Alocasia: woonplant van de maand september

Alocasia: woonplant van de maand september

Op zoek naar iets exotisch en imposants? Met Alocasia verandert elk interieur in een Aziatische oase met een vleugje mysterie. 

Tropische superster 

Theatraal, een beetje geheimzinnig en ontegenzeggelijk een persoonlijkheid: Alocasia (olifantsoor) zie je niet snel over het hoofd. Het is een sierlijke plant die meteen opvalt door de grote hartvormige bladeren die 20 tot 90 cm lang kunnen zijn en schitterende nerven en tekeningen kunnen hebben. Er is een soort met spikkels op de stengels, een exemplaar met golvend lang en gekleurd blad en een compacte voor wie niet zoveel ruimte heeft, maar toch een stukje Azië in huis wil. 

Yin & Yang 

Het grote formaat van Alocasia in combinatie met de hartvormige bladeren maakt er een plant van die zowel een mannelijke als een vrouwelijke uitstraling heeft. Daarmee past hij prima in de huidige woontrend waarin evenwicht een hoofdrol speelt in het interieur. Niet teveel decoratie, enkele blikvangers, balans tussen natuurlijk en kunststof materiaal, planten essentieel verbindend element. Trek je deze stijl door, dan zet je een groene reus als Alocasia in een pot met zachte kleuren of een lief patroontje, voor het beoogde stijleffect.

Jumbobladen 

Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren. Dat maakt Alocasia met zijn enorme bladeren een topproducent in O2 die zo zijn steentje bijdraagt aan een prettig binnenklimaat. 

Verzorging Alocasia 

  • Alocasia staat graag licht en ruim, zodat hij zijn bladeren goed kan ontvouwen.
  • Laat de potgrond niet opdrogen, Alocasia is een stevige drinker die houdt van een licht vochtige kluit. 
  • In zomer twee keer per maand wat plantenvoeding geven, in de winter volstaat eens per maand. 
  • Af en toe onder de douche of in een zomerse bui afspoelen vindt Alocasia heerlijk. 
  • Als tropische regenwoudbewoner houdt hij van vochtige lucht: de sierpot in een fraaie schaal met water zetten dat om hem heen verdampt, vindt Alocasia geweldig en staat nog mooi ook.
  • Als het onderste blad minder mooi wordt, snij je het 4 cm van de basis af. Dit bevordert de groei van nieuw blad. 

Tropische paraplu 

Alocasia hoort bij de Araceae familie en is inheems in tropisch en subtropisch Azië en Oost-Australië. Er zijn 79 soorten van bekend, uit fossiele resten valt op te maken dat hij in ieder geval in de prehistorie al op aarde groeide. De bladeren worden er vaak gebruikt als alternatieve paraplu tijdens een hoosbui: zowel mensen als dieren mogen er graag onder schuilen en ter plekke worden de zetmeelrijke wortelstokken ook wel gegeten. 

Trivia Alocasia 

  • Een bloeiend Alocasia – er komt dan een bloeikolf tevoorschijn – is vaak een teken dat het niet goed gaat met de plant. Om de energie van de plant te sparen, kun je de bloem beter weghalen. 
  • De plant is sinds de jaren vijftig een populaire woonplant en kan met de juiste verzorging samen oud met je worden. 
  • In Azië staat de plant bekend als 'de grote beschermer' en ook binnen heeft Alocasia een heel geruststellende en rustgevende uitstraling, door de grote bladeren. 

Woonplant van de maand

Alocasia is Woonplant van september 2017. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...