Kalanchoë - korte dag, lang plezier

Kalanchoë - korte dag, lang plezier

De Kalanchoë (Kalanchoë blossfeldiana) is een korte-dag-plant, dat wil zeggen dat hij pas bloemen vormt als de dag korter is dan de nacht. Het heeft dus niets te maken met hoelang je er plezier van hebt. Integendeel, hij bloeit lang en uitbundig. Daar word je opslag vrolijk van tijdens de korte dagen. Voor deze plant geldt zeker: overdaad baat!

Wat een vette plant!

De Kalanchoë komt oorspronkelijk uit Madagascar, maar in ons koele klimaat doet hij het ook uitstekend. Je hebt er niet eens groene vingers voor nodig. Een Kalanchoë houdt van volle zon. Je kunt er dus ook mooi mee pronken op je vensterbank. Als ze te lang in te veel licht staan kleuren de bladeren rood, ze geven dus zelf aan als ze aan verkoeling toe zijn.

Kalanchoë springt eruit

Het is ook niet snel te koel voor deze plant. Rond 10 graden ligt zo’n beetje zijn ondergrens. Dat maakt ook dat de Kalanchoë prima buiten kan staan. In de periode dat je tuinplanten nog niet uitbundig bloeien springt de Kalanchoë er echt uit. Of je ze nou binnen of buiten neerzet, let er altijd op dat het water goed weg kan stromen.

Kalanchoë in het kort:

  • Reken op acht prachtweken bloemenzee.
  • Zo nu een dan een scheutje plantenvoeding betekent nog langer genieten.
  • Kalanchoë is niet kieskeurig qua temperatuur, tussen 10 en 25 graden zit je goed.
  • Buiten heeft de Kalanchoë het ook prima naar zijn zin maar het mag niet te koud worden.
  • Deze plant wil droge voeten (ook buiten).
  • Een plant om mee te ‘schilderen’; geef je huis een nieuwe look met uitbundige, gewaagde of juist romantische combinaties!

Weinig tijd? Kies een Kalanchoë

Heb je weinig tijd, maar hou je wel van bloemen in huis? Dan is de Kalanchoë een uitstekende keuze. Je hebt het gemak van een plant en de aanblik van een boeket! Acht weken vol in bloei is geen uitzondering. Er zijn eye-catchers in overdonderend felle kleuren (geel, rood, paars, oranje en wit), maar ook in romantische gedekte (oud)roze tinten. Neem je vrijheid om ze onderling te combineren en er een levend schilderij mee te maken. Experimenteer ook welke sierpotten jouw unieke woonstijl het best accentueren.

Kalanchoë Blossfeldiana

De Blossfeldiana is genoemd naar de Duitse kweker Robert Blossfeld die deze planten sinds 1932 succesvol teelde. De oorspronkelijke kleur was oranje-rood, maar inmiddels is het palet fors uitgebreid en bestaan er wel 125 soorten. De Blossfeldiana heeft sierlijke geschulpte blaadjes.

Weinig water

Verlies je hem een paar dagen uit het oog, geen punt de kluit mag af en toe een beetje indrogen. De Kalanchoë hoort tot de Crassulaceae. Het zijn succulenten. Dat wil zeggen dat ze tot de vetplantenfamilie horen. Ze slaan vocht op in hun vlezige dikke bladen. Als het koeler wordt hoeven ze minder water. Een keer in de week water geven is voldoende. In het voorjaar en in de zomer wat cactusvoeding is een geweldige stimulans voor een nog langer, nog uitbundigere bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...