Geluksplant

Geluksplant

Ja, de Geluksplant staat graag op een lichte plaats, maar niet in de volle zon

De ‘geluksplant’ (Cordyline fruticosa) is een exotische, palmachtige, bladhoudende, ook bloeiende plant uit heel Zuidoost-Azië, Noordoost-Australië, Irian Jaya (Nieuw-Guinea), Papua Nieuw-Guinea, de Filipijnen, en tal van eilanden in de Stille Oceaan (Polynesië), zoals Tonga, Samoa en Tahiti. In Nieuw-Zeeland en op Hawaii werd de plant al lang geleden door Polynesische zeevaarders geïntroduceerd. Inmiddels is deze soort in tropische gebieden over de hele wereld te vinden. Er zijn honderden, vaak uiterst kleurrijke rassen van gekweekt die graag in tuinen worden toegepast. Op Hawaii bestaan de rokjes van de inheemse  dansers uit tientallen Cordyline-bladeren. De plant wordt daar Cabbage Palm, Good Luck Plant, Plant Lily, Ti-plant en (in het Hawaiiaans) La’i of Ki genoemd. Op Tonga kennen ze die rokjes ook, maar in een iets andere vorm. Volgens de Polynesiërs heeft de plant grote spirituele kracht. Daarom werden (en worden)  Cordylines er vaak  op de hoeken van de huizen geplant om boze geesten af te weren. De lange bladeren werden ook wel voor dakbedekking gebruikt. Op Hawaii wordt uit de wortels een gegiste, gedestilleerde likeur gemaakt: Okolehao. De wortels worden door de Polynesiërs ook wel gekookt gegeten, ze zijn rijk aan zetmeel.

Over de juiste botanische indeling van deze tropische planten (er zijn meer soorten Cordyline, zoals bijv. Cordyline australis uit Nieuw-Zeeland) bestaat enige verwarring. De planten worden tegenwoordig meestal bij de Lelieachtigen ingedeeld (Liliaceae), maar ook bij de Aspergefamilie (Asparaceae) en soms nog bij de Agaveachtigen (Agavaceae) maar dat is inmiddels een subfamilie bij de Asparaceae geworden. De planten zijn in ieder geval nauw verwant aan die andere bekende kamerplanten: de Dracaena’s, waar ze ook wel een beetje op lijken.

Kleurrijke kamerplanten
Alle Cordyline fruticosa-cultivars vormen een pruik met zwaardvormige bladeren aan (na enige jaren) een korte of op een duur zelfs langere, verhoutende stam.  De bladeren kunnen wel 40-60 cm lang worden en  tot 10 cm breed. De kleuren kunnen fantastisch zijn: alle tinten groen, vaak (in de lengte gestreept en soms iets gevlekt) gecombineerd met bruin, bijna zwart, rood, oranje, geel, paars, roze enz. Prachtig! Het zijn bladhoudende planten die op oudere leeftijd schitterend kunnen bloeien met 40-60 cm lange, opstaande, trosachtige bloeiwijzen met kleine, zoet geurende, buisvormige bloemen die geelachtig  tot rood kunnen zijn en alles daartussen. In de natuur vormen zich daar (na bestuiving) rode bessen uit. De kleurrijke planten die GroenRijk nu aanbiedt hebben nog geen stammetje. Maar als je ze goed verzorgt, ontstaat die vanzelf. In ‘het wild’ kunnen ze (na jaren) zelfs 4 m hoog worden. Dat halen de als kamerplant bedoelde cultivars bij lange na niet, maar hun prachtige exotische vorm ontwikkelen ze wel. De planten kunnen in nazomer en vroege herfst gaan bloeien, maar jonge planten doen dat nog niet.

Verzorging
Deze tropische planten houden van warmte, maar normale kamertemperaturen (18-23 °C) zijn uitstekend. Zet je geluksplant nooit op de tocht. Zorg wel voor voldoende luchtvochtigheid, dus besproei het blad van de plant regelmatig met een vernevelspuit. Als de lucht te droog wordt, kan het blad verbruinen en omkrullen. Cordyline’s houden ervan om op een lichte plek te staan, maar niet in fel zonlicht. Bij het gieten en besproeien liefst alleen onthard water of regenwater gebruiken. Geef in de groeiperiode (voorjaar tot herfst) matig water. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in enigszins opdrogen. Van april tot augustus kun je eens per maand plantenvoedsel  (in een zwakke concentratie) geven. Zorg ’s winters voor voldoende ventilatie om rotten van het hart van de plant te voorkomen. De potkluit dan bijna droog houden. Laat ook dan de nachttemperatuur niet beneden 18 °C zakken.

Honderden cultivars
GroenRijk heeft een prachtige keuze aan kleurige cultivars, in 19 cm-potten gekweekt, voor je klaar staan. Je kunt kiezen tussen o.a. ‘Mango’ waarvan de bladkleuren zich laten raden, en ‘Kiwi’. De laatste is niet bruin, zoals je mogelijk zou denken, maar het blad van deze geluksplant is groen met roze gestreepte randen en er loopt zelfs wat roomgeel doorheen. Allebei heel mooi!

TIP
In veel tropische gebieden worden deze geluksplanten (Cordyline fruticosa) graag toegepast als constante ‘kleurgevers’ in borders en perken. Dat kun je binnen ook. Maak kleurrijke combinaties  met groene bladplanten en waan je ook thuis een beetje in de tropen!

In kort bestek
Dat de kleurrijke Cordyline fruticosa-cultivars die GroenRijk nu aanbiedt wel ‘Geluksplanten’ worden genoemd, danken we aan de Polynesiërs (van de eilanden uit de Stille Oceaan) die er beschermende, spirituele krachten aan toekennen. Voor ons zijn het echte design-planten uit de tropen die met hun gele, rode, roze, paars en crème gestreepte bladeren  jaarrond kleur in huis brengen. Sterk, vol in het blad en makkelijk te verzorgen. Ze passen in elk type interieur. Heerlijk om te hebben en te geven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...