Hangpetunia

Hangpetunia

Ja, de hangpetunia heeft regelmatig water en vloeibare voeding nodig.

Vergeleken met ‘gewone’ Petunia’s hebben hangpetunia’s van  het type Surfinia veel betere eigenschappen. Surfinia’s zijn heel speciale Petunia’s. Ze vormen geen apart plantengeslacht, al wordt dat vaak gedacht. Surfinia® is zelfs geen wetenschappelijke plantennaam, maar een ooit wereldwijd beschermde merknaam die al meer dan twintig jaar bestaat. De ranken van Surfinia’s kunnen wel 1,5 m lang worden. Ze produceren een waterval aan bloemen die vele maanden aanhoudt, de planten kunnen veel beter tegen slechte weersomstandigheden dan de vanouds bekende Petunia’s en ze vragen minder zorg. Ideale planten dus. Nu in een extra grote potmaat (13 cm) bij GroenRijk. Het verhaal van de Surfinia’s begon met een toevallige ontdekking.

Het verhaal van de Surfinia’s
Ergens in de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Japanse wetenschapper dr. Ushia Sakazaki voor de Japanse multinational Suntory in het zuiden van Brazilië (bij de grens met Argentinië en Uruguay) aan het werk in een wijnbouwproject. Hij vond daar een rijkbloeiende, wilde Petunia-soort met een afwijkende groeivorm die hij meenam naar Japan. Tot dat moment was Suntory een familiebedrijf dat al sinds 1899 voornamelijk actief was in de sector dranken, frisdranken en voeding. Men produceerde eigen merkproducten en had de licentie in Japan van Amerikaanse producten zoals Pepsi. Bij Suntory zag men wel wat in Sakazaki’s vondst en men ging ermee aan de slag. Tal van kruisingsproducten volgden. Het was het begin van een compleet nieuwe divisie binnen het Suntory-concern dat in Osaka is gevestigd en in 2011 in z’n totaliteit goed was voor een omzet (wereldwijd) van 14 miljard dollar. Suntory’s Flower Division werkt  nu met licentiebedrijven in 24 landen. Suntory werd al snel dé pionier op het gebied van vegetatieve vermeerdering van eenjarige planten. In 1989 werden de eerste nieuwe Petunia’s met hun unieke eigenschappen onder de merknaam Surfinia®’s in Japan geïntroduceerd. Het werd een gigantisch succes. In het voorjaar van 1992 volgde de wereldwijde introductie. In Europa werden meteen al enkele miljoenen planten verkocht met toen alleen nog de bloemkleuren paars, roze en wit. Dat zijn er nu jaarlijks ettelijke miljoenen meer en in veel meer kleuren, ook dankzij samenwerking in hun ontwikkeling met Nederlandse en Duitse laboratoria. Suntory behoort niet tot de groep plantenkwekers die ieder jaar met steeds weer nieuwe rassen komt. Wat ze aan nieuwe planten op de markt brengen wordt jarenlang in verschillende klimaatgebieden getest. Ze mikken met hun producten vooral op het gevoel voor kwaliteit van de kopers. Mr. Sarada, directeur van Suntory’s Flower Division zegt: ‘Wij verkopen geen massaspul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten.’ Surfinia’s stralen dat zichtbaar uit. Suntory is o.a. ook de ontwikkelaar van een andere groep Petunia-achtige bloeiers, Calibrachoa’s (die ook Mini-petunia’s of Million Bells® worden genoemd).

Prachtplanten
Surfinia’s zijn kort gezegd een vorm van hangpetunia’s die enorm rijk en lang bloeien en minder weergevoelig zijn dan andere Petunia’s. Ze bloeien van het late voorjaar tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor hanging baskets, hangpotten en balkonbakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten waar ze met hun kruipende ranken een waar bloementapijt zullen vormen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Als ze te veel schaduw krijgen, gaan de bloemen wel wat minder goed open. Ze zijn er in tal van kleuren: rood, roze, violet, paars, wit, ook met geaderde vormen enz. Keus genoeg. Er zijn met hun bloemkleuren prachtige combinaties te maken. Ze vragen wel veel voeding om rijk te kunnen bloeien: geef ze daarom één keer per week plantenvoeding in het gietwater en laat hun wortelkluiten niet uitdrogen. Plant ze daarom ook niet in te kleine potten.

Verdere verzorging
Geef je Surfinia’s zo vaak water als nodig is om de potkluit niet te laten uitdrogen. Surfinia’s hebben minder water nodig dan ‘gewone’ Petunia’s. Zorg dat de planten voldoende ruimte krijgen om zich goed te ontwikkelen. Zoals gezegd kunnen de ranken wel 1,5 m lang worden. Kort die niet in!

TIP: Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van je Surfinia’s. Je helpt ze dan om nog rijker door te bloeien.

In kort bestek
Surfinia’s zijn zeer rijk en langdurig bloeiende, speciaal ontwikkelde Petunia’s met superieure eigenschappen. Ze vormen sterke, lange, hangende of kruipende bloeiranken en zijn veel minder weergevoelig dan ‘gewone’ Petunia’s. Prachtig in potten, bakken, hanging baskets of als bodembedekkende eenjarige bloeiers in de tuin. Surfinia’s zijn er in tal van prachtige kleuren en makkelijk te verzorgen. Nu in extra grote potmaat bij GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...