Tuinplant van de Maand april: Clematis

Tuinplant van de Maand april: Clematis

De Clematis, of bosrank, is de bekendste klimplant onder de verticale groeiers. Heeft u een muur, schuur of pergola, dan zorgt deze ambitieuze plant voor een uitbundige, kleurrijke begroeiing. En omdat Clematis verkrijgbaar is in honderden soorten en verschijningsvormen, is er altijd één naar uw smaak. 

Clematis

Clematis komt van oorsprong voor in grote delen van de wereld, ook in Europa. De plant klimt met zogenaamde windende bladstelen. Die zijn opvallend lang en zoeken hogerop naar steun. De Clematis valt daarnaast op door de overweldigende, vooral blauwe, roze, paarse en witte bloemen. Naast deze enkele kleuren zijn ook tweekleurige en enkel- of gevuldbloemige soorten in opmars. 

De vroegste Clematis bloeit in maart-april, maar de meeste soorten bloeien vanaf mei tot eind september. Sommige soorten dragen soms na de bloei nog prachtig vruchtpluis. Er bestaan verschillende vroegbloeiende en groenblijvende soorten, kleinbloemig en grootbloemig. Deze bloeien pas later in de zomer en verliezen in de winter hun blad. Handig om te weten: Clematis is goed winterhard. 

Verzorging

April is de ideale maand om Clematis te planten: u kunt dan de hele zomer van de bloemen genieten. De planten hebben het in zowel de volle grond als in plantenbakken naar hun zin. Zorg wel dat de plant een klimhulp heeft in de vorm van een pergola, muur, boom of hek. De wortels van de Clematis houden van koelte, dus bescherm de basis van de plant van de volle zon. De plant houdt daarnaast van humusrijke grond en regelmatig een slok water, zeker als hij in potten of bakken staat. Tijdens de groeiperiode, van maart tot mei, heeft de Clematis extra voeding nodig, zoals gedroogde koemestkorrels. Tijdens de bloeiperiode hoeft u de Clematis niet te bemesten. 

Snoeitips

Het snoeien van Clematis is niet moeilijk, het bepalen van het juiste moment is lastiger en verschilt per soort. Goede vuistregel: snoei na bloei. Wanneer Clematis niet gesnoeid wordt ontstaat er een enorme wirwar aan kale takken en komen de bloemen steeds hoger aan de plant te zitten. Regelmatig snoeien houdt uw Clematis dus blijvend fris en mooi bloeiend. 

Meer informatie over Clematis en andere tuinplanten vind u op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...