Tips voor onderhoudsvrije kamerplanten

Tips voor onderhoudsvrije kamerplanten

Je wilt graag planten in huis, want planten zijn gezellig, creëren een fijne sfeer en zorgen voor een zuivere lucht. Het probleem is echter dat je niet gezegend bent met groene vingers en je hebt eigenlijk ook geen tijd voor veel onderhoud. Een plant is natuurlijk wel het mooist als hij de onderhoud krijgt die hij nodig heeft. De oplossing? Onderhoudsvrije kamerplanten!

Er zijn verschillende onderhoudsvrije kamerplanten te koop. Wij lichten er een aantal voor u uit.

  1. De Polyscias is een ideale kandidaat voor mensen die niet heel gedisciplineerd met hun planten kunnen omgaan. Deze plant heeft namelijk weinig water nodig en heeft liever een iets te droge dan een te natte wortelkluit. Met af en toe een beetje plantenvoeding maak je de plant helemaal ‘happy’ en gaat hij lekker lang mee. Ook is het ideaal dat de Polyscias niet al te veel zonlicht hoeft te hebben om flink te groeien. Op donkere plekjes doet deze plant het ook prima, wat betekent dat je er echt bijna geen omkijken naar hoeft te hebben.
  2. Ben je geen kampioen in verzorging? Dan is de kamerplant Kalanchoë echt iets voor jou. Doordat deze plant dikke vetachtige bladeren heeft, houdt hij water lekker vast. Eens per week water geven is dus voldoende! Voeg je eens per drie weken nog een scheutje plantenvoedsel aan het water toe, dan is hij helemaal gelukkig. De Kalanchoë gedijt het best bij een gemiddelde kamertemperatuur en houdt van zon.
  3. Heb je geen plantentalent, maar wil je toch genieten van een bloeiende kamerplant? Dan is een Kaaps viooltje ideaal! Kaapse viooltjes kunnen uitstekend tegen warmte en droge lucht en bloeien moeiteloos maanden achtereen. Besproei Kaapse viooltjes niet! Geef ze pas water wanneer de aarde nagenoeg uitgedroogd is. Zelfs dan geldt: weinig water is voldoende! De standplaats moet licht zijn, maar wel uit de zon. Zo houd je je Kaapse viooltje helemaal tevreden!
  4. Wie wil er nu geen geldboom? Wij hebben er eentje voor je! Geen echte helaas, maar een Crassula ovata, ofwel geldboom/apebroodboom. De Crassula ovata is één van de gemakkelijkste kamerplanten. Ze verdragen van alles waar mensen zonder groene vingers zich schuldig aan maken, zoals droge lucht, slechte potgrond, volle zon, maar ook halfschaduw en ongeregeld gieten. Ze houdt alleen niet van zwemmen, dus geef niet teveel water in één keer. De vetplant groeit onstuitbaar, waarbij de ronde stammen zich rijkelijk vertakken, zodat een struikvorm ontstaat van tientallen centimeters hoog. Ze kan bloeien met witachtige stervormige bloemen in kleine schermen bij elkaar. In de huiskamer gebeurt dit echter helaas zelden. Wordt de plant te groot, dan is ze zeer gemakkelijk te verjongen. Je breekt simpelweg de oudere bladeren van de stam en zet deze aan de voet weer in de aarde. Hier groeien dan weer jonge plantjes uit. Ideaal om een zelf gekweekt cadeautje te geven!
  5. Een cactus die in de winter bloeit en met name in de decembermaand erg geliefd is in veel huishoudens, dat is de Kerstcactus (Schlumbergera)! Hij vervangt je kerstboom moeiteloos doordat hij veel kleur heeft en de donkere maand opfleurt. De plant komt oorspronkelijk uit het bruisende Rio de Janeiro, waar hij in bomen groeit. In Nederland wordt de plant in potten of hangmandjes gekweekt, die voor het raam geplaatst/gehangen kunnen worden. Hij wordt liever niet in de felle zon gehangen en hij heeft liever te weinig water dan teveel. Het is immers een cactus. In de regel is één keer per week gieten voldoende, zelfs als de plant in bloei staat. Als je je aan bovenstaande regels houdt gaat het je lukken om de plant het jaar door te laten groeien. Simpel! Toch?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...