Cyclamen in hengselbak

Cyclamen in hengselbak

Ja, zet deze hengselbak met Patio Cyclamen en Festuca op het terras en zorg dat de potgrond niet uitdroogt

Een zeer decoratieve combinatie: Patio Cyclamen met zwenkgras (Festuca) in een rustieke houten hengselbak. Volkomen in harmonie en de kleuren zijn prachtig. Patio Cyclamen zijn lieflijke herfstbloeiers die een plek in zicht meer dan verdienen. De bloemvorm is subliem. De bloemen groeien kort nadat het blad verschijnt, direct vanuit de knol. Ze staan bijna bedremmeld met gebogen kopjes aan ijle steeltjes boven het blad. Dat heeft iets vertederends. Ze kunnen bovendien heerlijk zoet geuren (naar honing).  Cyclamen hebben iets merkwaardigs. De platte knol is de eigenlijke plant. Daaruit groeien de bladeren, bloemen en wortels. In feite is het zelfs niet de knol die de levende plant vormt, maar de huid van de knol waarin de spruiten voor wortels en bovengrondse scheuten zitten. De knol zelf bestaat uit opgeslagen voedsel voor de plant. Daardoor kunnen cyclamen ook buiten de grond groeien en bloeien (als zogenaamde droogbloeiers).

Cyclamen zijn volledig aangepast aan de hete, droge zomers en koude winters die in de gebieden van herkomst heersen. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten die vooral uit Griekenland en Turkije stammen. De knollen gaan ’s zomers in rust. Ze groeien liefst wat beschaduwd onder struiken en bomen. Van fel zonlicht houden ze niet. Pas als het licht wat minder fel is of wordt, komen ze tot ontwikkeling. Bij sommige soorten is dat in het voorjaar, bij de Patio Cyclamen in de herfst. Cyclamenbloemen staan geknikt aan de steeltjes boven het blad en hebben hun bloemblaadjes achterover naar boven omgevouwen, waardoor stamper en meeldraden onderaan worden ontbloot voor bestuiving door de insecten die op de zachte, zoete nectargeur afkomen. Ze bloeien meestal in pasteltinten: lila, roze, zalmroze en wit. En de bloemen verschijnen boven vaak verrassend fraai, zilver getekend (gemarmerd) groen blad dat meer of minder duidelijk hartvormig is (het lijkt soms wel wat op klimopblad of is bijna rond). Het steekt in deze combinatie prachtig af tegen het fijne grasblad van de Festuca.

Buiten of binnen – het kan allebei
Vanwege de fragiele schoonheid en de verrukkelijk zoete honinggeur van cyclamen (ze geuren niet allemaal even sterk) is het heel leuk om de bak met planten zo neer te zetten dat direct oog- en neuscontact mogelijk is. Dat geldt zeker voor de planten zoals GroenRijk ze nu in de mooie hengselbak aanbiedt. Patio Cyclamen zijn midi-cyclamen die speciaal zijn gekweekt om buiten op een leuke plek op je terras of balkon te staan. Maar ook  in de kamer bloeien ze graag! Je kunt de hengselmand dus neerzetten waar je maar wilt. Zolang het maar niet de hele dag in de volle zon is. De eisen die de Patio Cyclamen stellen, zijn bepalend. Het zwenkgras (Festuca) past zich daar gewoon bij aan.

Wat zijn Patio Cyclamen

  • Een midi-cyclaam (middelgroot) die het ook in pot, mand en bak prima doet,
  • die heel lang en aan één stuk doorbloeit van eind augustus tot de vorst invalt,
  • met bloemen in prachtige pasteltinten.
  • Een plant met mooi gemarmerd, fijn blad,
  • die maar heel weinig verzorging vraagt.

Eenvoudige verzorging
Van felle zon houdt je Patio Cyclaam dus niet, dus zet de bak in lichte schaduw, bijvoorbeeld in de wisselende schaduw onder het blad van andere planten. Of op een licht beschaduwde plaats in huis. Zorg dat de grond in de bak niet uitdroogt, maar er mag ook geen water in de bak blijven staan. Je hoeft geen plantenvoeding in het gietwater te doen. Giet niet op de knol zelf, maar er omheen.

TIP
Als de Patio Cyclamen in de bak zijn uitgebloeid, kun je de knollen op een beschut plekje in de volle grond in je tuin planten (bijv. onder heesters). Doe dat bij vorstvrij weer. Je moet ze wel ’s winters met een laagje bladaarde erboven tegen vorst beschermen. De knollen zijn redelijk winterhard als je ze in goed doorlatende grond plant. Ook de Festuca kun je naderhand in je tuin planten.

In kort bestek
Een rustieke hengselbak met Patio Cyclamen en zwenkgras (Festuca): gegarandeerde, idyllische bloei vanaf augustus tot de vorst invalt. De cyclamen hebben sierlijk knikkende, zoet geurende bloempjes in zachte pasteltinten en fraai zilvergemarmerd, groen blad . De verzorging is uiterst eenvoudig. Ideaal en mooi op het balkon of terras en zelfs binnen als kamerplant. GroenRijk heeft ze nu in de aanbieding.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...