Dahlia XXL

Dahlia XXL

Ja, de Dahlia XXL staat graag in de volle zon en bloeit de hele zomer

Dahlia’s XXL zijn een nieuwe ontwikkeling in de enorme wereld van de dahlia’s. Die waren er al in talloze vormen, groottes, kleuren en kleurencombinaties, maar Dahlia’s XXL waren er nog niet. Dat XXL slaat bij deze groep op de enorme bloemen aan de relatief compact groeiende planten. De planten blijven zelfs zo compact dat ze speciaal als potplant voor balkon, terras en tuin worden aanbevolen. Door de maatverhouding vallen de grote bloemen des te meer op. Een prachtige aanvulling op de al meer dan 40.000 verschillende Dahlia-rassen die al bestonden. Ze zijn er in een hele reeks van kleuren en er komen steeds meer nieuwe series kleuren bij. Dit belooft in de komende jaren een zeer succesvolle en trendy Dahlia-groep te worden. Jij kunt er nu al van genieten dankzij het aanbod in Dahlia’s XXL dat GroenRijk op dit moment al voor je heeft.

Gigantische bloemen
Deze planten, die gemiddeld maar zo’n 40 cm hoog worden, produceren van mei tot aan de vorstperiode in de herfst een stroom van 10 tot zelfs wel 16 cm (doorsnee) grote, gevulde bloemen (met veel bloemblaadjes) van het zogenaamde Decoratieve type. Ze zijn er in een hele reeks kleuren: van donkerrood tot fel- en lichtrood, roze, lila tot paars, geel en wit. Ook oranje. Blauw ontbreekt. Binnen de Dahlia XXL-serie zijn al weer nieuw sub-series (met ongeveer gelijke eigenschappen) ontwikkeld met eigen geregistreerde namen, bijv. de AZTEC TM-serie. Binnen deze series hebben de planten met verschillende bloemkleuren dan weer eigen namen die ook weer volgens het kwekersrecht zijn geoctrooieerd. Er staat dan een ®-teken achter zo’n naam. In veel gevallen ontbreekt een aparte cultivarnaam zoals die hoort bij het door Linnaeus begonnen naamgevingsysteem. Ook hier blijkt een op rechten gebaseerd indelingsysteem de voorkeur te krijgen boven een wetenschappelijk en genetisch bepaald systeem van naamgeving. Het kan heel verwarrend zijn en de discussie over rechten op en eigendom van levende wezens is nog maar pas begonnen. Als consument wordt je alleen steeds vaker met allerlei fantasienamen geconfronteerd die geen relatie meer met natuurlijke soorten en families lijken te hebben.

Er bestond bij de dahlia’s al een indeling in grote groepen
Het aantal Dahlia-rassen was al zo groot dat een indeling in grote groepen met ongeveer gelijke kenmerken al jaren geleden onvermijdelijk was geworden. Bijna alle gekweekte dahlia’s zijn kruisingsproducten tussen de 12 wilde soorten die er bestaan (oorspronkelijk uit Mexico en omgeving). Al die kruisingsproducten zijn ook weer onderling gekruist, wat o.a. de volgende groepen heeft opgeleverd (steeds op basis van de bloemvorm): bolvormige dahlia’s, cactus- en semi-cactus-dahlia’s (met sterk opgerolde bloemblaadjes, halskraag-dahlia’s met vaak een open hart, pioenbloemige dahlia’s, anemoonbloemige dahlia’s, de decoratieve dahlia’s waar de XXL-typen toe behoren, Orchidee-dahlia’s, Mignon-dahlia’s met platte bloemen, Pompon-dahlia’s (kleine bolletjes) enz. enz. Er zijn nog meer typen. Ook wordt er verschil gemaakt tussen typen met groen, rood en grijs blad. Dahlia’s zijn prachtig. De nieuwe XXL-Dahlia’s zijn daarbij extra opvallend.

Verzorging
Alle dahlia’s, ook de XXL-Dahlia’s zijn knolgewassen. In een warm klimaat zijn het vaste planten, in ons klimaat zijn ze niet winterhard. De planten bloeien tot de vorst er een eind aan maakt. De knollen moeten vorstvrij overwinteren. XXL-Dahlia’s kunnen zowel in de volle grond van de tuin worden geplant als in pot worden gehouden op balkon of terras. Bij de eerste nachtvorsten wordt het blad zwart. Dat is het teken dat de knollen moeten worden gerooid of de pot naar binnen moet. Het loof sterft meestal af. De knollen in iets vochtige aarde laten overwinteren. Groeien ze in een pot, laat ze daar dan in. Plant ze het voorjaar erop in nieuwe (pot)grond. Zet ze op een zonnige plek. Geef bij het inplanten wat extra gedroogde koemest of compost. Geef daarna wekelijks kaliumrijke mest (bijv. tomatenmest) voor extra rijke bloei. Vergeet niet water te geven.

TIP
Heb je je XXL-Dahlia’s in de tuin staan, dan kun je er ook gerust bloemen van plukken voor op een vaas binnen. De stroom bloemen blijft toch wel komen.

In kort bestek
XXL-Dahlia’s zijn een nieuw fenomeen: compacte planten die de hele zomer (tot de eerste nachtvorst in het najaar) extreem grote, gevulde bloemen geven. Ze doen het uitstekend in een pot op het terras of balkon, maar ook in de volle grond van je tuin. Er is een hele reeks bloemkleuren om uit te kiezen. Je kunt de knollen overhouden voor nieuwe bloei volgend jaar. Heel makkelijk te verzorgen.   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sfeervolle kerst met perfecte dwergspar

De Picea glauca Perfecta is een kegelvormig lichtgroen kerstboompje, dat zowel binnen als in je tuin of balkon prachtig staat. Hij is zeer winterhard en groeit erg traag, waardoor je er lang van blijft genieten.

 

Ideale kerstboom

De grote groenblijvende witte spar of Canadese spar komt niet alleen veel voor in Canada, maar ook in noordelijke delen van de Verenigde Staten. De Picea glauca 'Conica' is een gekweekte dwergvorm met vri...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

 

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerst...

Lees meer...
Hoe zorg ik voor een witte kerst?

Helleborus ‘Winterbells’ is een buitenplant die het binnen ook prima doet. Zet je hem half december binnen, dan heb je een kerst vol witte bloemen. Die witte kerst loopt nog door tot ver in januari! Is je Helleborus ‘Winterbells’ uitgebloeid dan zet je hem gewoon in de tuin. Volgend jaar bloeit hij dan weer volop. Iets later in het seizoen, maar wel een flink stuk langer. 

 

Helleborus, een bijzonder frisse verschijning

...Lees meer...