Violen

Violen

Ja, deze rijkbloeiende, grootbloemige violen zijn ongelooflijk sterk

Violen (Viola) vormen een heel groot plantengeslacht. Ze komen over de hele wereld voor, vooral in gebieden met een gematigd klimaat, maar ook in mediterrane en tropische streken. Het zijn soms tweejarige, vaak ook vaste planten, maar er zijn zelfs halfverhoutende struikjes, zogenaamde halfheesters, waar vioolbloempjes aan verschijnen. In totaal bestaan er meer dan 400 soorten, nog meer ondersoorten en duizenden cultuurvormen. Sommige worden al honderden jaren gekweekt vanwege de prachtige, vaak meerkleurige bloemen. Daarmee is trouwens bij veel soorten iets unieks aan de hand. In het voorjaar verschijnen bij die planten onvruchtbare bloemen die dus geen zaad geven, maar later in het seizoen volgt dan een tweede bloeigolf met bloemen die rijkelijk zaad vormen. Die soorten wilde violen zaaien zichzelf daardoor heel makkelijk uit. Andere zijn juist heel moeilijk te kweken. De grootbloemige violen die GroenRijk nu aanbiedt stammen uit een lange kwekerstraditie waarbij met heel veel soorten werd gekruist. Het zijn sterke, rijkbloeiende zogenaamde F1-hybriden, met als kenmerk grote uniformiteit. Bijna iedereen houdt van deze violen, in welke vorm en kleur ook. Nu bij GroenRijk per zes in een praktische draagtray. Ook een leuk cadeau-idee!

Nederlanders waren (en zijn) de violenkwekers bij uitstek
Wat violen betreft hebben vooral de Nederlanders (meteen gevolgd door de Engelsen) een geweldige traditie opgebouwd. Op de tulp na is de viool eeuwenlang dé Nederlandse bloem bij uitstek geweest. Er is enorm mee geëxperimenteerd. Violen waren de lievelingen van de Nederlandse kwekers. Op oude schilderijen is goed herkenbaar dat vroeger onder andere veel met het prachtige, kleine, driekleurige viooltje werd gekruist (Viola tricolor). Wie dat viooltje in akkerranden en bermen in het wild ziet bloeien, zal het opvallen dat ze zo verschillend kunnen zijn. Daarvan is bij het kweken dankbaar gebruik gemaakt. Met als gevolg dat er nu een variatie aan rassen bestaat die zijn weerga bijna niet heeft. Rassen met enorme, verrassende verschillen. Van vertederende mini-bloeiers tot echte reuzen. Van gevoelige types tot violen die zich van een beetje kou niets aantrekken (de zogenaamde IJsviolen). Van grote violen met de beroemde ‘gezichtjes’ zoals bij de Aalsmeerse Reuzen tot de grote, ronde, vaak een-, maar ook meerkleurige Hollandse en Zwitserse Reuzen. Veel is er ook gekruist met het hoornviooltje (Viola cornuta) uit de Pyreneeën met zijn gespoorde bloemen en met Viola gracilis uit Noordoost-Griekenland. Beide hebben van nature prachtige violette bloemen. Ook het geurende Maarts viooltje (Viola odorata) heeft bij diverse kruisingen een rol gespeeld. En zo is er nog veel meer met violen gebeurd. Het zijn tegenwoordig bijna allemaal hybriden waarvan het overgrote deel wordt ingedeeld in de Viola Wittrockiana Groep.

Vooral F1-hybriden zijn prachtig
Voor welke van de nu aangeboden violen je ook kiest – de keuze is groot en je kunt ze nu heel makkelijk per zes in die handige draagtray meenemen – uitbundige kleur geven ze allemaal! Ze behoren tot bepaalde hybridenseries met binnen zo’n serie wel bloemkleurverschillen, maar verder gelijke eigenschappen qua bloeitijd, bladvorm en -kleur, grootte, uiterlijk van de bloemen enz. Misschien valt je bij de planten in de draagtrays vooral die grote gelijkvormigheid op. Dat komt door een heel speciale kweektechniek die zulke zogenaamde F1-hybriden oplevert. Viooltjes worden vooral op bloemgrootte (nu bij GroenRijk dus vooral grootbloemige rassen) en kleur aangeboden. De specifieke namen (die hebben ze vaak wel) zijn veel minder belangrijk. Kies gewoon wat je mooi vindt!

Toepassing en  verzorging 
Grootbloemige violen hebben veel vocht nodig en staan liever wat koeler dan warm. Direct zonlicht mag best een paar uur, maar liever niet de hele dag. Plant ze in voedzame (pot)grond in de tuin of in potten, bakken of schalen. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef planten in pot of bak eens per veertien dagen plantenvoeding. In verse standaard potgrond zit al voeding voor de eerste zes weken.

TIP: Plant (of zet) je grootbloemige violen zo neer dat je ze goed kunt zien. Het zijn enorm lang bloeiende juwelen waar je maximaal van kunt genieten. Helemaal als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Dan bloeien ze nog veel langer!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...