Anjer

Anjer

Ja, deze anjer bloeit van april tot en met oktober en staat graag in de volle zon.

Van de anjers bestaan meer dan 250 verschillende wilde soorten. De meeste komen voor in de landen rond de Middellandse Zee, van Spanje tot Turkije en noord-zuid van Kroatië tot Egypte. De soort Dianthus caryophyllus, waar de zoet geurende ‘Pink Kisses’ toe behoort, stamt uit Zuidwest-Frankrijk. De wilde vorm houdt van zon, wordt ca. 25 cm hoog en bloeit in mei-juni met aan de randen iets gefranjerde bloemblaadjes. De meeste kweekvormen van deze soort staan bekend als tuinanjers, maar ‘Pink Kisses’ is een plant voor buiten én binnen, zowel voor de volle tuingrond als in pot. ‘Pink Kisses’ is een unieke cultivar met zeer bijzondere eigenschappen. Die worden internationaal onderkend en zeer gewaardeerd. Dat blijkt wel uit de vele Award-winnende nominaties tijdens diverse belangrijke plantententoonstellingen en beurzen. Al vrij snel na de introductie door de Duitse kwekerij Selecta Klemm (begin 2013) gooide ‘Pink Kisses’   hoge ogen op de Franse handelsbeurs Salon du Végétal. Vervolgens datzelfde jaar in Duitsland in de categorie ‘Veredeling van het Jaar’. Daarvoor reikt het toonaangevende Duitse vakblad voor de tuinbouw TASPO ieder jaar de prijzen uit. In Nederland werd anjer ‘Pink Kisses’ genomineerd voor de ‘Glazen Tulp 2014’ van bloemenveiling FloraHolland.

‘Pink Kisses’ is dus zeker een zeer fraaie, opvallende verschijning met bijzondere eigenschappen. Opvallend zijn de lieflijke, kleine (2 cm grote), geurende bloempjes die maandenlang in grote aantallen verschijnen. Deze pot- of tuinanjer is in feite een tamelijk kortlevende vaste plant die door diverse kwekers als tweejarige plant wordt gekweekt. Opvallend is ook de uiterst duurzame kweekmethode, een aspect dat niet zonder reden steeds meer belangstelling krijgt. Het is een zogenaamde energiearme teelt doordat ‘Pink Kisses’ wintertemperaturen tot –5 °C moeiteloos kan hebben. De plant heeft door zijn natuurlijke compacte vorm en rijke vertakking bovendien weinig kweekhandelingen tijdens de opkweek nodig. ‘Pink Kisses’ hoeft maar één keer te worden getopt en ook aan de verdere groei hoeft niet overdreven veel zorg te worden besteed. Kortom, voor kwekers ideaal. Maar jij wilt weten waarom anjer ‘Pink Kisses’ voor jou ideaal is. Daar zijn heel wat argumenten voor!

Wie houdt er nu niet van kleur en geur?
Dianthus caryophyllus ‘Pink Kisses’ heeft een betoverende, zachte anjergeur. Iedereen weet dat geuren een enorme invloed op ons hebben. Geur is een directe ervaring. De zachte geur van deze anjertjes vergeet je nooit meer. De naam is dan ook buitengewoon goed gekozen. Ieder bloemblaadje heeft een paarsroze midden en een lichtroze rand. Heel mooi! Het blad, dat ook ’s winters aanblijft, is blauwgroen. De planten vormen dan een mooi bodembedekkend polletje.

Deze plant is geschikt voor zowel binnen als buiten en redelijk winterhard
De hoogte is 10-20 cm. De vele bloempjes verschijnen in kleine clusters aan de einden van de stengeltjes. Een beetje afhankelijk van de kweekmethode bloeit ‘Pink Kisses’ tussen maart en juni. Snoei je de stengeltjes aan het eind van die bloeiperiode iets in, dan kan de plant zelfs tot in oktober doorbloeien (tweede bloei). Als je ‘Pink Kisses’ na de bloei in de tuin zet, kan hij de winter overleven als hij niet in zware grond staat en de grond niet te lang nat is. ‘Pink Kisses’ groeit liefst in een enigszins droge tot normaal vochtige bodem. Houd je hem binnen als potplant, voel dan regelmatig even met je vinger of de grond bijna droog is en geef dan opnieuw water. Doe eens per maand wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Dianthus ‘Pink Kisses’ mag gerust in de volle zon staan. De plantjes – je koopt ze bij GroenRijk in een 10 cm-kweekpotje – hebben minstens zes uur direct zonlicht per dag nodig. We kregen de vraag of de bloempjes ook eetbaar zijn. Dat zijn ze niet.

Een prachtige naam
Het woord  Dianthus is afgeleid van het Griekse woord dios dat ‘god’ betekent, en van anthos dat ‘bloem’ betekent. Een goddelijke bloem dus. Caryophyllus is het Latijnse woord voor anjer. Alle anjers behoren tot de familie van de Caryophyllaceae.

TIP
De geurende bloempjes lokken buiten vlinders, bijen en andere insecten. Binnen lokken ze jou (en je bezoekers en huisgenoten).

In kort bestek
Het heerlijk geurende dwerganjertje Dianthus caryophyllus ‘Pink Kisses’ bloeit rijk en maandenlang met prachtige tweekleurige bloempjes (licht- met donkerroze) boven blauwgroen blad. Deze redelijk winterharde plantjes zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. Hoofdbloeitijd maart-juni, doorbloei tot oktober. Voor een plek in direct zonlicht en vrij droge tot normaal vochtige (pot)grond. Eens per maand wat plantenvoeding geven.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...