Primula

Primula

Ja, verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen. Dan bloeit de Primula langer door

Dit type sleutelbloemen – uit de Primula Acaulis Groep – wordt ‘stengelloze sleutelbloemen’ genoemd. De officiële naam van de wilde soort is nu Primula vulgaris, vroeger Primula acaulis; daarnaar worden de hybriden in de handel nog steeds vaak genoemd. Heel verwarrend al die naamsveranderingen! De Nederlandse naam ‘stengelloze steutelbloem’ verwijst naar de zeer korte bloemsteeltjes – het lijkt of de bloemen ongesteeld op of vlak boven het rimpelige, groene bladrozet verschijnen. Meestal worden deze polvormende planten niet hoger dan 10-15 cm. De verschillen in hoogte zijn ontstaan doordat er ook met andere soorten is gekruist. De oorspronkelijke soort heeft geelwitte tot gele bloemen met een donkerder hart, de hybridenrassen laten ook heel andere, frisse, vrolijke en soms warme kleuren zien: rood, roze (ook bruinrood), blauw, lila, wit en uiteraard allerlei gele tinten. Maar iedere bloem heeft wel altijd een stervormig, geel hartje. GroenRijk biedt deze planten nu in zogenaamde ‘ton-sur-ton’-kleuren aan, dus in tintvariaties van dezelfde kleuren in een grote pot (20 cm doorsnee). Schitterende combinaties! Versier je kamer met deze Primula’s. Je hebt er wekenlang plezier van!

Oorspronkelijk stammen deze Primula’s met hun sterk gerimpelde bladeren uit de natuur van Zuid- en vooral Zuidwest-Europa, maar ze komen ook veel oostelijker – zelfs in Iran – nog in het wild voor. Vooral in de Pyreneeën kunnen ze hele bloeiende velden vormen op de vochtige, beboste berghellingen. Een fantastisch gezicht! Ze bloeien daar al heel vroeg (maart-april), maar de planten die je nu koopt dus nog veel vroeger. Die zijn door de kwekers eerder ‘in bloei getrokken’ zoals dat heet. Stengelloze sleutelbloemen zijn eigenlijk bosplanten die lichte schaduw goed verdragen. Daarom zijn ze heel goed ook in huis te houden, waar het nu eenmaal altijd wat minder licht is,  maar als de planten die je nu koopt over een aantal weken zijn uitgebloeid, kun je ze gewoon buiten in de tuin tussen struiken in de volle grond planten. Doe dat op een vorstvrije dag en als ook de grond niet bevroren is. Ze zijn overigens volledig winterhard, maar de overgang van een warme kamer naar de winterse omstandigheden buiten is natuurlijk nogal ingrijpend. Als je ze eenmaal in je tuin hebt staan, gaan ze jarenlang mee, want het zijn vaste planten. Als ze het naar hun zin hebben, zullen ze zich er zelfs uitbreiden.

Veel kleur, geen geur
Stengelloze sleutelbloemen bloeien rijk, maar geuren doen ze niet. Dat hebben ze zo vroeg in het jaar niet nodig om bestoven te worden. Dat gebeurt in de natuur door hommels die al op avontuur gaan bij vrij lage temperaturen. Als het maar even mooi weer is, komen ze al uit hun holletjes in de grond op zoek naar voedsel. En dat vinden ze in de stengelloze sleutelbloemen in overvloed.

Eenvoudige verzorging
Zet deze planten wel op een lichte plek in huis, maar liever niet in de volle zon. Zorg dat de wortelkluiten van de planten nooit uitdrogen. Eigenlijk zijn deze stengelloze sleutelbloemen buitenplanten die in deze tijd van het jaar normaal lagere temperaturen horen te beleven. In een warme kamer gaan ze extra veel water verdampen via hun blad. Staan de planten te droog, dan kan het blad verbruinen. Maar te veel water is ook niet goed. Giet daarom doorlekkend water af dat na een gietbeurt onderin de pot blijft staan. Giet met zacht (onthard) water op kamertemperatuur. Als het water te veel kalk bevat, kan het blad vergelen. GroenRijk heeft alles wat je nodig hebt om hard water geschikt te maken voor je planten. Nooit op de planten gieten, maar op de potgrond onder de bladeren. Daarvoor is een plantengietertje met een lange tuit heel handig. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, bloeien je sleutelbloemen langer door.

Ook veel andere soorten
Primula’s komen op heel veel plekken op het noordelijk halfrond in het wild voor (Europa Azië, Noord-Amerika. De meer dan 350 soorten verschillen vaak sterk van elkaar, ook als je kijkt naar de eisen die ze stellen. Maar hun bloemen zijn  altijd vijftallig (ze hebben vijf kroonblaadjes). Veel soorten worden ook gekweekt, maar zelden in zulke aantallen als de stengelloze sleutelbloemen. Die zijn wereldwijd veruit het meest geliefd, zowel voor in huis als in de tuin.

TIP
Deze Primula’s komen het beste uit in een mooie, lage, brede schaal of pot. GroenRijk heeft ook wat dat betreft altijd een model dat perfect bij de planten en in je interieur past.

In kort bestek
Primula Acaulis-hybriden zijn stengelloze sleutelbloemen. Eigenlijk vaste buitenplanten, maar vroeg in bloei getrokken zorgen ze nu al voor vrolijke lentekleur binnen. Zet ze licht, maar niet in de volle zon in je kamer en vergeet niet water te geven. Dan heb je er wekenlang plezier van. Als ze zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin planten. Dan bloeien ze daar volgend jaar weer, maar dan in maart-april. Nu bij GroenRijk in ton-sur-ton-combinaties!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...