Wilde Struikheide

Wilde Struikheide

Ja, deze struikheide is zeer sterk en bloeit zeer lang door

Calluna vulgaris is de wilde struikheide die je kent van de in augustus paars bloeiende heidevelden. Al eeuwenlang wordt deze heidesoort in honderden variaties veredeld en gekweekt, maar pas sinds het eind van de vorige eeuw is er een heel nieuwe groep bijgekomen: de knopbloeiers. Dat zijn speciale series struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. De bloemen blijven als het ware in de knop steken. Die bloemknoppen zijn overigens even mooi gekleurd als de open, urnvormige bloemen bij andere struikheideplanten. Qua kleur maakt het dus niets uit of een plant een knopbloeier is of niet. Wel voor de bloeiperiode. Die is namelijk veel langer doordat insecten de bloemknoppen niet kunnen bestuiven. Daardoor verwelken de kleurrijke bloemknoppen veel later dan gewone struikheidebloemen. Knopbloeiers bloeien nu al en dat doen ze nog als de andere struikheideplanten allang zijn uitgebloeid!

Calluna ‘Beauty Ladies’: ideaal na de zomerbloemen
Uit de knopbloeiers hebben de kwekers nieuwe series planten met zeer goede eigenschappen ontwikkeld. Enkele van de nieuwste en beste zijn de ‘Beauty Ladies’. Dat zijn inmiddels tientallen verschillende planten met roze, paarse en zilverwit getinte bloemen. Er zitten tinten bij die in andere struikheiderassen nog nooit zijn vertoond. Heel donker paars bijvoorbeeld. De kleine blaadjes van de planten zijn meestal groen (geel komt ook al voor), maar die zie je bijna niet als de planten bloeien, zoveel knopbloemen staan er aan de takjes. Ze bloeien minstens acht weken lang door en dat betekent: heel lang kleur! Opvallend aan de ‘Beauty Ladies’ is dat ze sterk rechtop groeien en dat de bloemkleuren helder en vol zijn. Al die kleuren zijn bovendien erg goed te combineren. Er zijn heel mooie groepen mee te maken in contrasterende of juist in elkaar overvloeiende tinten. Bij GroenRijk heb je nu keuze in overvloed! De groei-eigenschappen zijn erg goed. Het zijn zeer sterke planten.

Makkelijke verzorging
Het maakt niet uit of je ‘Beauty Ladies’ in pot of bak of de volle tuingrond plant. Als de grond maar wel een beetje zuur is. Plant ze in pot of bak in speciale heideplantengrond (ook dat is volop bij GroenRijk te koop) of meng flink wat tuinturf door de grond in de plantgaten als je ze in de volle grond plant. Als de grond te kalkrijk is, kan het blad van planten met groen loof geel verkleuren (chlorose) en hebben die planten het moeilijk. Dat moet natuurlijk niet. Als je planten met geel blad koopt, hoort dat voor die planten zo. Dat is geen chlorose-verschijnsel. Die rassen hebben dan van nature geel blad, wat erg vrolijk staat. Het zijn blijvende dwergheestertjes, dus volgend jaar kunnen ze weer uitbundig bloeien. Dan moet je ze wel in maart even snoeien. En geef na de snoei een lekkere organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Niet met beendermeel mesten, want daar zit vrij veel kalk in. Je koopt ‘Beauty Ladies’ bij GroenRijk nu in 11 cm-potten. Een flinke maat die toont!

Inheems in heel West- en Zuid-Europa
Struikheide komt in het wild voor van Noorwegen tot Portugal en van Portugal tot West-Turkije. Natuurlijk verschilt de winterhardheid van de planten met hun plek van herkomst. ‘Beauty Ladies’ zijn oorspronkelijk in Noord-Duitsland ontwikkeld en daardoor volkomen winterhard. Knopbloeiers komen van nature in het hele verspreidingsgebied regelmatig voor, maar doordat de planten die zo bloeien zich niet kunnen uitzaaien, verdwijnt het verschijnsel in de natuur ook altijd weer. In de natuur blijven spontane afwijkingen alleen bestaan als dat een voordeel voor de planten is.

TIP
‘Beauty Ladies’ combineren ook perfect met allerlei andere planten die van zure grond houden, bijv. met Pieris en conifeertjes.

In kort bestek
Calluna vulgaris ‘Beauty Ladies’ zijn knopbloeiers: struikheiderassen waarbij de kleurrijke bloemknoppen niet verder opengaan. In dat knopstadium bloeien de planten veel langer door: echt maandenlang! Plant ze in zure heideplantengrond en geniet tot begin winter van hun roze, paarse of zilverwitte bloemenpracht. Ideaal als opvolgers van de zomerbloemen. ‘Beauty Ladies’ groeien rechtop, combineren geweldig en zijn zeer sterk.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...