Dahlia XXL

Dahlia XXL

Ja, de Dahlia XXL staat graag in de volle zon en bloeit de hele zomer door

Dahlia’s zijn prachtig. Dahlia’s XXL zijn een nieuwe ontwikkeling in de enorme wereld van de Dahlia’s. Die waren er al in talloze bloeivormen, groeihoogten, kleuren en kleurencombinaties, maar de supergrote Dahlia’s XXL zijn nieuw. Dat XXL slaat bij deze groep op de enorme bloemen aan de zeer compact groeiende planten. Heel bijzonder! De planten blijven zelfs zo compact dat ze speciaal als potplant voor balkon, terras en tuin worden aanbevolen. Door de extreme maatverhouding vallen de grote bloemen des te meer op. Een prachtige aanvulling op de al meer dan 40.000 verschillende Dahlia-rassen die al bestonden. Ze zijn er in een hele reeks van kleuren en er komen steeds meer nieuwe series kleuren bij, want Dahlia’s zijn hot. De XXL-typen zijn inmiddels een zeer succesvolle en trendy Dahlia-groep geworden. Jij kunt er nu al van genieten dankzij de Dahlia’s XXL in tal van kleuren die GroenRijk op dit moment speciaal aanbiedt.

Gigantische bloemen
Deze planten, die gemiddeld maar zo’n 40 cm hoog worden, produceren van mei tot aan de vorstperiode in de herfst een stroom van 10 tot zelfs wel 16 cm (doorsnee) grote, gevulde bloemen (met veel bloemblaadjes) van het zogenaamde Decoratieve type. Ze zijn er in een hele reeks kleuren: van donkerrood tot fel- en lichtrood, roze, lila tot paars, geel en wit. Ook oranje. Blauw ontbreekt. Binnen de Dahlia XXL-serie zijn inmiddels al weer nieuwe sub-series (met ongeveer gelijke eigenschappen) ontwikkeld met eigen geregistreerde namen, bijv. de AZTEC TM-serie. Binnen deze series hebben de planten met verschillende bloemkleuren dan weer eigen namen die ook weer volgens het kwekersrecht zijn geoctrooieerd. Er staat dan een ®-teken achter zo’n naam. In veel gevallen ontbreekt een aparte cultivarnaam zoals die hoort bij het door de 18e-eeuwse Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (nadat hij in de adelstand werd verheven: Carl von Linné) begonnen naamgevingsysteem. Ook bij deze planten blijkt een op rechten gebaseerd indelingsysteem de voorkeur te krijgen boven een wetenschappelijk en genetisch bepaald systeem van naamgeving. Het kan heel verwarrend zijn en de discussie over rechten op en eigendom van levende wezens is nog maar pas begonnen. Als consument wordt je alleen steeds vaker met allerlei fantasienamen geconfronteerd die geen relatie meer lijken te hebben met natuurlijke soorten en families.

Er bestond bij de Dahlia’s al een indeling in grote groepen
Het aantal Dahlia-rassen was al zo groot dat een indeling in grote groepen met ongeveer gelijke kenmerken al jaren geleden onvermijdelijk was geworden. Bijna alle gekweekte Dahlia’s zijn kruisingsproducten tussen de twaalf wilde soorten die er bestaan (oorspronkelijk uit Mexico en omgeving). Al die kruisingsproducten zijn ook weer onderling gekruist, wat o.a. de volgende groepen heeft opgeleverd (steeds op basis van de bloemvorm): bolvormige Dahlia’s, cactus- en semi-cactus-Dahlia’s (met sterk opgerolde bloemblaadjes, halskraag-Dahlia’s met vaak een open hart, pioenbloemige Dahlia’s, anemoonbloemige Dahlia’s, de decoratieve Dahlia’s waar de XXL-typen toe behoren, Orchidee-Dahlia’s, Mignon-Dahlia’s met platte bloemen, Pompon-Dahlia’s (kleine bolletjes) enz. enz. Er zijn nog meer typen. Ook wordt er verschil gemaakt tussen typen met groen, rood en grijs blad.

Verzorging
Alle Dahlia’s, ook de Dahlia’s XXL zijn knolgewassen. In een warm klimaat zijn het vaste planten, in ons klimaat zijn ze niet winterhard. De planten bloeien tot de vorst er een eind aan maakt. De knollen moeten vorstvrij overwinteren. Dahlia’s XXL kunnen zowel in de volle grond van de tuin worden geplant als in pot worden gehouden op balkon of terras. Bij de eerste nachtvorsten wordt het blad zwart. Dat is het teken dat de knollen moeten worden gerooid of de pot naar binnen moet. Het loof sterft meestal af. Laat de knollen in iets vochtige aarde overwinteren. Groeien ze in een pot, laat ze daar dan in staan, maar zet de pot binnen. Plant ze het voorjaar erop over in nieuwe (pot)grond. Zet ze op een zonnige plek. Geef bij het inplanten wat extra gedroogde koemest of compost. Geef daarna wekelijks kaliumrijke mest (bijv. tomatenmest) voor extra rijke bloei. Vergeet niet water te geven.

TIP
Heb je je Dahlia’s XXL in de tuin staan, dan kun je er ook gerust bloemen van plukken voor op een vaas binnen. De stroom bloemen blijft toch wel komen.

In kort bestek
Dahlia’s XXL zijn een nieuw fenomeen: compacte planten die de hele zomer (tot de eerste nachtvorst in het najaar) extreem grote, gevulde bloemen geven. Ze doen het uitstekend in een pot op het terras of balkon, maar ook in de volle grond van je tuin. Er is een hele reeks rijke bloemkleuren om uit te kiezen. Je kunt de knollen overhouden voor nieuwe bloei volgend jaar. Heel makkelijk te verzorgen.    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...