Mini Petunia

Mini Petunia

Ja, de Mini-petunia is een kleurrijke, rijkbloeiende en makkelijk te verzorgen plant voor terras en balkon

Mini-petunia’s heten officieel Calibrachoa. De bloemen lijken op die van de Petunia’s. Daar waren de Calibrachoa’s eerst ook bij ingedeeld, maar uit onderzoek bleek naderhand dat er flinke genetische verschillen waren. De chromosomensamenstelling en de manier van voortplanting zijn duidelijk anders. Dus werd er een nieuw geslacht voor deze mini-petunia’s gevormd: Calibrachoa, genoemd naar een Mexicaanse hoogleraar in de farmacie: Antonio de Caly Bracho. Hij was niet de ontdekker van deze planten. Dat was een Japanse onderzoeker eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij kwam de planten tijdens zijn werk in de wilde natuur tegen. Het viel hem op dat deze ‘petunia’s’ rijker en fijner bloeiden dan de planten die hij kende. Hij nam er wat van mee naar huis en daar kwamen ze terecht bij dezelfde Japanse plantenontwikkelaar die ook al de bekende Surfinia’s had ontwikkeld. Zodoende konden de mini-petunia’s – die ook wel Million Bells® worden genoemd en nu dus Calibrachoa heten – in 1996 worden geïntroduceerd. Sindsdien is ook daar weer mee doorveredeld en gekweekt, met als gevolg dat GroenRijk deze planten nu als Triobells (drie kleuren Calibrachoa bij elkaar) kan aanbieden.

Mini-petunia’s zijn er in allerlei kleuren. De Triobells zijn drie planten in een pot die rozerood, geelwit en paarsblauw bloeien. Het zijn in feite groenblijvende vaste planten die bij ons als eenjarige planten worden gehouden omdat ze geen vorst verdragen. Het zijn geweldige bloeiers. Ze bloeien rijk en lang met een maandenlang (tot in oktober) aanhoudende stroom kleine, sterke petunia-achtige bloemen. De planten blijven compact en groeien eerst iets opgaand tot ca. 20-40 cm, daarna meer hangend. Fantastische planten voor toepassing in potten en bakken, ook in hanging baskets. Zowel in je tuin, op je terras als op je balkon.

Sterke planten
Triobells bloeien door tot de vorst er in het najaar een eind aan maakt. Op een zonnige plek bloeien ze het rijkst, maar lichte schaduw verdragen ze ook goed. Bovendien kunnen ze opvallend goed tegen wat slechter weer. De bloemen smetten (verbruinen) niet door regen. Wil je de Triobells overplanten, doe dat dan in lichte, goed doorlatende grond. Normale standaard potgrond is ook prima. Zorg in een pot of bak voor voldoende ruimte voor de wortels en goede drainage (zorg dat overtollig giet- of regenwater weg kan). Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen, geef twee- tot driemaal per week water. Mini-petunia’s hebben minder water nodig dan andere petunia’s. De grond waarin de planten in hun kweekpot staan bevat Osmocote. Dat is een langzaam werkende meststof die gedoseerd en maandenlang een deel van de noodzakelijke voeding voor de planten afgeeft. Geef daarnaast eens per twee weken extra plantenvoeding (standaard vloeibare planten-voeding)  in het gietwater. Dan komen je Triobells niets te kort. Als je Triobells te weinig voeding krijgen zie je dat aan het vergelen van de blaadjes. Een groot voordeel van alle Calibrachoa’s is dat je geen uitgebloeide bloemen hoeft weg te halen. De plant laat ze verdrogen en dan vallen ze vanzelf af. Ze zijn zoals dat heet ‘zelf-schonend’ en dat scheelt in het onderhoud! Mini-petunia’s worden niet gezaaid. De kwekers vermeerderen ze uit stek. Dat gebeurt op een speciale manier waardoor ze rijker bloeien dan je zou krijgen als je zelf zou gaan stekken. Doordat de planten worden gestekt, is hun ontwikkeling ook vrijwel gelijk. Je zult weinig verschillen tussen de planten in hun potjes zien. Ze bloeien allemaal even rijk.

Er zijn ook andere Calibrachoa’s
De Calibrachoa’s zijn in 2013 uitgeroepen tot balkonplanten van het jaar. Behalve de bijzondere uitvoering als driekleurige Triobells zijn ze er ook in allerlei andere kleuren: paars roze, rood, geel, oranjerood, zelfs crème met een chocolade-paarsachtig hart (de harten zijn bij de meeste rassen wat donkerder!). Het zijn bovendien goede vaasbloemen die het op de vaas gemakkelijk een week uithouden. Je kunt ze ook heel goed met andere planten combineren. De trompetvormige bloemen harmoniëren prachtig met andere bloemvormen. Met Calibrachoa’s kun je je helemaal uitleven. Deze dankbare planten stellen je nooit teleur.

TIP
Bloeiende Triobells worden vooral en graag door hommels bezocht. Het is altijd leuk om te zien hoe die dieren met hun dikke, harige lijfjes van de ene bloem naar de andere ‘rommelen’ en nectar verzamelen.

In kort bestek
Triobells zijn mini-petunia’s (officieel Calibrachoa genoemd) die in één potje in drie kleuren bij elkaar bloeien (witgeel, blauwpaars en rozerood). Ze bloeien ongelooflijk rijk en lang (een stroom bloemen tot in oktober) met prachtige petunia-achtige, zelf-schonende bloempjes. Geef regelmatig water en wat voedsel. Meer hoef je niet te doen. Voor zon tot lichte schaduw. Regen deert ze niet. Nu bij GroenRijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...