Landelijke tuinvlindertelling 1, 2 en 3 augustus

Landelijke tuinvlindertelling 1, 2 en 3 augustus

Op 1, 2 en 3 augustus 2014 organiseert De Vlinderstichting voor de zesde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dat weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Doe ook mee en ontdek wat er allemaal rondvliegt in uw tuin! Meedoen is leuk en eenvoudig. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter kunnen worden beschermd.

Meedoen is eenvoudig
Iedereen kan meedoen aan de tuinvlindertelling, of je tuin nu groot of klein is. Het tellen hoeft niet meer dan een kwartier in beslag te nemen. Ga naar www.vlindermee.nl voor een vlinderherkenningskaart, het telformulier en de intructies. Met de vlinderapp is het ook mogelijk om via je mobiele telefoon mee te doen. Zo wordt meedoen nog makkelijker en leuker. Zoek in de App Store of Google Play naar Vlindermee en download de gratis app. Met de app kun je eenvoudig zoeken op kleur, naam of familie en direct de vlinders doorgeven.

Lok vlinders naar je tuin
Vlinders naar je tuin lokken is niet zo moeilijk, als je maar met vlinderogen kijkt. Vlinders hebben behoefte aan nectarrijke planten die bloeien in verschillende seizoenen. Zo hebben ze te eten van de vroege lente tot de late herfst. Vlinders hebben open plekjes nodig om op te warmen in de zon en in de winter zoeken ze juist beschutting tussen de planten. Ook de rupsen hebben eten nodig voordat ze uitvliegen als vlinders. Klimop en hulst zijn voor rupsen heel geschikt.

Vlinderplanten top 10

  • Vlinderstruik (Buddleja)
  • IJzerhard (Verbena bonariensis)
  • Beemdkroon (Knautia arvensis)
  • Damastbloem (Hesperis matronalis)
  • Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  • Herfstaster (Aster novi-belgii)
  • Koninginnenkruid (Eupatorium purpureum)
  • Lavendel (Lavandula)
  • Vaste muurbloem (Erysimum)
  • Enkelbloemige afrikaantjes (Tagetes)

Voor meer informatie, tips en de tuinvlindertelling kijk op www.vlindermee.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...