Perkgoed

Perkgoed

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeit perkgoed langer door

Met perkgoed bedoelen we bijna eindeloos bloeiende zomerbloeiers. Het zijn eenjarige planten die in één seizoen alles doen om voor nageslacht te zorgen. Dus bloeien ze door tot ze zaad kunnen vormen en dat kunnen ze niet als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Wat een kleurenweelde! En zo lang! Moet je je voorstellen wat een energie het kost om steeds maar weer massa’s nieuwe bloemen te maken. Maar ze doen het, onvermoeibaar, onafgebroken en eindeloos mooi.

Een geweldige keuze
Kies uit de volgende soorten (of neem ze allemaal):

Petunia’s: GroenRijk heeft Petunia’s uit de nieuwste rasgroepen. Die zijn veel beter bestand tegen regen, wind en andere weersinvloeden dan andere rassen. Ze bloeien bovendien langer en rijker, maar zonder warmte en zon kunnen ze natuurlijk niet. Ze zijn er in allerlei kleuren en vormen. De bekende Surfinia-rassen en Calibrachoa (een andere soort) behoren ook tot de Petunia-groep. Geef Petunia’s regelmatig water, maar zorg dat ze niet met hun wortels in het water blijven staan. Daar kunnen ze slecht tegen. Je kunt de hangvormen ook over de grond laten kruipen (een heel fraai gezicht, zo’n bloementapijt!), maar ze zijn vooral geschikt voor hanging baskets, wand- en balkonbakken. Petunia’s behoren tot dezelfde familie als de tabaksplanten en daar wijst hun naam ook op: ‘Petum’ is het Braziliaanse woord voor tabak.

Lobelia’s: die zijn onmisbaar met hun vooral blauwe, maar ook roze, paarsrode, crème of witte bloemen. Bij sommige hebben de bloemen een wit oog. De rankende vormen (hanglobelia’s) vragen gewoon om hanging baskets. Er zijn heel veel verschillende rassen, ook groot- en kleinbloemige. Dus keuze genoeg! Heel klassiek is een combinatie met rode geraniums. Vooral in de Alpenlanden zie je die overal in plantenbakken en op de balkons. De bloemvorm van deze planten – met drie brede, hangende bloemblaadjes en twee kleine opstaande – is heel bijzonder! Prachtplanten voor potten, bakken en perken. Ook vooraan in een border doen ze het geweldig. Ze houden van zon, maar laat ook bij Lobelia’s de grond niet uitdrogen. Lobelia’s zijn genoemd naar de Franse plantkundige Mathieu de l’Obel die heel veel exotische planten in Europa introduceerde.

Vlijtig liesjes: (Impatiens walleriana) zijn alleskunners. Ze groeien in zon en schaduw en in perken, potten en bakken, in hanging baskets en zelfs (tijdelijk) in huis. En ze bloeien heel lang! Koop ze nu, als jonge planten. Dat is veel makkelijker dan zelf opkweken en ze staan bij GroenRijk op je te wachten. Er zijn veel rassengroepen. Onder andere rassen met opvallende ‘ogen’, andere hebben een ‘sterrenhart’ en ze zijn er in allerlei tinten: oranje, oranjerood, rood, roze, violet, zalmkleurig en wit. Laat de (pot)grond waarin je ze plant niet uitdrogen. Ze doen het heel goed in lichte schaduw. Vlijtig liesjes zien er lekker sappig uit. Het zijn dan ook planten die veel vocht nodig hebben. Zolang ze dat krijgen (en een beetje voedsel), vinden ze verder alles best. De naam Impatiens danken de planten uit dit geslacht aan de verrassende eigenschap dat de rijpe zaaddozen bij aanraking openspringen en de zaden worden weggeschoten. Impati = niet dulden; ze dulden geen aanraking (of ze hunkeren daar juist naar; dat kan natuurlijk ook). De soortnaam walleriana herinnert aan een dominee (Horace Waller) die de vlijtig liesjes in Centraal-Afrika ontdekte.

Afrikaantjes: (Tagetes) bloeien fel oranje, roodachtig, geel en bruin. De wilde soort komt helemaal niet uit Afrika, maar uit Midden-Amerika en heeft een enkele bloemvorm. Die zie je soms nog terug bij afrikaantjes uit de Patula Groep die 20-30 cm hoog worden. Er zijn veel meer groepen afrikaantjes, hogere en lagere, enkele en extra gevulde, rassen met een sterke geur en vrijwel geurloze. De kleinste en misschien wel mooiste is het ster-afrikaantje, Tagetes tenuifolia, dat zelfs wat schaduw verdraagt. Afrikaantjes helpen tegen bodemaaltjes in de grond en houden daarmee ook andere planten gezond. De grond mag niet te nat zijn, dus goed doorlatend. Verder stellen ze weinig eisen, behalve zon, zon en nog eens zon. En bloeien dat ze doen! Ongelooflijk!

Verzorging
Plant in goede, bemeste potgrond of tuinaarde. Geef planten in potten en bakken eens per week vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Laat de (pot)grond nooit helemaal uitdrogen. Vergeet ook de zomerbloeiers niet, die je als perkplanten in de volle grond van je tuin hebt geplant. Haal regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Dan bloeien ze veel langer door.

In zo’n praktische draagtray neem je ze makkelijk mee
Je kunt de zomerbloeiers die je nu bloeiend en bomvol knoppen koopt, heel makkelijk meenemen omdat GroenRijk ze nu in handige draagtrays met steeds zes planten aanbiedt. Plant ze over in een leuke pot of bak en je hebt er maandenlang plezier van.

TIP
Maak leuke plantencombinaties in je lievelingskleuren. Kies ook bijpassende potten of bakken. Keus genoeg bij GroenRijk!

In kort bestek
Rijkbloeiend perkgoed geeft maanden kleur in je tuin, op je balkon, aan de wand en in hanging baskets. Je koopt bij Groenrijk planten van topkwaliteit die je makkelijk kunt meenemen: zes stuks in een handige draagtray.  Petunia’s, Lobelia’s, afrikaantjes en vlijtig liesjes maken van de zomer een bloemenfeest dat maandenlang duurt. Makkelijk te verzorgen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...