Perkgoed in decopot

Perkgoed in decopot

Ja, geef het perkgoed in decopot regelmatig vloeibare planten-voeding, dan bloeien de planten lang en rijkelijk.

Een leuke, kleurrijke, rijk bloeiende mix van zomerbloeiers in een aantrekkelijke decopot die je buiten zondermeer kunt neerzetten waar je maar wilt (wel op een zonnig plekje natuurlijk en uiteraard goed in het zicht!). Er groeien Verbena’s, Sulfinia’s en Mini-Petunia’s in. Ze bloeien de hele zomer door en zelfs tot ver  in de herfst – tot de vorst er een eind aan maakt. Er is gekozen voor vrolijke, harmoniërende bloemkleuren. Die vervelen nooit. Het gaat in alle gevallen om planten die eerst iets omhoog groeien, maar daarna sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de pot op de grond zet, zullen de bloeiende ranken zelfs over de grond uitgroeien en ontstaat vanuit de pot een heel bloementapijt. Zet je hem hoog, dan wordt het een bloemenwaterval. Door de verschillende maten van de bloemen ontstaat een prachtig variërend kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger werkt.

De planten in de decopot
Verbena’s zijn er sinds 1995 in ca. 120 soorten. In het genoemde jaar werd het tot dan veel grotere geslacht opgesplitst omdat men had ontdekt dat hele groepen Noord- en Zuid-Amerikaanse Verbena-soorten genetisch anders in elkaar zaten en dus niet direct verwant waren. Zodoende kwamen er twee grote, nieuwe geslachten bij: Glandularia en Junellia, die dus wel sterk lijken op de echte Verbena’s. In de praktijk noemen we ze allemaal gewoon Verbena’s. Van Verbena’s (de naam betekent: ‘heilig kruid’) bestaan eenjarige, meerjarige en zelfs verhoutende soorten. Die in de decopot zijn eenjarig gekweekt. Je kunt ze dus wegdoen als ze eind van de herfst zijn uitgebloeid. Het grote voordeel van eenjarige planten is dat ze enorm rijk bloeien omdat ze in één groeiseizoen voor nageslacht moeten zorgen. Dan wil je wel bloeien! In Nederland komt één echte Verbena-soort van nature in het wild voor: ijzerhard (Verbena officinalis). Voor potcultuur zijn vooral kweekvormen van Glandularia (vroeger Verbena) peruviana en V. speciosa in zwang. Het zijn bijna allemaal planten met een Amerikaanse achtergrond. Sommige groeien stijf omhoog, andere hangen sierlijk over, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de schermvormige trossen kleine bloemen die maar blijven komen en je decopot met kleur blijven vullen. Iedereen vindt ze mooi!

Over Petunia’s valt bijna net zo’n verhaal te vertellen. Ook daarbij is de verwarring groot. De echte Petunia’s groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de oude rassen was dat de bloemen moeilijk tegen slecht weer konden. Na een flinke regenbui konden de bloemen al verbruinen. De kwekers zijn op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een grote kweekgroep daarvan zijn de Surfinia’s. Dat is dus geen aparte plantensoort die op petunia’s lijkt. Het zijn echte petunia’s met veel betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Daarom staan er Surfinia’s in de decopot. Het zijn ook hangende, rankende planten. Net zoals alle andere petunia’s zijn het directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want wat we Mini-Petunia’s noemen zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht lijken wel op kleinbloemige petunia’s en ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. Om helemaal volledig te zijn: de Mini-Petunia’s, die dus eigenlijk Calibrachoa heten, worden ook wel ‘Million Bells’ genoemd.

Makkelijke verzorging
De kweker heeft de planten in de decopot in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet en heel zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen.

TIP
Haal regelmatig uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten, weg. Dan bloeien ze beter en langer door.

In kort bestek
Een aantrekkelijke decopot  met prachtig en rijk bloeiende planten: Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s bij elkaar in één pot. Een stroom van kleurrijke bloemen. Tot ver in de herfst een genot op je terras, balkon of in je tuin. Een rijk bezit en een welkom cadeau! Heel makkelijk te verzorgen en een lust voor het oog. Schitterende kleuren. Neerzetten en klaar. Nu bij GroenRijk.   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...