De Areca-palm

De Areca-palm

Ja, de bladeren van de Areca-palm hebben een luchtzuiverende werking

Dit is een vederpalm met mooie geveerde bladeren. De plant wordt meestal Areca-palm genoemd, maar soms ook wel ‘goudpalm’ of  ‘vlinderpalm’ (vertaald van de Engelse naam ‘Butterfly Palm’). Internationaal worden ook de  namen ‘Bamboo Palm’ en ‘Golden Cane Palm’ wel gebruikt. De plant komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland Madagascar waar hij wel 6-12 m hoog kan worden met sierlijk overhangende bladeren van 2-3 m lang. Als kamerplant in onze huizen blijft hij veel kleiner (tot ca. 150-200 cm hoog). Hoewel de plant Areca-palm wordt genoemd is het geen Areca-soort, maar is het de enige soort in het geslacht Dypsis. Officieel is de naam Dypsis lutescens. Om het nog ingewikkelder te maken: de plant wordt soms ook nog wel als Chrysalidocarpus aangeboden, want zo heeft hij ook een tijdje geheten. De echte Areca-soorten komen vooral in Azië voor. De plant waar we het hier over hebben, wordt in de wandeling zo genoemd omdat hij sterk op die Aziatische soorten lijkt en er heel in de verte ook familie van is (hij behoort tot de familie van de Arecaceae).

De Areca-palm groeit langzaam en vormt een uitdijende bos stengels die vanuit de wortels verschijnen en op de lange duur stammetjes kunnen vormen (maar dat duurt echt heel lang). De plant kan heel oud worden. In onze woonkameromstandigheden groeit hij gemiddeld met 10-15 cm per jaar en zal hij regelmatig oude bladeren afstoten en nieuwe vormen. Op de stammetjes die zich vormen blijven de aanhechtingen van de oude bladeren als een soort lidtekens achter. Heel decoratief. In tropische en subtropische gebieden is het een graag geziene tuinplant, bij ons een prachtige kamerplant die in ieder interieurtype past (modern en klassiek), maar ’s zomers naar buiten mag. Het is een tropische plant. Hij verdraagt geen temperaturen beneden de 13 °C (ook ’s nachts niet).

Eenvoudige verzorging
Deze Areca-palm staat graag licht, maar niet de hele dag in de felle zon. De temperatuur op de standplaats mag dus niet te laag worden, maar te heet is ook niet goed. ’s Winters kan de plant wel de volle zon hebben. De lichtsterkte is dan veel minder. Zet hem dan dus gerust in een serre waar de volle zon op staat, maar ’s zomers zal daar moeten worden geschermd. Als je hem ’s zomers buiten zet, moet dat ook op een plek waar niet de hele dag de volle zon op staat.

Zorg dat de potkluit altijd vochtig blijft (ook ’s winters). De plant houdt niet van ‘natte voeten’, maar geef royaal water op de wortels en laat dat rustig uitlekken. Dat lekwater kun je dan naderhand weggooien of bij andere planten geven. Een flinke pot met onderschotel is bij deze plant daarom heel handig. Pas de watergift afhankelijk van de heersende temperatuur een beetje aan. Bij wat lagere temperaturen minder water geven. De plant verdampt als hij wat ‘groter is gegroeid’ gemakkelijk 1 liter water per dag bij normale kamertemperaturen.

Geef in de groeiperiode van de plant (van voorjaar tot herfst) om de veertien dagen wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater (kies in dit geval plantenvoeding voor groene planten). Een goede luchtvochtigheid wordt ook op prijs gesteld, dus zo nu en dan lekker even het blad besproeien is prima. Daarmee haal je ook het stof van het blad! Het is een sterke plant. Als je hem verzorgd zoals beschreven, kan hij generaties-lang mee gaan.

Opvallende bloei
Hoewel de Areca-palm als groene design- en bladplant wordt beschouwd, kan hij wel degelijk prachtig bloeien. Tussen de grote bladeren (met wel 40-60 smalle deelbladen aan weerszijden van de middennerf) verschijnen dan trossen gele bloemen die daarna besachtige vruchten vormen waar in de tropen vogels graag van eten (dat kan dus ook gebeuren als je de plant ’s zomers buiten zet). Uit de bessen kun je ook nieuwe planten opkweken. De kwekers vermeerderen de planten meestal door jonge grondscheuten los te nemen en apart op te kweken.

Een echte luchtzuiveraar
De Areca-palm staat erom bekend dat hij vervuilde licht zuivert door de ongewenste deeltjes eruit te filteren. Om die reden is deze palm ook heel geschikt om in kantoor- en andere werkomgevingen te worden toegepast. De plant neemt de onzuivere deeltjes via het blad op en maakt daar bouwstof voor zichzelf van. Hij heeft er geen last van. Heel bekend is dat de Areca-palm met name stoffen zoals xyleen en tolueen uit de lucht wegzuivert. Dit is o.a. gebleken uit onderzoek door de NASA.

Echte Areca-palmen
Nederlanders met een Indische achtergrond kennen nog wel een echte Aziatische Areca-soort, namelijk de betelpalm (Areca catechu). Het is de palm die bij het ‘sirih-pruimen’ wordt gebruikt. Daarvoor worden de betelnoten  fijngehakt met wat kalk en andere stoffen (gambir) in een stukje betelblad verpakt. Daar wordt op gekauwd. Het heeft een opwekkende werking, maar het kleurt de tanden rood.

TIP
Combineer met andere palmen voor nog meer exotische sfeer: Chamaedorea, Howeia, Phoenix, maar ook Microcoelum zijn heel geschikt!

In kort bestek
De Areca-palm (Dypsis lutescens) uit Madagascar is een prachtige design-plant voor living en werkplek die de lucht zuivert van schadelijke stoffen. Deze tropische, altijdgroene palm bloeit bovendien met grote gele trossen en vormt grote, sierlijke, veerachtige, oranjegeel-generfde bladeren van meer dan een meter lang. Hij kan een hoge leeftijd bereiken en de verzorging is eenvoudig. Past in elk interieur (klassiek of modern).