Campanula

Campanula

Ja, de klokjesbloem is een vaste plant voor buiten, maar doet het binnen ook uitstekend

De prachtige klokjesbloem Campanula Ambella® Purple is een doorontwikkeling – door de kwekers van de bekende Addenda®-klokjesbloemen – van een soort klokjesbloem uit de Balkan, Campanula portenschlagiana. Die soort is als tuin- en borderplant al heel lang bekend. Hij groeit graag hangend over muurtjes en in de voegen van de bestrating. Geen wonder, want het is een plant uit de bergen en rotsachtige streken. Van Roemenië tot de Karpaten in Slowakije, Polen en Oekraïne komen ze voor. De klokvormige tot stervormige bloemen verschijnen bij deze planten in rijke trossen aan lange scheuten. Dat doen ze bij Ambella® Purple ook, maar deze planten blijven veel compacter (ze ranken minder) en worden iets hoger (ca. 20 cm) dan de meer kruipende oervorm van deze soort. Als ze bloeien – en dat doet Ambella® Purple nu al – zijn de planten helemaal overdekt met hun warme, paarse bloemenkleur. Schitterend!  Ambella® Purple is zowel geschikt voor binnen als voor buiten.

De oorspronkelijke Campanula portenschlagiana bloeit pas in juni-augustus met vaak wat herbloei in september. Ambella® Purple wordt al vanaf de tweede helft van maart bloeiend door de kwekers geleverd. GroenRijk biedt ze nu aan in een qua grootte mooie middenmaat (in een kweekpot van 12 cm doorsnee) en is er dus al vroeg bij. Het is een vasteplant voor buiten, maar hij doet het ook binnen, als kamerplant, prima. Ambella® Purple bloeit uiteraard paars, maar de kwekers ontwikkelen er een hele serie van met dezelfde eigenschappen, maar verschillen bloemkleuren. Ze zijn er ook al in wit, donkerblauw en lavendelkleurig. Aan lila en roze wordt gewerkt. Maar het moet gezegd: Ambella® Purple is een van de mooiste! Alle planten hebben een evenwichtige, rustige vorm. Ze groeien wat bol en beginnen vanuit het hart te bloeien (naar de randen toe). En dat doen ze maandenlang.

Weinig onderhoud nodig
Ambella®-klokjesbloemen vragen maar weinig zorg. Het zijn heel dankbare planten die blij zijn met een plekje in lichte schaduw (buiten) of  in indirect zonlicht (binnen). Zet de planten nooit pal voor een raam op het zuiden. Daar wordt het vaak veel te heet. Ook buiten is een plek waar niet de hele dag de zon opstaat het beste, maar ze kunnen best wat zon hebben. Als je ze in pot houdt (binnen of buiten) zul je ze eens in de 3 tot 5 dagen water moeten geven – als het warm en droog weer is soms wat vaker. Doe eens per maand wat plantenvoeding in het gietwater. Ook buiten de planten niet laten verdrogen, maar tijdig sproeien. Haal ook de uitgebloeide bloempjes regelmatig weg – dat verlengt de bloeiduur enorm omdat de planten dan geen energie steken in de zaadvorming.

Ze passen overal
Door hun rustige vorm passen Ambella®-klokjesbloemen niet alleen in elke tuinstijl, maar ook in vrijwel ieder interieur. Bovendien kun je dan naar hartelust combineren met allerlei soorten potten. Ook in containers van wilgentenen of metaal (een leuk zinken emmertje bijvoorbeeld) komen ze heel goed uit. Denk wel aan de drainage onderin. Ga je een gesloten pot gebruiken, leg daar dan een laag gebakken kleikorrels onderin. Dan kan het gietwater wegzakken en hoef je zelfs minder vaak water te geven. In de tuin vragen ze geen speciale grond. Als er maar voldoende voeding in zit. Zoals gezegd zijn het vaste planten die ook best wat vorst verdragen. Met onze winters hebben ze weinig moeite zolang de grond maar niet voortdurend erg nat blijft. Ze zijn overigens niet wintergroen. In de tuin moet je wel een beetje op de slakken letten, want die houden ook van deze planten. Ambella® Purple kan ook in je tuin jarenlang meegaan en zelfs extra lang als je ze eens in de 3 à 4 jaar oprooit, de wortelkluit uit elkaar trekt (waardoor je meer planten krijgt!) en de stukken opnieuw inplant. Werk dan eerst wat mest door de grond, zodat daar weer voldoende voeding in zit. Strooi ook in het voorjaar wat organische mest bij planten.

TIP
Ambella® Purple-klokjesbloemen komen exclusief van de groep Addenda®-kwekers. Dat betekent dat je topkwaliteit koopt.  Het zijn planten die je ook met een gerust hart cadeau kunt geven. Altijd een succes!

In kort bestek
Ambella® Purple-klokjesbloemen (Campanula) bloeien zowel binnen als buiten overdadig rijk met schitterende, warmpaarse trossen klokjesbloemen boven het fijne, groene blad. Mooie, iets bolvormig en compact groeiende, weinig vragende, meerjarige planten voor een lichte, maar niet te zonnige plek. Ideaal in de kamer, in een pot of bak op het terras of in de grond van je tuin (bijv. tussen heesters). Planten van topkwaliteit. Nu bij GroenRijk! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...