Calibrachoa’s of Mini-petunia’s

Calibrachoa’s of Mini-petunia’s

Ja, de Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ bloeit met drie kleuren bloemen in één pot.

Calibrachoa’s of Mini-petunia’s zijn net Petunia’s, maar dan even anders. Daarom heten ze ook Calibrachoa. Een apart plantengeslacht dus. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het zijn in feite groenblijvende vaste planten, maar omdat ze geen vorst verdragen worden ze bij ons als eenjarige planten aangeboden en gehouden. Vanwege de enorm rijke bloei en de eerst iets opgaande en daarna hangende groeivorm zijn het geweldige planten om in pot, bak of hangpot in je tuin, op je balkon of op je terras toe te passen. Calibrachoa’s worden behalve Mini-petunia’s ook wel ‘Million Bells’ genoemd. Dat was de serienaam die ze in eerste instantie kregen toen men nog niet wist dat het een apart geslacht was. Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ is een special samengesteld plantentotaal dat uitbundig bloeit met drie kleuren bloemen (geel, roze en paars). Heel mooi!

Zo werden ze ontdekt
Eind vorige eeuw was een Japanse onderzoeker in Zuid-Amerika in de natuur aan het werk toen zijn oog viel op Petunia’s die hem opvielen doordat ze rijker en fijner bloeiden dan hij ooit eerder had gezien. Hij heeft materiaal van die planten mee haar huis genomen en zo komt het dat de Mini-petunia’s in 1996 door een Japanse veredelaar op de internationale plantenmarkt konden worden aangeboden. Het was dezelfde veredelaar die ook de bekende Surfinia’s heeft ontwikkeld. Men was er al gauw achter dat Mini-petunia’s genetisch nogal afweken van andere Petunia’s en in feite een apart, maar wel verwant, geslacht vormen: Calibrachoa. Ze zijn vernoemd naar een Mexicaanse hoogleraar in de farmacie, Antonio de Caly Bracho.

Calibrachoa’s slim gecombineerd
Vooral in Engelstalige gebieden (Canada, de USA, de UK enz.) worden Calibrachoa’s nog steeds vooral Mini-petunia’s of ‘Million Bells’ genoemd. Inmiddels zijn ze er met hun kelk- of trompetvormige bloemen in tal van kleuren en zijn er zelfs alweer aparte series uit ontwikkeld, die in allerlei prachtige kleuren bloeien. De Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ is wat dat betreft een topproduct. En de naam is heel bewust gekozen. De petticoat was hét kledingstuk uit de fifties (de jaren ’50 van de vorige eeuw). Echt retro en vintage dus. De vele lagen stof zorgden voor een prachtige, zwierig te dragen, wijd uitstaande swingrok. Heel elegant! Dat zelfde effect heeft Calibrachoa ‘Petticoat’. De pot waarin je ‘Petticoat’ koopt is beplant met een hele serie Calibrachoa’s die in verschillende kleuren bloeien. In feite zie je hetzelfde gelaagde effect als bij de rok. ‘Petticoat’ is dus niet één plant, maar een hele reeks planten in dezelfde pot die op een slimme manier zijn gecombineerd (in laagjes dus).

Heel makkelijke, sterke planten
Ze groeien snel en vormen al gauw vrij lange ranken (tot wel 75 cm) die voortdurend vol bloemen lijken te zitten. De planten bloeien van het voorjaar (meestal al voor mei) tot de vorst er in het najaar (oktober) een eind aan maakt. Pas op met late nachtvorst in het voorjaar. Haal de planten dan even naar binnen. Calibrachoa’s houden van een zonnige plek, maar verdragen ook aardig wat lichte schaduw en zelfs vrij veel slecht weer. De sterke bloemen smetten en verbruinen zeker niet door regen. In de zon bloeien de planten wel het beste. Je kunt de pot met ‘Petticoat’ meteen ergens neerzetten. Je hoeft er niets aan te veranderen. Water en voeding geven is alles. Een teveel aan gietwater moet weg kunnen. ‘Petticoat’ groeit eerst tot ca. 20-40 cm omhoog en wat breder uit en gaat daarna overhangen. Laat de potgrond niet helemaal uitdrogen. Calibrachoa’s hebben overigens veel minder water nodig dan de ‘gewone’ Petunia’s en Surfinia’s (wat ook Petunia’s zijn). Geef dus regelmatig water en meng eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding door het gietwater. Als de planten te weinig voeding krijgen zie je dat aan het vergelen van de blaadjes. Het leuke is dat je bij Calibrachoa’s geen uitgebloeide bloempjes hoeft te verwijderen. De planten zijn zogenaamd  ‘zelf-schonend’. Uitgebloeide bloempjes verdrogen en vallen vanzelf af. Dat is een groot verschil met andere rijkbloeiende zomerbloeiers!

Van Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ heb je heel lang plezier
De gele, roze en paars bloeiende bloemen zorgen maandenlang (mei-oktober) voor uitbundige kleur. Ook bij wat minder goede weersomstandigheden bloeien ze gewoon door. En veel werk heb je niet aan. Water en plantenvoeding geven is eigenlijk alles.

TIP: De bloeiende Calibrachoa’s worden graag door hommels bezocht. Een leuk gezicht!

In kort bestek
Calibrachoa Trixi® ‘Petticoat’ bloeit ongelooflijk rijk en langdurig (mei-oktober) met drie kleuren bloemen tegelijkertijd (geel-roze-paars) in dezelfde pot. Calibrachoa’s worden ook wel ‘Million Bells’ of Mini-petunia’s genoemd. Het zijn rankend groeiende, Petunia-achtige planten. Sterk en zeer weerbestendig, zelf-schonend, weinig eisend, makkelijk te verzorgen.  Ideaal! ‘Petticoat’ is kant-en-klaar in pot geplant! Nu bij GroenRijk!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...