Gerbera Twister

Gerbera Twister

Ja, de Gerbera Twister is een nieuwe soort met meerkleurige bloemen, die zowel binnen als buiten gezet kan worden

Gerbera’s komen oorspronkelijk uit de wilde natuur van Zuid-Amerika, Afrika, het eiland Madagascar ten oosten van Afrika en uit tropische delen van Azië. Een wijd verbreid plantengeslacht dus uit de warmere gebieden van onze aarde. Er zijn zo’n 30 verschillende soorten bekend, waarvan maar een klein deel ook wordt gekweekt. Een van die soorten is Gerbera jamesonii uit Zuid-Afrika, ontdekt door de Engelse bankier en plantkundige Harry Bolus die in 1911 overleed. Dat is de soort waar Gerbera Twister toe behoort. Twister is geen cultivarnaam, maar een handelsnaam voor een totaal nieuwe serie in Nederland ontwikkelde gerbera’s die als novelty in het voorjaar van 2013 werd geïntroduceerd. De tweekleurige bloemen zijn de grootste bijzonderheid van deze planten.  

Wereldwijde waardering
Het heeft jaren kweekinspanning gekost om Gerbera Twister te ontwikkelen tot wat het nu is: een unieke verschijning en een zonnetje in huis, maar ook voor buiten, want deze speciale Gerbera’s verdragen lage temperaturen tot 5 °C zonder problemen. Ideaal dus voor op het terras en balkon en op een lichte plek in huis. De planten worden in een pot met een doorsnee van 12 cm gekweekt geleverd. Het zijn echte, compact groeiende blikvangers die bij levering minstens 25 cm hoog zijn en dan ook al met minstens drie prachtige bloemen bloeien. De tweekleurige bloemen met hun donkere harten met daar omheen een lichtere binnenring van wisselende breedte, geven overal waar je ze neerzet een vrolijke warme kleurtoets die zelfs bij wat somberder weer niets van zijn glans verliest.

Verzorging
Zet je Gerbera Twister op een lichte plek, liefst in de volle zon. Aan die zon heeft de plant grote behoefte en jij wordt beloond met een rijke bloei. Het kan overal in huis of buiten op het balkon of je terras. Geef je plant veel en royaal water. Hij verdampt in al dat licht veel vocht. Dat moet je dus regelmatig aanvullen. Laat de grond in de pot niet uitdrogen, maar zorg ook dat er na het gieten geen water in de sierpot blijft staan. Overtollig, uitlekkend water dus kort na het watergeven even verwijderen. Gooi dat water dan niet weg, maar geef het aan andere kamerplanten. Dat is duurzaam gieten! Het handigst is een sierpot met losse onderschotel. GroenRijk heeft die in tal van soorten, maten en bijpassende kleuren voor je. Geef eens per week wat plantenvoeding in het gietwater (dat is ook een reden om overtollig gietwater aan andere planten te geven; er kan voedsel in zitten dat je anders weggooit). De meest ideale temperatuur is normale kamertemperatuur (16-22 °C), maar koeler kan ook. Het is zelfs aan te raden om deze Gerbera’s als ze niet bloeien wat rust te gunnen door ze wat koeler te zetten. Zoals gezegd: Gerbera Twister verdraagt temperaturen tot minimaal 5 °C.

De naam Gerbera
Dit plantengeslacht werd genoemd naar de Duitse botanicus Traugott Gerber, een tijdgenoot en zelfs vriend van Carolus Linnaeus. Die vernoeming gebeurde in 1737 door de Nederlander Frederic Gronovius en tot vandaag weet niemand waarom. Gerber was namelijk een Duitse doctor in de medicijnen die zich ook sterk voor planten interesseerde, maar vrij kort na zijn promotie tot doctor in Leipzig (1730) een professoraat in de medicijnen in Moskou aanvaardde en daar ook directeur werd van de oudste botanische tuin in Rusland. Hij overleed in 1743 even ten noorden van St. Petersburg en is nooit in de tropen geweest. Het blijft een raadsel waarom een tropisch plantengeslacht naar hem werd genoemd. Ook weet niemand hoe hij er heeft uitgezien: er is nog geen portret van de man gevonden.

TIP
De Gerbera’s Twister kunnen tot ver in de herfst op een zonnige plek in hun pot buiten staan, maar haal ze binnen als de temperatuur te laag wordt (5 °C of lager). Op die manier kun je jarenlang van de schitterende bloemen genieten.

In kort bestek
Gerbera Twister is een nieuwe serie zonnig ogende, rijkbloeiende en compact groeiende Gerbera’s voor binnen (als kamerplant) of buiten (als terrasplant). De planten zijn zeer opvallend door de vrolijk gekleurde, tweekleurige bloemen. Ook verdragen ze lagere temperaturen dan andere pot-Gerbera’s. Een schitterende noviteit voor een plek in de zon (binnen of buiten). Makkelijk te verzorgen, lang levend en sterk.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...