Calathea

Calathea

Ja, de Calathea staat graag op een halfschaduwplekje en heeft regelmatig water nodig

De prachtige Calathea’s of pauwenplanten worden tot de bladplanten gerekend. Natuurlijk kunnen ze bloeien (en dat doen ze soms ook), maar hun blad is het meest opvallend en bij de meeste soorten het mooist. Een van de allermooiste is de hybridecultivar Calathea ‘Medallion’ die GroenRijk deze week speciaal in een forse maat (85 cm hoog) voor je in voorraad heeft. Dat is een kweekvorm die ontstaan is uit een kruising tussen verschillende Calathea-soorten. Het resultaat is verbluffend mooi. De bladtekening lijkt een blad op het blad te suggereren, terwijl de bladonderzijden schitterend paarsrood zijn. Die kleur zie je vooral als Calathea ‘Medallion’ ’s avonds gaat slapen, want dan vouwt hij zijn bladeren dicht. Calathea’s zijn tropische oerwoudplanten en heel geschikt als kamerplant omdat ze best een beetje schaduw verdragen en weinig zorg vragen.

Hoeveel Calathea-soorten er precies bestaan is niet exact bekend. Daarover verschillen de meningen, maar het zijn er zeker dertig. Die komen voor in de vochtige, warme oerwouden van Zuid- en Midden-Amerika waar ze in de schaduw van de woudreuzen op de bodem groeien. Van sommige inmiddels gekweekte soorten is zelfs niet precies bekend waar ze vandaan komen. Zo zeldzaam zijn ze vaak in de natuur. De naam Calathea werd pas in 1818 aan dit plantengeslacht gegeven door de Duitse botanicus G.T.W. Meyer. Van een twintigtal soorten bestaan inmiddels geselecteerde kweekvormen en dat worden er steeds meer. Dat krijg je als kwekers gefascineerd raken door deze tropische schoonheden die enorm veel te bieden hebben. Er zijn Calathea’s met breed en smal blad en met bladtekeningen waarop soms stippen, vaak lijnen en meestal ook vlekken het meeste opvallen. Calathea ‘Medallion’ heeft zeer opvallend, enigszins fluweelachtig donkergroen blad (bovenzijden) waarop met lichtere lijnen de omtrek van een kleiner blad lijkt te zijn getekend. In die kleinere bladvorm is het hart lichtgroen en wisselend van vorm. De bladeren zijn – we noemden het al – aan de onderzijden prachtig rijk paarsrood. Ze verschijnen aan lange stengels en als de plant het naar zijn zin heeft, wordt er buiten de rustperiode (die valt bij Calathea’s in oktober-januari) steeds nieuw blad gevormd.

Zo verzorg je je Calathea goed
Zet je plant op een lichte en warme plek, maar nooit in de volle zon. Bedenk dat ze in de tropen in het schaduwrijke oerwoud groeien. Als je plant te donker staat, merk je dat aan het feit dat de bladtekening minder mooi (minder uitgesproken) wordt. Calathea’s houden van wat hogere temperaturen (rond de 20 °C). ’s Nachts mag de temperatuur wat lager zijn, maar zorgt dat de temperatuur nooit onder 12 °C zakt. Te sterke temperatuurwisselingen moet je ook vermijden, net zoals tocht. Ventilatie is prima, maar zorg dan dat je plant niet op de tocht staat. Zorg voor een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid (dat is ook goed voor jezelf). Besproei het blad regelmatig met een waternevel. GroenRijk heeft goede vernevelspuiten in voorraad (ook goed voor heel veel andere kamerplanten). Giet met lauwwarm, onthard water of met regenwater op kamertemperatuur (Calathea’s houden niet van kalk in het water of van te koud water). Geef niet te veel water en laat de potkluit steeds goed uitlekken. Giet overtollig doorgelekt water af. Dat kun je heel goed weer bij andere planten geven. Er mag geen water in de overpot blijven staan. Zorg wel dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. Dat kun je met je vingertop op de potgrond makkelijk voelen. Geef tijdens de groeiperiode (februari-september) eens per veertien dagen een kalkarme, vloeibare meststof (voor bladplanten) in het gietwater. Als je plant niet tevreden is merk je dat aan omkrullend en verdrogend blad en groeit hij slecht. Heel bijzonder is dat Calathea’s ’s avonds hun bladeren zacht ritselend sluiten om ze de volgende ochtend weer open te vouwen.

Calathea’s kunnen wel degelijk bloeien
Maar het kan jaren duren voor deze vaste bladplanten zo ver zijn. Ze danken hun naam trouwens wel aan de meestal niet erg opvallende bloeiwijzen. Calathea stamt (naar wordt aangenomen) van het Griekse woord ‘kalathos’ dat ‘mandje’ betekent. Daar lijken de bloeiwijzen namelijk op. Een andere mening is dat ze zo heten omdat de Zuid-Amerikaanse indianen mandjes vlechten van de bladeren van deze planten.

TIP
Kies bij je Calathea ‘Medallion’ een overpot die de bijzondere bladkleuren goed laat uitkomen (en die mooi in je interieur past). Dat lukt bij GroenRijk altijd. Ga met je plant naar de pottenafdeling en je vindt gegarandeerd de juiste combinatie.

In kort bestek
De pauwenplant Calathea ‘Medallion’ is een tropische oerwoudplant met schitterend getekend en gekleurd blad die ’s nachts gaat slapen (heel bijzonder!). Zet hem licht, maar niet in fel zonlicht in je kamer. Lichte schaduw mag. De potkluit niet laten uitdrogen (zacht water geven) en de plant regelmatig besproeien en kalkarme mest geven. Veel moeilijker is het niet. Je kunt van deze plant jarenlang plezier hebben. Deze week speciaal bij GroenRijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...