Vlijtig Liesje

Vlijtig Liesje

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit dit Vlijtig Liesje tot de herfst door

Vlijtig Liesjes kent iedereen, maar deze serie is heel bijzonder! Impatiens New Guinea Tamarinda XXL-planten zijn supergrote vlijtig Liesjes in een sierpot. Gezien de maat van de plant zou je denken dat er meer bij elkaar in de pot groeien, maar het is echt één plant per pot! Het bekendste vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. Dat is dus een tropische plant. Dat zijn de New Guinea-vlijtig Liesjes ook, maar die stammen af van een soort (Impatiens hawkeri) die inheems is op het grote eiland ten noorden van Australië dat wij Nieuw Guinea noemen, maar dat tegenwoordig is verdeeld in het zelfstandige Papua New Guinea/Papua Niugini (de oostelijke helft) en Irian Jaya (de westelijke helft) dat bij Indonesië is aangesloten. De New Guinea-cultivars waar ook de Tamarinda-serie toe behoort, werden voornamelijk in de USA ontwikkeld. Daar ontstonden ettelijke series met heel gevarieerde eigenschappen en grote verschillen qua vorm, kleur en bloemgrootte. De Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes hebben zeer grote bloemen, het XXL geeft dat duidelijk aan. Daarbij is de bloeirijkheid ook enorm. GroenRijk heeft nu een fraaie selectie van deze bijzondere planten in de aanbieding.

Perfecte eigenschappen
Anders dan de gewone vlijtig Liesjes die vooral van schaduw houden, groeien Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes vooral goed in de zon, maar ze verdragen ook lichte schaduw uitstekend. Veelzijdig dus, die Tamarinda XXL-typen. Bovendien bloeien deze planten zeer rijk en lang en ze groeien niet slierterig, maar mooi compact uit. Zo lang ze maar genoeg water krijgen bloeien ze vanaf half mei tot de nachtvorst er in het najaar een eind aan maakt. De rijkste bloei valt in juli en augustus. Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes hebben nog een groot voordeel: slecht weer doet ze niks! Ze gaan gewoon door. De minimale planthoogte is 35 cm. De planten worden gekweekt in grote potten met een doorsnee van 23 cm. Ze worden uiteraard bloeiend verkocht, dus kies op kleur!

Heel eenvoudige verzorging
Het makkelijkst is om ze gewoon in hun sierpot (dus zoals je ze bij GroenRijk koopt) op een geschikte plek neer te zetten. Hoef je verder niets aan te doen. Wil je ze toch verplanten, doe dat dan in standaard (bemeste) potgrond. Zorg dat de wortelkluit nooit uitdroogt en geef eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg. Dat is goed voor een geweldige doorbloei.

Een leuke variatie
GroenRijk biedt een rijke keuze uit de Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes die nu wereldwijd op de markt zijn. Er worden nog steeds nieuwe rassen bij ontwikkeld, dus volgend jaar zal de keuze nog groter zijn. De XXL-rassen die weer uit de Tamarinda’s zijn ontwikkeld worden ook wel Tamarinda Max genoemd en ze bestaan in de kleuren ‘Burgundy’ (wijnrood), ‘Lavender’ (lavendelblauw), ‘Red’ (rood), ‘Sweet Pink’ (zachtroze) en wit. ‘Gewone’ Tamarinda’s (dus niet de planten met die extreme XXL-maat) zijn er ook in donkerrood, oranje, roze, paars en violet. Maar die biedt GroenRijk nu niet speciaal aan.

Familie van de balsemienen
Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes zijn dus tropische planten die absoluut geen vorst verdragen. Dat is niet zo gek, want je kunt het water zelfs in de holle stengels zien zitten en ze weten niet hoe ze daarin met suikers antivries kunnen maken, zoals planten uit koude gebieden wel kunnen. In die wat koudere gebieden – zoals waar wij wonen – komen van nature verre neven voor, namelijk de balsemienen en reuzenbalsemienen die ook niet tegen echte kou kunnen. Maar daar hebben ze wat op gevonden. Hun zaden – die ze ver weg kunnen schieten – verdragen de vorst namelijk wel. Zo kun je dat probleem ook oplossen natuurlijk.

TIP
Je kunt Tamarinda XXL-vlijtig Liesjes ook heel goed in je border tussen de vaste planten planten. Dat het in pot en bak ook prima kan, weet je. Maar vergeet ook de hanging baskets niet. Ook daarin doen ze het prima, als je maar niet vergeet water te geven.

In kort bestek
New Guinea-vlijtig Liesjes uit de Tamarinda XXL-serie zijn geweldige bloeiers. GroenRijk biedt ze nu in leuke variatie (en in sierpot gekweekt) aan. Kun je zo neerzetten. Ze doen het goed in de zon maar verdragen schaduw, hebben grotere bloemen dan andere, trekken zich van slecht weer niets aan en bloeien door tot de vorst invalt. Zorg dat de potkluit niet uitdroogt, zo nu en dan wat plantenvoeding geven en uitgebloeide bloemen verwijderen. That’s all!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...