvruchten overal in de tropen op grote plantages gekweekt. Anders dan veel andere bromelia’s zijn alle soorten Ananas terrestrische planten (ze groeien met hun wortels in de volle grond; veel andere bromelia’s groeien vaak in boomkruinen enz. Dat zijn dan epifyten).

De decoratieve Ananas comosus ‘Corona’

Deze Ananas-cultivar is dus een echte sierplant, maar wel een met bijzondere medicinale eigenschappen voor een gezonde ademhaling (ook ’s nachts). De plant heeft trouwens nog iets bijzonders: hij produceert ’s nachts zuurstof, wat de meeste andere planten juist vooral overdag doen. Ook daarom is ‘Corona’ een prachtplant voor de slaapkamer. En hij verspreidt dan ook die heerlijke, verfrissende ananasgeur! Zoals bij alle bromelia-achtigen groeien zijn bladeren in rozetten boven elkaar. Ze vormen als het ware een koker. In het hart van die koker wordt op een stevige steel de bloeiwijze gevormd. Die bloeiwijze bestaat uit een heel cluster van tientallen bloempjes die dicht op elkaar staan. Na de bloeit verdikt de bloemstengel zich tot een vrucht. Pa na een aantal maanden ontstaat zo de typerende, samengestelde ananasvrucht. In dat stadium worden de planten verkocht. Ook bij GroenRijk koop je ze dus met (sier)vrucht en al! Die vrucht heeft (heel kenmerkend voor ananassen) altijd een kuif van kleine bladeren die ook weer die kokervorm hebben. Die kuif – met een stuk van de vrucht – wordt soms wel gebruikt voor de vermeerdering. Als die top wordt afgesneden en in de grond gezet, vormt hij wortels en groeit er een nieuwe plant uit. Maar meestal worden ananassen vermeerderd door ‘kindplanten’ los te snijden en apart op te potten. Die ‘kindplanten’worden na de bloei door de ‘moederplant’ vanuit de wortels gevormd. Als dat gebeurt, sterft de moederplant langzaam af. Het duurt een paar jaar tot de kindplantjes zelf weer gaan bloeien. De ananasteelt is dus een heel langdurig proces. Van je vruchtdragende ananas ‘Corona’ zul je vele weken tot maanden plezier hebben.

De verzorging

Zet je ananas ‘Corona’ op een lichte, warme plek, maar niet in heel fel zonlicht (vermijd in de zomer de felle zon rond het middaguur). Nu (in de winterperiode) kan de plant gerust op de vensterbank achter een raam op het zuiden staan (de winterzon is minder fel). In de zomer kan ‘Corona’ ook heel goed op het balkon of terras staan. Normale kamertemperaturen zijn prima. De plant verdraagt absoluut geen vorst. Laat de temperatuur zelfs liever niet onder de 15 °C zakken (dus ook ’s nachts niet). Hij houdt wel van een hoge luchtvochtigheid en vindt het fijn als je regelmatig zijn bladeren besproeit of er (lauwwarm) water over vernevelt. Je koopt ‘Corona’ in een kweekpot van 12 cm doorsnee. Zet hem in een sierpot of plant hem over in een sierpot met onderschotel, zodat je een teveel aan gietwater kunt laten weglopen. Gebruik normale verse potgrond als je hem overplant en plant ‘Corona’ even diep als hij in de kweekpot stond. Druk de potgrond rond de wortels voorzichtig aan. Geef na het planten royaal water en giet na een half uurtje het overtollige water uit de pot of schotel. Daarna regelmatig, maar matig, water geven. Plantenvoeding is niet echt nodig, eens per veertien dagen wat vloeibare voeding in het gietwater is ruim voldoende. De plant wordt ca. 45 cm hoog.

Anti-snurkplant

Snurken is voor veel mensen een echt probleem en niet alleen voor de ‘snurker’ zelf. Het ronkende of zagende snurkgeluid ontstaat tijdens de slaap door vernauwing van de luchtweg tussen de neus en de stembanden. Het is een stagnering van de ademhaling. De ananasplant ‘Corona’ heeft daartegen precies de juiste eigenschappen. De geurstoffen werken ademweg-verwijdend en de plant produceert ’s nacht extra zuurstof. Precies wat een snurker nodig heeft. Het zal het snurkprobleem mogelijk niet volledig oplossen, maar het helpt wel!

TIP

Anders dan de meeste sierananassen heeft ‘Corona’ geen stekelige bladeren. Die haken op de vensterbank dus ook niet in de gordijnen en je haalt er je handen niet aan open.

In kort bestek

De ananasplant ‘Corona’ is een uiterst decoratieve, exotische kamerplant met heel bijzondere eigenschappen. GroenRijk biedt ze nu vruchtdragend aan. Die vrucht geurt heerlijk. De geur werkt bovendien luchtweg-verwijdend, daarom wordt deze plant ook wel ‘anti-snurkplant’ genoemd. ‘Corona’ produceert ook ’s nachts zuurstof. De verzorging is heel eenvoudig! Een geneeskrachtig sieraad in huis! Nu bij GroenRijk.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...