Perkgoed

Perkgoed

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed langer door

Oranje en rood-wit-blauw. Vanaf deze week worden de Nederlandse kleuren weer hoog gehouden, hier en in voetbalminnend Brazilië. Het gaat weer een voetbalfeest-van-jewelste worden. Heel Holland kleurt oranje! Op naar de wereldtop! Wie zijn huis versiert, kan ook zijn tuin verkleuren. Oranje buiten! GroenRijk biedt daarbij graag de helpende hand. Je eigen elftal (planten) voor 11 euro. Dat is omgerekend 29,29 Braziliaanse Reais (het meervoud van Real). Bijna te geef dus. Schiet ze je tuin in, al die Bacopa’s, Felicia’s, Lobelia’s, Petunia’s, Portulaca’s en Sanvitalia’s. Allemaal sterspelers in een uitgelezen team van wereldklasse.

Zo kleurt je tuin oranje en rood, wit en blauw
Dit is wat GroenRijk voor je elftal had bedacht (we noemen bovendien een paar reservespelers, want natuurlijk zijn er meer gegadigden dan de basisselectie die GroenRijk nu inzet):

Oranje
Sanvitalia, een dwergzonnebloem uit Mexico en Guatemala. De meeste bloeien geel met een bruin of zwart hart, maar bijv. het ras ‘Mandarin’ heeft puur oranje bloemblaadjes. De planten worden ca. 15 cm hoog. Rijk bloeiend aan vrij slappe stengels.

Er zijn ook prachtig oranje bloeiende Petunia’s en Calibrachoa’s (Mini-Petunia’s). En ook afrikaantjes (Tagetes) zijn vaak behoorlijk oranje, evenals Gazania’s!

Rood
Heel mooi is de scharlakenrood bloeiende Portulaca grandiflora uit Zuid-Amerika. Leuke planten die van de zonnigste en warmste plekken houden die je maar geven kunt. De bloemen gaan open als de zon schijnt. Ze lijken wel wat op kleine pioenen. Er zijn ook wit bloeiende rassen.

Rode geraniums (Pelargonium Zonale) vormen een klassieke combinatie (een echt een-tweetje) met blauwe lobelia’s. En er zijn ook rood bloeiende Lobelia’s en Petunia’s (ook Surfinia’s).

Wit
Bacopa (of Sutera, dat is hetzelfde) bloeit maar door (tot ver in oktober) met een enorme stroom witte bloempjes. Ze hebben heel fijn, hartvormig blad aan stevige stengels en ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Er zijn ook rassen met blauwe bloempjes.

Lobelia erinus ‘Paper Moon’ en ‘Snowball’ bloeien ook wit, net zoals sommige Portulaca-rassen. Ook heel mooi: wit bloeiende Nierembergia.

Blauw
Het blauw madeliefje (Felicia amelloides) zit maandenlang vol blauwe bloempjes met een geel hartje. De planten worden 30-50 cm hoog. Net zoals alle andere, hier genoemde planten zijn het echte zonneplanten. Je kunt ze in de volle grond, maar net zo goed in potten en bakken planten.

Misschien nog wel blauwer (in allerlei tinten blauw) zijn de  vele rassen van Lobelia erinus met hun prachtige bloempjes (met drie hangende blaadjes en twee ‘oortjes’ erboven. De namen van veel rassen zijn duidelijk genoeg: ‘Palace blue’, ‘Cambridge Blue’, ‘Blue Moon’, ‘Crystal Palace’ enz. Er zijn trouwens ook rassen met witte bloemen (zie bij ‘Wit’), zoals er ook Bacopa-rassen met blauwe bloemen zijn (zie ook bij ‘Wit’). En als je blauw en wit in één plant wilt combineren is bijv. Nemesia ‘KLM’ een uitstekende keuze.

Verpleging
Alle planten die GroenRijk heeft geselecteerd zijn in topconditie en blessurevrij. Als jij ze zon geeft, altijd voldoende water en een keer per week plantenvoeding in het gietwater, zullen ze schitteren in hun optreden, adembenemend bloeien en fantastisch presteren. Als je bang bent dat je die extra krachtvoeding vergeet te geven, kun je ook voedingsstaafjes bij de wortels in de potgrond duwen. Dan hoef je verder nergens meer aan te denken en alleen nog maar water te geven (en voetbal te kijken).

TIP
GroenRijk heeft ook tuinetagères en planten‘plateaus’ in verschillende hoogtes. Kun je een hele tribune op je terras of balkon maken met een plantenpubliek in de juiste kleuren!

In kort bestek
Oranje buiten! Heel voetbalminnend Holland toont de nationale kleuren. Doe dat ook in je tuin. Geniet nog steeds van een kleurrijke bloemenzee als het WK in Brazilië allang voorbij is, maar zeker nu al tijdens de competitie. GroenRijk heeft een elftal van Bacopa’s, Felicia’s, Lobelia’s, Petunia’s, Portulaca en Sanvitalia’s voor je samengesteld. Een rijk bloeiend elftal voor 11 euro. Succes verzekerd! Je voetbalhart gaat ervan open!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...