Petunia Surfinia in hangpot

Petunia Surfinia in hangpot

Ja, geef de Petunia Surfinia voldoende water, bij voorkeur in de ochtend

Sierlijk overhangende ranken vol Surfinia-bloemen uit een extra grote hangpot! Een prachtgezicht waar iedereen van geniet en dat nog maanden lang! De mooie trompetjes aan de ranken laten duidelijk de herkomst van de planten zien: het zijn eigenlijk Petunia’s, maar wel heel bijzondere. Deze uitgesproken hangplanten bloeien schitterend, maar ze hebben betere eigenschappen dan de ‘gewone’ Petunia’s. Ze kunnen veel beter tegen wat slechtere weersomstandigheden. De bloemen ‘smetten’ (verbruinen) bijvoorbeeld niet zo snel door aanhoudend regenweer. Surfinia’s zijn er in allerlei kleuren en tinten. Je kunt er naar hartenlust mee combineren: zo’n hangpot met Surfinia’s is erg mooi tussen andere zomerbloeiers, maar door de rijke bloei is één zo’n grote Surfinia-hangpot op zich al een aandachttrekker van formaat. Een vrolijk gezicht en met een beetje wind bewegen de ranken prachtig!

Surfinia’s zijn er in wit, zachtroze, paarse, roze en rode tinten. Ook in paarsviolette of lila pastelkleuren. Ze zijn er ook met bloemen waarin donkerder gekleurde adertjes opvallen. Dat maakt ze extra sprekend. De planten die je nu bij GroenRijk koopt, kun je direct in hun hangpot ophangen. Ze houden absoluut van zon, maar tijdelijk wat schaduw (bijvoorbeeld een paar uur per dag) kunnen ze ook hebben. Het enige effect bij wat te veel schaduw is dat de bloemen wat minder makkelijk open gaan. Geef je Surfinia’s een keer per week plantenvoeding in het gietwater en geef zo vaak water als nodig is om de potkluit niet te laten uitdrogen. Surfinia’s zijn overigens wat minder dorstig dan ‘gewone’ Petunia’s.

Japanse herkomst
Surfinia’s danken hun excellente eigenschappen aan een Japanse onderzoeker die tijdens zijn werk in de Braziliaanse natuur een Petunia-soort vond die opviel door een afwijkende groeivorm. Hij nam een plant mee naar Japan en daar is men ermee aan het kruisen gegaan. Er werd een hele serie nieuwe planten met verschillende bloemkleuren uit ontwikkeld die men de naam Surfinia’s gaf. Dat is dus geen wetenschappelijke naam, maar een handelsnaam van een serie Petunia’s met veel betere eigenschappen. In 1992 werden de Surfinia’s wereldwijd geïntroduceerd. Om de perfecte eigenschappen van de planten goed te bewaren, worden ze niet uit zaad, maar vegetatief (in laboratoria) vermeerderd. Dat gebeurt via de zogenaamde meristeemcultuur, waarbij kleine delen van perfecte ‘moederplanten’ (eigenlijk klompjes cellen) tot complete planten worden opgekweekt. Planten die van één moederplant afkomstig zijn hebben dan allemaal dezelfde eigenschappen. In Japan ontstond op een gegeven moment ziekte in de moederplanten. In Europa waren toen nog wel gezonde moederplanten aanwezig. Dat is de reden dat Nederlandse en Duitse kweeklaboratoria de verdere ontwikkeling hebben voortgezet, met als resultaat een nog veel gevarieerder kleuraanbod en een grotere productieomvang dan de Japanners al hadden gerealiseerd. Daar profiteren we nu allemaal van: interessant geprijsde, prachtige, gezonde, uitbundig bloeiende planten. GroenRijk heeft de mooiste voor je uitgezocht.

Combineren met andere, hangende zomerbloeiers
Als je Surfinia’s wilt combineren, lukt dat geweldig met hang-Lobelia’s en waaierbloemen (Scaevola), die vooral in blauwe tinten bloeien. Ook die planten bloeien heel lang: van mei tot oktober. Heel mooi zijn ook combinaties met hanggeraniums (Pelargonium’s uit de Peltatum Groep) in diverse kleuren. Je komt ze bij GroenRijk allemaal tegen.

TIP
Haal bij Surfinia’s regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dat stimuleert de planten om nog langer en rijker door te bloeien dan ze normaal al doen. Een kleine moeite met groot effect!

In kort bestek
Surfinia’s in een grote hangpot: dat belooft een stroom aan bloemen in allerlei tinten aan sierlijke ranken. En die gaat door tot de vorst er in oktober/november een eind aan maakt. Surfinia’s zijn minder weergevoelig dan ‘gewone’ Petunia’s, minstens zo mooi en uiterst makkelijk te verzorgen. GroenRijk biedt ze nu in de mooiste kleuren en extra grote potten!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...