De Campanula

De Campanula

Ja, geef de Campanula regelmatig water en verwijder de uitge-bloeide bloemen voor een langere bloeiperiode

De klokjesbloem Campanula Addenda® Ambelle@purple is in zoverre uniek dat ze het zowel erg goed binnen in je living als buiten in je tuin of op je balkon doen. De planten die je nu koopt, moet je uiteraard eerst als kamerplant toepassen. Ze zijn daarvoor vervroegd in bloei getrokken. Hun natuurlijke bloeiperiode buiten begint pas in mei. Het is een feest om van hun voortdurende bloemenzee te genieten. Ze hebben zelfs twee bloeiperioden: nu als kamerplant (zolang het koud is) en nog eens in het begin van de herfst. Als je ze na de eerste bloeitijd in je tuin plant, heb je er zelfs jarenlang plezier van. Dat begint dus al de komende herfst. Daarna bloeien ze volgend jaar opnieuw in mei-juni, dus niet zo vroeg als nu. Het zijn geweldig bloeiende vaste planten en uitstekende bodembedekkers.

Maandenlang een overrijke bloemenzee
In de huiskamer duurt de bloei zeker vier weken, maar daarna kunnen ze eventueel naar buiten, waar ze vaak opnieuw gaan bloeien. Het bijzondere van Campanula Addenda® Ambelle@purple is dat ze met hun opgaande en kruipende ranken veel rijker bloeien dan andere klokjesbloemen. De ranken kunnen helemaal overdekt zijn met violetblauwe ‘sterretjes’ (in feite wijd openstaande en naar boven gerichte klokjesbloemen). Door hun vorm kunnen de planten zowel bodembedekkend kruipend als hangend worden toegepast en dat geeft mogelijkheden! De naam Addenda® die de kweker aan al zijn producten meegeeft, komt van het Latijnse Addendum, wat ‘Extra’ betekent. En deze planten hebben absoluut een heel bijzondere toegevoegde waarde. Je kunt ze – zoals gezegd – na de eerste bloei nu – buiten in de volle grond of in een pot of hanging basket planten.

Campanula Addenda® Ambelle@purple verzorgen
Je koopt de planten bloeiend. Daardoor kun je er nu in huis volop van genieten, hoewel het eigenlijk vaste (meerjarige) planten voor buiten zijn.  Breng ze koel, maar ingepakt tegen vorst naar huis. In huis moet je ze op een lichte plek zetten of (in een hangpot) hangen, maar niet in de volle zon. Staat of hangt je plant te donker, dan kunnen de bloemen verkleuren. Campanula Addenda® Ambelle@purple verdampen vrij veel water, dus zorg dat de potkluit niet uitdroogt. Regelmatig even bijgieten. Zet of hang je de planten later op een plek buiten, kies dan een groeiplek met een paar uur zon per dag en voor de rest lichte schaduw (heel mooi als bodembedekkers onder heesters).

Groeien de planten in een hanging basket, dan is het extra belangrijk dat ze niet de hele dag in de volle zon hangen. Zorg dat er onderin de hanging basket een kleine watervoorraad kan blijven staan (een schotel of plastic folie onderin aanbrengen bij het inplanten).

Plant je hem in een pot, zorg dan juist dat daar een drainagegat onderin zit!
Geef tijdens de bloei eens per veertien dagen vloeibare plantenvoeding in het gietwater. In de volle grond redden ze zichzelf prima, als de grond maar voldoende doorlatend is. Want hoe sterk hij ook is, door langdurige winterse nattigheid kunnen de wortels wegrotten. Campanula Addenda® Ambelle@purple wordt niet uit zaad, maar uit stek vermeerderd en opgekweekt. Daardoor zijn de planten heel uniform qua uiterlijk en groei. Vermeerdering uit stek gaat ook veel sneller dan uit zaad en de opkweek is makkelijker. De planten worden ca. 20 cm hoog en de ranken kunnen wel 60 cm lang worden. Het geheel vormt een soort luchtige, bolle heuvel waar stromen bloemen vanaf lijken te vloeien. In de tuin zal de plant zich jaarlijks verder uitbreiden. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan  bloeit je plant veel langer door.

De ouders van Campanula Addenda® ‘Amebelle@purple
De wilde voorouders waar Campanula Addenda® Ambelle@purple van afstammen, zijn de soorten Campanula poscharskyana en C. portenschlagiana, twee van de ruim 300 soorten klokjesbloemen die in de natuur uitsluitend op het noordelijk halfrond voorkomen. De meeste soorten kun je rond de Middellandse Zee vinden. In  Nederland komt het grasklokje (Campanula rotundifolia) in het wild voor. Het groeit vaak in bermen en de randen van akkers en weiden.

TIP
Als je na de eerste bloei de lange uitgebloeide ranken van Campanula Ambelle@purple afbreekt (niet snoeien met een snoeischaar) bevorder je de tweede bloei in september.

In kort bestek
De klokjesbloemen met de naam Campanula Addenda® Ambelle@purple is een geweldige bloeier: maandenlang een zee aan bloemen aan zowel opgaande als neerhangende of kruipende ranken. Ideaal als kamerplant nu (GroenRijk biedt ze bloeiend aan) en vervolgens later als meerjarige, winterharde tuinplanten, ook voor hanging baskets en op het balkon! Geniet van de stromen violetblauwe sterrenbloemen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...