Dag kerstboom, welkom kamerplant!

Dag kerstboom, welkom kamerplant!

De kerstboom brengt een hoop gezelligheid met zich mee. Wanneer de kerstboom begin januari wordt opgeruimd blijft er dan ook vaak een kale, lege plek over. Hoe vul je die leegte? Simpel: met een kamerplant!

Met mooie, grote, groene kamerplanten behoud je de sfeer en de gezelligheid van de voorbij decembermaand. Een kamerplant brengt je interieur tot leven en is mede daarom een perfecte remedie tegen een winterdipje. Maar welke plant moet je nu kiezen? Wij lichten een aantal planten voor je uit, zodat je precies weet waar je naar op zoek moet!

Yucca
De Yucca is een echte reiziger. Hij komt namelijk van oorsprong uit Midden-Amerika. In Nederland wordt deze plant ook wel Palmlelie genoemd vanwege zijn robuuste uiterlijk. De Yucca is geen fan van water en daardoor ideaal voor mensen die het nog wel eens vergeten om de planten water te geven. De Yucca kan namelijk gerust een aantal weken zonder water, hoewel hij in de lente en zomer wel iets meer water nodig heeft.

Zet de Yucca op een lichte plek in huis, dan blijven de bladeren mooi. Pas wel op met direct zonlicht, want de plant wordt opgekweekt onder gefilterd licht. Plaats hem geleidelijk dichterbij het raam en zorg vervolgens voor minimaal 5 uur zonlicht per dag.

Je hoeft voor de Yucca geen speciale voeding of bijzondere grond te halen, hij doet het namelijk prima in gewone potgrond. Zorg voor een pot die minimaal 20% breder is dan de kweekpot. Een grotere pot stimuleert namelijk de groei en verhoogt de gezondheid van de plan. Zo kun je lang genieten van deze mooie kamerplant!

Dypsis
Ben je op zoek naar een tropisch sfeertje in de Hollandse woonkamer? Dan is de Dypsis dé kamerplant voor jou! De Dypsis, ook wel bekend als de Areca palm, is geen moeilijke plant om te houden. Hij stelt geen speciale eisen aan de grondsoort en met tweemaal per week water is de Dypsis meer dan gelukkig! Als je de Dypsis in perfecte conditie wilt houden, kun je hem eens per maand wat plantenvoeding geven via het gietwater.

De ideale temperatuur voor de Dypsis ligt tussen 18 en 24 graden Celsius. Sterke temperatuurwisselingen worden niet enorm op prijs gesteld. 

De Dypsis past prima in de huidige interieurtrends. Met een mooie sierpot wordt deze plant een echte eyecatcher!

Anthurium
Vanuit de jungle in Zuid-Amerika naar uw woonkamer: de Anthurium is een prachtige kamerplant! In Nederland wordt deze plant ook wel de flamingoplant genoemd. Dat is misschien een beetje misleidend, want deze plant is in veel meer kleuren beschikbaar dan flamingo roze.

De Anthurium kan, met de juiste verzorging, het gehele jaar bloeien en hij is op zijn best in een gelijkmatig vochtige grond. Af en toe wat voeding is een aanrader voor je Anthurium, maar in de winter is het beter om hem zes weken niet te voeden. Zo stimuleer je namelijk knopvorming en wordt de plant nog mooier!

Spathiphyllum
De Spathiphyllum, ofwel Lepelplant, is een hele stijlvolle en trendy plant, met een extra voordeel. De plant heeft namelijk een sterk luchtzuiverend vermogen! Wat extra zuurstof in huis is altijd welkom, vooral in de donkere dagen na kerst.

De Spathiphyllum hoeft niet in de volle zon te staan, halfschaduw is prima. Als je hem twee keer per week een beetje water geeft is hij tevreden. Hij kan om de veertien dagen een beetje extra voeding gebruiken en als je de uitgebloeide bloemen verwijdert blijft hij lang mooi.

De Spathiphyllum komt oorspronkelijk uit Colombia en Venezuela maar siert graag jouw woonkamer in Nederland. Met een Spathiphyllum in huis is de kans dat je de kerstboom mist erg klein!

Tillandsia
Als je op zoek bent naar een mooie maar subtiele kamerplant dan is de Tillandsia een uitstekende keuze. De Tillandsia komt uit de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid Amerika en ontwikkelt zichzelf het mooist op regenwater. Niet teveel, in de winter is één keer per week sproeien voldoende. In de zomer mag je hem iets meer water geven, maar het is niet noodzakelijk.

Tillandsia’s zijn niet erg kieskeurig qua temperatuur. Ergens tussen de 10 en 32 graden is prima voor deze kamerplant. Omdat Tillandsia’s langzaam groeien, hebben ze weinig voedsel nodig. Af en toe een beetje kamerplantenvoedsel is genoeg om deze plant tevreden te houden.

Kies de plant die bij jou en je interieur past en geniet van de gezelligheid van een mooie kamerplant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...