Dianthus

Dianthus

Ja, deze tuinanjer is een vaste plant die bloeit vanaf april tot en met juli!

Anjers worden al duizenden jaren geteeld. Dianthus Peman behoort tot de pot- of tuinanjers (Dianthus Caryophyllus Groep). Dat is al zo lang een zeer geliefde groep bloeiende planten dat zelfs niet meer precies bekend is waar de tuinanjer oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk ergens uit het Middellandse-Zeegebied. Het zijn eigenlijk vaste planten, maar ze worden meestal een- of tweejarig gekweekt. Hun belangrijkste eigenschap is de verrukkelijke geur van de bloemen. Het ras waar GroenRijk deze week alle aandacht op richt, Peman,  wordt tweejarig gekweekt aangeboden omdat zo gekweekte planten al vroeg kunnen bloeien en dan ook ideaal zijn voor potcultuur. Peman is de handelsnaam, daarover hieronder meer. Het is een compact groeiend, sterk en laag blijvend ras dat zeer rijk bloeit. In je tuin kun je hem als matig winterharde vasteplant toepassen. Je zult er dan een aantal jaren plezier van hebben. Peman doet het ook geweldig in een bak of pot op je balkon of terras.

De ontwikkeling van deze planten
Het is best leuk om te weten hoe zo’n ras nu eigenlijk tot stand en in de handel komt. Voor Peman begint de ontwikkeling in Japan bij het beroemde veredelingsbedrijf Miyoshi & Co in Tokyo. De ouderplanten waaruit Peman voortkwam zijn niet meer bekend, maar het nieuwe ras werd al voor 2011 op het eiland Honshu waar Tokyo op ligt (bekend vanwege de aardbevingen), in kleine aantallen vermeerderd. Het kwekersrecht werd in 2011 overgenomen door een niet minder befaamd Spaans bedrijf, het al meer dan 60 jaar bestaande  Barberet & Blanc uit Murcia, Zuidoost-Spanje, zeer bekend vanwege de vele anjers die daar vandaan komen. Alle planten die door dit bedrijf worden ontwikkeld of in de handel gebracht, krijgen een cultivarnaam die begint met de letters BAR. In dit geval werd dat ‘Barpeman’, een vernoeming van de in 1981 overleden Spaanse dichter en literaire schrijver José María Pemán y Pemartín. Veel nieuwe cultivars van planten worden niet meer met hun cultivarnaam aangeboden, maar met een handelsnaam waarop kwekersrecht rust. Veel cultivars hebben dus zowel een cultivarnaam (tussen aanhalingstekens) als een handelsnaam (zonder aanhalingstekens), die anders kan luiden. In het geval van ‘Barpeman’ ging het BAR eraf. De kwekers die deze planten nu leveren doen dat dus onder de naam Dianthus Peman. Zo krijgt GroenRijk ze ook geleverd door kwekers die de planten weer in licentie (uit stek) mogen vermeerderen. Zo gaat dat wereldwijd.

Meer over Dianthus Peman
In feite is dit een plant met heldere kenmerken. Hij wordt als ‘potanjer’ in de handel gebracht. Die groep wordt ook met ‘tuinanjers’ aangeduid en wijkt daarmee af van bijv. de anjers die vooral voor de snij worden gekweekt. De tuinanjer Peman bloeit rijk met matig gevulde bloemen met een paarsroze basiskleur die naar de randen toe lichter wordt. De onderzijden van de bloemblaadjes zijn witachtig en de randen zijn enigszins getand. Het blad is zilvergrijsgroen. Hetzelfde type tuinanjer is ook met andere bloemkleuren verkrijgbaar, maar in feite is de naam dan niet Peman. Een ander, volroze ras met verder vrijwel gelijke kenmerken heet eigenlijk Goethe, een gele Eliot en een roodbloemige Brigitte. Maar dat is minder belangrijk. Kies gewoon de kleur die je aanspreekt.

Verzorging
Zet de plant op een lichte, liefst zonnige tot deels beschaduwde plek in je tuin of (in pot) op je balkon of terras. Het is beter als er tijdens het heetst van de dag wat schaduw is. Zorg ook dat de (pot)grond waar de plant in groeit, niet helemaal uitdroogt. Die grond moet wel goed doorlatend zijn, dus zorg in een pot voor goede drainage. In het voorjaar kaliumrijke mest geven. Dianthus Peman verdraagt tot 12 graden vorst, is niet wintergroen en bloeit van april tot in juli met een stroom aan heerlijk geurende bloemen.

TIP
Deze tuinanjers zijn in een wat grotere tuinpot of bak heel goed te combineren met andere voorjaars- en zomerbloeiende planten. Het grijzige blad zorgt voor rust in zo’n combinatie.

In kort bestek
Dianthus Peman is een tuin- of potanjer die langdurig (april-juli) en rijk bloeit met heerlijk geurende, lichtgevulde roze bloemen boven het grijziggroene blad. Een stevige, compacte plant die graag groeit in zandige, goed doorlatende grond en op een zonnige tot lichtbeschaduwde plek. Heerlijke planten die bovendien goed met andere bloeiers zijn te combineren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...