Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Chinese Roos, Woonplant van de maand mei 2015

In mei is de Chinese Roos, of Hibiscus, Woonplant van de maand. Deze schoonheid met haar spectaculaire bloemen doet je dagdromen over tropische eilanden met witte stranden en Hawaiiaanse hula-danseressen. Zeg, hoor je daar de zee ruisen? 

Spectaculaire bloemen als aandachtstrekkers
Natuurlijk, de blaadjes van de Chinese Roos zijn prachtig: ze glimmen je tegemoet en hebben een mooie ovale vorm en een spits puntje. Maar de echte aandachtstrekkers van de Chinese Roos zijn haar bloemen. Ze hebben een doorsnee van 10 tot 12 centimeter en vijf kroonbladeren. Deze spectaculaire bloemen bloeien soms maar een dag, maar worden non-stop opgevolgd door nieuwe exemplaren. De Chinese Roos is verkrijgbaar in het rood, oranje, geel, paars, roze, wit en met twee kleuren per bloem. 

Hawaii? Nee, Zuidwest-Azië
Hoewel we bij de aanblik van een Chinese Roos misschien dromen over Hawaii, komt de woonplant eigenlijk uit Zuidwest-Azië. Daar groeit zij in het wild als een struik en kan ze wel vier meter hoog worden. Met deze topografische kennis in het achterhoofd kun je je Chinese Roos bij warm weer dus ook buiten neerzetten.

Verzorging van de Chinese Roos
De Chinese Roos heeft een paar bescheiden verzorgingseisen. Geef haar een zonnige plaats en geregeld beetjes water. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, dan blijft de Chinese Roos nieuwe bloemen maken. In de winter doet ze graag een winterslaap: zet haar dan neer in een lichte, koelere kamer en geef haar wat minder water. In de lente kun je de plant dan eventueel nog wat terugsnoeien. De Chinese Roos staat in de zomer graag buiten.

Leuk om te weten:

  • De Chinese Roos wordt geassocieerd met uitzonderlijke schoonheid. Op Borneo is het daarom een eeuwenlange traditie dat bruiden een Hibiscusbloem in het haar dragen. 
  • De Chinese Roos doet het ook prachtig in je tuin of op je balkon in de halfschaduw. Variatie genoeg: de Hibiscus is er op stam, als kleine en grote struik. 
  • De Chinese Roos is de nationale plant van Maleisië.
  • Omdat de bloemen van de Chinese Roos zo decoratief zijn is het leuk om er gerechten mee te versieren. 
  • Wil je je Chinese Roos in het voorjaar verpotten? Je verwent de plant erg met een toplaag van potgrond voor Geraniums.
  • Als je Chinese Roos het naar haar zin heeft, kan ze behoorlijk groot worden. Kies dus een standplaats met doorgroeimogelijkheden.
  • Vallen de bloemknoppen van de plant voordat ze kans hebben gekregen open te gaan? Check dan of de plant op de tocht staat of dat de aarde te nat is.

Woonplant van de maand

De Chinese Roos, of Hibiscus, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei 2015. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...