Geranium

Geranium

Ja, de Geranium is een makkelijke plant die graag in de zon staat

Eigenlijk heel verwarrend die naam geranium. Want er zijn geraniums die echt zo heten en andere die we zo noemen, maar die eigenlijk Pelargonium heten. De winterharde vaste planten voor de tuin die echt Geranium heten (wetenschappelijke naam), noemen we in het Nederlands ooievaarsbekken. En er zijn planten die we in het Nederlands geraniums noemen, die onze winters buiten niet overleven, die naar de wetenschappelijke naam Pelargonium luisteren. Over de laatste hebben we hier. Iedereen kent ze. Het zijn die planten die overal als rijkbloeiende zomerplanten in perken, potten en bakken worden toegepast, die best een beetje droogte kunnen hebben en die een onverwisselbare, aparte, sterke, kruidige geur verspreiden. Maar daarmee geven we nog steeds niet precies aan over welke planten we het hier hebben, want ook daarin bestaan vormverschillen, onder andere hangende en opgaande groeivormen.

Er zijn tientallen soorten en een aantal hybridengroepen
Het belangrijkst binnen het geslacht Pelargonium zijn vier grote groepen hybriden . Dat zijn 1. de geurgeraniums, planten die vooral om hun blad worden gekweekt en via hun blad allerlei fantastische geuren verspreiden; 2. de hangende geraniums uit de Pelargonium Peltatum Groep met gladde blaadjes; 3. de rijk bloeiende, struikvormige Franse geraniums (Pelargonium Grandiflorum-hybriden met meestal effen groen blad; en 4. de eveneens struikvormig omhoog groeiende, minstens zo rijk bloeiende geraniums uit de Pelargonium Zonale Groep met bijna rond tot niervormig of schildvormig, meestal ringvormig getekend, fluwelig blad (die ring is vaak wat roodachtig). Deze week zijn de spotlights bij GroenRijk vooral gericht op planten uit deze laatste twee groepen: de Grandiflorum- en Zonale-groep. Die zijn nu uiterst aantrekkelijk geprijsd en in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren bloeiend te koop.

Struikgeraniums dus
Veel mensen denken dat dit eenjarige zomerbloeiers zijn, maar dat zijn het niet. Dit type geraniums wordt wel eenjarig gekweekt, maar eigenlijk zijn het heestertjes. Hun voorouders komen uit de Kaapstreek van Zuid-Afrika, waar ze kleine, bossige struiken vormen met vrij dikke, vlezige, tamelijk breekbare stammen en takken, rijkbloeiend en in kleine groepen groeiend. De bloemen verschijnen in grote, ronde tot bolronde schermen aan stengels vanuit de bladoksels. De bloemen zijn bij de Zonale-typen kleiner dan bij de sterk erop lijkende Grandiflorum-hybriden, maar de Zonale-geraniums bloeien langer door. Op een korte rustperiode na kunnen ze zelfs het hele jaar door bloeien als de omstandigheden goed zijn. Dat is bij ons in het koude jaargetijde natuurlijk niet het geval, maar dan kun je ze binnen als kamerplant houden. Meestal worden de planten na één bloeiseizoen in de herfst weggedaan, maar dat hoeft dus niet. De belangrijkste bloeiperiode is van april tot ver in oktober. Er zijn honderden cultivars die in allerlei kleuren bloeien. Bij de meeste zijn de bloemen enkel (met vijf bloemblaadjes waarvan er twee omhoog en drie omlaag zijn gericht), maar er zijn ook gevuldbloemige rassen. De hoogte van de planten kan per cultivar sterk variëren, van 15-40 cm. Er zijn rassen met egaal groen blad, maar de meeste hebben behalve een duidelijke bladtekening ook andere bonte effecten op het fluwelige blad, bijvoorbeeld roomwitte of oranje gekleurde delen. Het blad verspreidt bij kneuzing de typische geraniumgeur. De bloemkleuren variëren van allerlei tinten rood, via roze en lila naar wit. Volgeel en hard blauw komen niet voor. Vroeger werden bijna alle Pelargonium-hybriden uit stek vermeerderd, maar vooral Zonale-hybriden worden steeds vaker uit zaad opgekweekt. Dat zijn vaak zeer gelijkvormige F1-hybriden die in korte tijd enorm populair zijn geworden.

De Zuid-Afrikaanse soorten Pelargonium werden vooral met de Nederlandse handelsschepen al sinds de 17e eeuw naar Europa gebracht, maar ze werden – heel merkwaardig – in eerste instantie met name in de Alpenlanden populair.

Makkelijke verzorging
Struikgeraniums verdragen een plek in de volle zon buiten uitstekend. Geef royaal water, maar de planten doorstaan een korte, tamelijk droge periode ook goed. De bovenste laag grond in de pot mag telkens wat indrogen voor je opnieuw water geeft. Geef eens per veertien dagen kalirijke plantenvoeding in gietwater. De planten verdragen geen temperaturen lager dan 6 °C.

TIP
Struikgeraniums  groeien het liefst in vrij droge lucht. Bescherm ze daarom buiten tegen een teveel aan regen. Je voorkomt er schimmelaantastingen mee.

In kort bestek
De rijkbloeiende, opgaand groeiende struikgeraniums (Zonale- en Franse geraniums) doen het fantastisch op een warme plek buiten in de volle zon. Ze kunnen van het voorjaar tot ver in oktober bloeien en de keuze in bloeitinten is geweldig. Zeker bij het assortiment dat GroenRijk nu in deze planten biedt. Ideaal voor pot, perk en bak . Makkelijk te verzorgen, sterke, uiterst bloeigrage planten tegen echte ‘meteen meenemen’-prijsjes. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...